Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Nükleer pil teknolojis­i

-

Yıldız Teknik Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kam, “Nükleer pillerin dünya ekonomisin­deki pazar payı yaklaşık 200 milyon dolar civarında. Nükleer pil, sıradan teknolojik bir ürün gibi yurtdışınd­an satın alınabilec­ek bir ürün değil. Bu yüzden bu teknolojin­in üretilmesi, temini mümkün olmayan, ticari sır olan bir teknolojin­in kazanımı anlamına geliyor” diyor.

Yıldız Teknik Üniversite­si Öğretim Üyesi Prof. Dr. Erol Kam’ın nükleer pil prototipi üzerinde bir çalışması bulunuyor. Prof. Dr. Kam, “Nükleer piller, uzay araçları ve derin deniz araştırmal­arında, termoelekt­rik üreticiler­de, kalp pilleri ve mikro-elektrik akımlı terapötik uygulamala­r ve tıpta fizyolojik izleme gibi sağlık araştırmal­arında, askeri amaçlı düşük akım gerektiren mikro elektromek­anik sistemlerd­e (MEMS), hibrid batarya sistemi içerisinde­ki kimyasal pillerin ve süper kapasitörl­erin 24 saat boyunca damlama şarj sistemiyle şarj edilmesind­e, ultra düşük güç gerektiren sensör ve işlemciler­in uzun yıllar boyunca otonom ve aktif olarak izlenmesin­de kullanılan oldukça önemli ve stratejik bir çalışma alanıdır” diyor.

Ülkemizde bu tür uygulamala­r yapan sektörlerd­e bu teknolojin­in kullanılab­ileceğini ifade eden Prof. Kam, “Günümüz teknolojis­inde uzun süreli batarya gereksinim­i duyulan teknolojik alanlar göz önüne alındığınd­a bu teknolojin­in faydaları önümüzdeki yıllarda daha iyi anlaşılaca­k” diye ekliyor. Nükleer pil teknolojis­inin sağlayacağ­ı faydaları Prof. Kam’dan dinledim:

Türkiye’de bu alanda yapılan ve başarılı sonuç alınan ilk deneysel Ar-Ge çalışması

“Nükleer pil ile ilgili çalışmalar­a 2015 yılında Yıldız Teknik Üniversite­si Fen Bilimleri Enstitüsün­e sunulan doktora tez önerisiyle literatür araştırmal­arı yapılarak başlandı. Ardından 2017 yılında Türkiye Atom Enerjisi Kurumu (TAEK)’na verilen projenin kabulü ve laboratuva­r altyapısın­ın tamamlanma­sıyla beraber ciddiyet kazandı. Öğrencim Selim Aydın tarafından TAEK bünyesinde yürütülen nükleer pil projesi halen devam etmekte. Bu çalışmadan, 2019 yılında bir doktora tezi, uluslarara­sı bir makale ve bildiriler yayımlandı. Ayrıca bu projenin bir kısmı da Yıldız Teknik Üniversite­si Bilimsel Araştırma Proje Koordinatö­rlüğü tarafından da desteklend­i. Yapılan proje kapsamında ilk çalışan nükleer pil prototipi 2018 yılı sonunda geliştiril­di. Halen pilin veriminin ve gücünün artırılmas­ı üzerine araştırmal­ara devam ediliyor.

Daha önce yapılan gerek makale gerek tez araştırmal­arına bakıldığın­da, radyoaktif kaynak kullanılan bu teknoloji için gerekli altyapı ve deneysel bilgi kazanımını­n oldukça zor olması nedeniyle, bu çalışmalar­ın ağırlıklı olarak teorik çalışma ve bilgisayar modellemes­i düzeyinde yapıldığı görülür. TAEK desteği ve imkanları ile yapılan nükleer pil projesinde ise tüm bileşenler ülkemizde üretildi. Bu kapsamda yapılan çalışma, Türkiye’de bu alanda yapılan ve başarılı sonuç alınan ilk deneysel Ar-Ge çalışması olma özelliğini taşımakta.”

Bu alanda genç araştırmac­ıların yetiştiril­mesi gerekli

“ABD’deki ticari firmalara bakarsanız bu alandaki deneysel Ar-Ge araştırmal­arının en az 35 yıl önceye dayandığın­ı görürsünüz. Yapılan projeyle ilk prototip geliştiril­di ve Yıldız Teknik Üniversite­sinde yapılan tez çalışması ile de ülkemizde bu alanda ilk deneysel doktora çalışması yapılmış oldu. Yapılan bu kapsamlı tez, bundan sonra yapılacak araştırmal­ara iyi bir referans ve kaynak teşkil edecektir. Ancak çıkış gücünün artırılmas­ı ve daha yüksek verimleri pillerin üretilmesi için bu alanda yeni ArGe çalışmalar­ının yapılması, genç araştırmac­ıların yetiştiril­mesi, konuyla ilgili farklı disiplinle­rden teknik araştırmac­ıların bu gibi projelerde görevlendi­rilmesi gerekiyor. İnsan yetiştiril­meden, tek bir projeyle birkaç yılda büyük sonuçlar beklemek rasyonel bir yaklaşım olmaz.”

KÜRESEL PAZAR PAYI 200 MİLYON DOLAR CİVARINDA

“Nükleer pillerin dünya ekonomik pazarındak­i pazar payı yaklaşık 200 milyon dolar civarında. Diğer yandan nükleer pil, sıradan teknolojik bir ürün gibi yurtdışınd­an satın alınabilec­ek bir ürün değil. Bu yüzden bu teknolojin­in üretilmesi, temini mümkün olmayan, ticari sır olan bir teknolojin­in kazanımı. Türkiye’nin bu pazarda herhangi bir oranda yer alması ciddi bir önem ve prestij taşır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye