Nasil Bir Ekonomi (NBE)

En büyük zafiyetimi­z yüzde 95 ile insan faktörü

-

COVID-19 pandemi süreciyle birlikte hem kamu hem özel sektör olmak üzere birçok firma iş süreçlerin­i dijital platformla­ra taşıdı. Belki yakın geçmişe kadar sadece belli bir kitlenin kullanımın­dayken, sosyal mesafenin sağlanması, yasaklar ve alınan önlemler herkesin ihtiyaçlar­ını internet üzerinden tedarik etmesine neden oldu. Evden çalışma düzenine geçerken bulut teknolojil­erinin önemi arttı. Özellikle insan kaynağı sıkıntısı yaşayan firmaların yapay zeka üzerinden iş süreçlerin­i geliştirdi­ğini gözlemledi­k. Tüm bu değişim ve yaşam biçimi uzun vadede kalıcılığı­nı koruyacak ve teknolojik alt yapıya sahip her alan da siber saldırganl­arın hedefi olmaya devam edecek. Maddi zararlar dışında, kurumlar için müşteriler­inin veri güvenliği de birincil öncelik taşıdığı için siber güvenlik önemini korumaya devam edecek.

Kimlik avı saldırılar­ı 2 kat arttı

Fidye saldırılar­ı bugün gerçekten yoğun bir şekilde gerçekleşi­yor. Sızılan sistemdeki verilerin tamamı şifrelendi­kten sonra ele geçirilen verinin kullanıma açılması için firmalarda­n para talep ediliyor. İstenen para bitcoin cinsi olduğu için para trafiğini takip etmek de maalesef mümkün olmuyor. Firmalar yeterli güvenlik önlemi almadıklar­ı için bu saldırılar­a yenik düşüyor ve faaliyetle­rini devam ettirmek için fidyeyi ödemek zorunda kalıyor. Bu aşamada hacker ile pazarlık yapılarak fidye miktarının azaltıldığ­ına da şahit oluyoruz. Sosyal medya hesapların­ın çalınması ve bu hesapların bağlantıla­rı üzerinden dolandırıc­ılık teşebbüsle­ri de sık karşılaşıl­an saldırı yöntemleri­nden biri. Kimlik avı ve kötü amaçlı yazılımlar her boyutta işletmenin karşılaştı­ğı en büyük siber riskler arasında. Kimlik avı saldırılar­ının sayısı 2020 yılında tam iki kat arttı. Kötü amaçlı yazılım saldırılar­ının sayısı ise 10 milyarı geçti. 2020 yılında işletmeler­in yarısından fazlası, işi kesintiye uğratan kötü amaçlı yazılım saldırısın­a uğradı. 300 milyondan fazla yazılım saldırısı gerçekleşt­i.

Türkiye, Avrupa’da 6, globalde 11. sırada

Bağımsız araştırma kuruluşu IDC’nin açıkladığı rakamlara göre Türkiye, siber suçlar için 2017 yılında 233 milyon dolar harcadı. Bugün Türkiye 1,5 milyar dolarlık siber güvenlik pazarına sahip.

Merkezi İsviçre’de bulunan Uluslarara­sı Telekomüni­kasyon Birliği (ITU), ITU-Küresel Siber Güvenlik Dizini Raporu'nu yayınladı. Türkiye, bu rapora göre Avrupa’da 6’ncı, dünya genelinde ise 11’inci sırada yer aldı. 2018 yılında yayınlanan bir önceki raporda Türkiye dünyada 20’nci Avrupa’da ise 11’inci sırada yer alıyordu.

Yine diğer yapılan bir araştırmay­a göre aslında siber güvenlikte en büyük zafiyetimi­z yüzde 95 ile insan faktörü. Kullanılan sistemler ve ürünlerden ziyade kişilerin siber güvenlik bilincine sahip olması bizim için her şeyden önemli olmalı. COVID-19 pandemisi döneminden sonra çalışanlar­ın zafiyetler­inden dolayı yaşanan siber saldırı olaylarınd­a yüzde 26 artış gözlemlend­i.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye