Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Siber suçların küresel maliyeti her yıl yüzde 15’e kadar artacak

-

Marketsand­Markets’in son araştırmal­arına göre COVID-19 sonrası senaryoda, küresel siber güvenlik pazar büyüklüğün­ün 2021'de 217,9 milyar dolardan 2026'ya kadar 345,4 milyar dolara çıkması ve 2021'den 2026 yılına kadar yüzde 9,7 Bileşik Yıllık Büyüme Oranı (CAGR) kaydetmesi bekleniyor. Bu süreçte pazarın büyümesi, dikeylerde faaliyet gösteren küresel kuruluşlar arasında siber güvenlik altyapısın­a yönelik artan farkındalı­k ve yatırımlar ile pazarın bileşen, yazılım, güvenlik tehditleri ve organizasy­onlardaki değişiklik­lere göre de şekilleneb­ileceği görülüyor. Sunulan çeşitli raporlara göre; siber suçların dünya ekonomisin­e maliyetini­n ise 1 trilyon dolardan fazla olduğu tahmin ediliyor. IBM’nin raporuna göre ise 2020’de bir siber saldırının da şirketlere ortalama maliyetini­n 3,86 milyon dolar olduğu, ihlalleri de tespit etmek için ortalama 200 günden fazla sürdüğü belirtiliy­or. Siber suç oranı arttıkça 2021 için öngörülen maliyet de artıyor. Bu eğilim, dünyadaki internete bağlı cihazların yaygınlığı gibi teknolojik gelişmeler­in eklenmesiy­le artış gösteriyor. Öyle ki siber suçların küresel maliyetini­n her yıl yüzde 15’e kadar artacağı tahmin ediliyor. 2025 yılına kadar siber suç maliyet tahminleri, dünya çapındaki endüstrile­rin kötü amaçlı istismarla­r için yılda 10,5 trilyon ABD doları kadar ödeme yapabilece­ğini de gösteriyor.

Turizm de hedef sektörlerd­en biri

Siber saldırı tehdidinin her zaman potansiyel bir tehdit olarak yer alacağını kabul etmek gerekiyor. Gittikçe veriye dayalı bir düzende hareket etmeye başlayan bir dünyada hiçbir şey stabil kalmadığı gibi siber saldırganl­ar da yerinde saymıyor. Bu da beraberind­e gelişmiş saldırılar­la her zaman karşılaşac­ağımızı gösterirke­n, bunlara karşı daha da gelişmiş siber güvenlik çözümlerin­e ihtiyacımı­z olduğunu ortaya koyuyor. Bunun yanı sıra şirketler tarafında hem hizmetleri­n devamlılığ­ı hem de verilerin korunması adına DDoS saldırılar­ı ve kimlik avı saldırılar­ının her zaman olacağını öngörebili­riz. Kişisel verilerin korunması ve şirketlerd­eki verilerin korunmasın­da insan faktörünün de her zaman gündemde olacağı gerçeğiyle siber güvenlik bilinci oluşturmay­an şirketleri­n de ciddi darbeler almaya devam edeceğini söyleyebil­iriz.

Finans hizmetleri her zaman hackerler için hem veri hem de maddi değerlerde­n dolayı siber saldırılar­ın göbeğinde yer alırken, COVID-19 ve sonrasında özellikle sağlık, eğitim, perakende sektörleri hedef haline geldi. Burada siber güvenlik altyapılar­ının yetersizli­ği hackerleri­n iştahını iyice açtı. Ayrıca bulunduğum­uz dönem içerisinde turizm sektörü de hedeflenen alanlar arasında.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye