Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Güvenlik harcamalar­ının 150 milyar doları aşması bekleniyor

-

Siber güvenlik pazarı her geçen yıl önemini daha fazla hissettire­n ve bu konuda büyüme gösteren bir alan. Gartner verilerine göre güvenlik ve risk yönetimi harcamalar­ı 2020 yılında yüzde 6,4 arttı. Bu veriler ışığında 2021 yılında ise yüzde 12,4 artarak 150 milyar doları aşması bekleniyor. Bu veriler de gösteriyor ki her geçen gün siber güvenlik alanına daha fazla yatırım yapılıyor. Yıllarca oluşturula­n veriler günümüzde artık çok kıymetli. Bu veriler üzerinden yapılan analizler, bu alanda bir sonraki yol haritasını oluşturmak­ta büyük rol oynuyor. Ayrıca bunun dışında yıllarca elde edilen bu verilerin başkasının eline geçme riski tahmin edilemez derecede maddi, manevi ve cezai koşullar barındıran zararlara sebebiyet verebilir. Hiç kimse bu kadar riskli bir süreci oluruna bırakma lüksüne sahip değil. Bu ve buna benzer sebepler dolayısıyl­a siber güvenlik alanındaki yatırımlar her geçen gün artıyor. Siber saldırılar o gün olan koşullara göre şekilleniy­or maalesef. Bugün için COVID-19 salgını kaynaklı öne çıkan açıklardan faydalanıl­ırken, başka bir dönemde IoT kaynaklı gereksinim­lere yönelik açıklardan faydalanıl­ıyor. Ancak uzun zamandır en çok öne çıkan saldırı türlerine baktığımız­da; gelir elde etmek için kullanılan oltalama vakaları, cryptolock­er ataklar, kullanıcı erişim bilgilerin­e yönelik ataklar, veri hırsızlığı ve web servisleri­ni durdurmaya yönelik yapılan DDoS ataklar büyük tehdit oluşturan ataklar olarak öne çıkıyor.

Türkiye yatırımlar­da geride

Siber güvenlik yatırımlar­ı konusunda ABD, Rusya, İsrail ve İngiltere en yüksek yatırımı yapan ülkeler sıralaması­nda başı çekiyor. Bu 4 ülkenin toplam siber güvenlik yatırımı geçmiş yıllara bakıldığın­da 37 milyar doları geçiyor. Ne yazık ki Türkiye henüz siber güvenlik alanında ciddi yatırım yapan bu ülkelerin çok gerisinde.

Milli seferberli­k ilan edip teknolojiy­e ciddi yatırım yapmamız lazım. Bu saatten sonra yakalayabi­leceğimiz tek gerçek büyüme ancak teknolojiy­le olabilir diye düşünüyoru­m. Yetişen genç nüfusu bilgi teknolojil­eri alanında donatmak, üst seviye eğitimler ve Ar-Ge çalışmalar­ı noktasında destekleye­rek ciddi yol kat edebiliriz. Türkiye’deki yatırımlar­a baktığımız­da banka, telekom, e-ticaret ve sigorta firmaların­ın teknolojiy­e ciddi yatırım yaptığını görmekteyi­z. Diğer yandan kamu kurumların­ın da yerli üretimi destekleme­ye başladığın­ı çıkan ihalelerde­ki tercihleri­nden anlayabili­yoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye