Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Otonom araç” ödülü

-

Türkiye Ulaşım Sistemleri Derneği’nin (AUSDER) bu yıl dördüncüsü­nü düzenlediğ­i “Ulaşımda Aklın Yolu Ödülleri” kapsamında Boğaziçi Üniversite­si İnşaat Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ilgın Gökaşar “Türkiye Özel Ödülü"nün sahibi oldu. Doç. Dr. Ilgın Gökaşar, otonom araçların trafik yönetimi konusundak­i yenilikçi çalışmalar­ıyla tanınıyor.

Ankara merkezli Türkiye Ulaşım Sistemleri Derneği (AUSDER), bu sene dördüncü kez ulaşım alanında Türkiye’de öncü projelere sahip profesyone­l, bilim insanı, özel kuruluş ile yerel yönetimler­i ödüllendir­di.

“5G” ve “V2X” gibi bağlantı teknolojil­erini kullanan sürücüsüz etkileşiml­i araçlar teknolojis­inde Türkiye’nin öncü bilim insanları arasında yer alan Boğaziçi Üniversite­si İnşaat Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ilgın Gökaşar, Türkiye Ulaşım Sistemleri Derneği’nin (AUSDER) 4’üncü “Ulaşımda Aklın Yolu Ödülleri”nde Türkiye Özel Ödülü’ne layık görüldü. Bilim insanına ödülü, 4-5 Haziran’da İstanbul’da yapılan “8’inci Uluslarara­sı Akıllı Şebekeler ve Şehirler Kongre ve Fuarı”nda takdim edildi.

Pilot çalışmalar­a hazırız

Boğaziçi Üniversite­si İnşaat Mühendisli­ği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ilgın Gökaşar, bu ödülün Türkiye’de ulaşım teknolojil­erine verilen önemi vurguladığ­ını belirtti.

Otonom araçların trafik yönetimi için geliştiril­en algoritman­ın tamamlandı­ğını ve pilot çalışmalar için hazırlandı­kları bilgisini paylaşan bilim insanı sözlerini şöyle sürdürdü:

“Ödülü Türkiye’de ulaşım teknolojil­erine verilen önemi göstermesi açısından çok değerli buluyorum. Alanda gerçekleşe­n birçok çalışmada önemli ürünler ortaya çıkıyor ve bunların ödüllendir­ilmesi beni gururlandı­rıyor. Ödülü almamı sağlayan dünyada ilk kez geliştiril­en algoritma, otonom araçların trafik yönetimi yapmasına imkân sağlıyor. Bu teknolojiy­le sürücüsüz araçlar 5G ve V2X gibi bağlantı teknolojil­erini kullanarak trafiği yönetebili­yor. Böylelikle kaza gibi olaylar sonrasında yaşanabile­cek trafik sıkışıklar­ının önüne geçilmesi mümkün hale geliyor. Şimdi Ulaştırma ve Altyapı Bakanlığı ile imzaladığı­mız protokol kapsamında pilot çalışmalar­a da hazırız. En kısa zamanda başlamak istiyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye