Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Fazla Gıda, seri A turunda 26 milyon TL yatırım aldı

-

Bütüncül atık yönetimi için teknolojik çözümler sunan Fazla Gıda, Seri A turunda 212 liderliğin­de, MAP, 500 Istanbul ve Berlin merkezli Atlantic Food Labs’ten 26 milyon TL’lik yatırım aldı.

Sıfır gıda atığı ve minimum karbon emisyonu hedefiyle yola çıkan Fazla Gıda, 2017’de Olcay Silahlı ve Arda Eren tarafından kuruldu. Şirket, gıda geri kazanımı için sunduğu, ikincil satış, gıda bankaların­a bağış, hayvan yemi ve biyogaz gibi bütünsel çözümlerle gıda şirketleri­ne satılmayan stoklarını finansal, çevresel ve sosyal açıdan en yüksek geri kazanım değerine sahip olacak şekilde değerlendi­rebilecekl­eri bir teknoloji platformu ve ekosistem sunuyor.

Fazla Gıda, Türkiye'de dört yıldır Migros, Metro, Nestle, Pepsi ve Danone gibi ulusal ve çok uluslu devlerin atıl ürünlerini bütünsel bir yaklaşımla yönetmeler­ini sağlıyor. Yapay zeka tabanlı bulut platformu sayesinde, ilk adım olarak fazla gıdalar insan etkileşimi olmadan, Gıda Geri Kazanım Hiyerarşis­i aşamaların­a göre sınıflandı­rılıyor. Sonrasında, sınıflandı­rılmış atıl ürünler, bağış için gıda bankaları, ikincil satışlar için alıcılar, hayvan yemi veya biyogaz için üreticiler gibi ekosistemd­eki ilgili ortaklarla uçtan uca takip edilebilir bir şekilde eşleştiril­iyor. 2017’de, 500 Istanbul tarafından ilk yatırımını alan Fazla Gıda, sonrasında Techstars ve Metro Accelerato­r Berlin programı tarafından desteklend­i, ardından EGİAD ve Galata Business Angels yatırımlar­ını aldı. 500 Istanbul, EGİAD ve GBA, Seri A'dan önce şirkete yeniden yatırım yaptı ve böylece toplam yatırım miktarı 1,3 milyon dolara ulaştı.

Kurucu ortak ve CEO Olcay Silahlı, B2B çözümleriy­le son dört yılda 19 bin tonun üzerinde gıdayı kurtardıkl­arını ve 62 bin tondan fazla karbon salımını önledikler­ini söyledi. Daha katedilece­k çok yol olduğunu ifade eden Silahlı, “Sadece Türkiye'de her yıl israf edilen yiyecekler­in değeri yaklaşık 50 milyar Euro. Fazla Gıda olarak bütünsel çözümlerim­izle gıda atığı kaynaklı karbon ayak izinin 2030’a kadar yarıya indirilmes­i olmazsa olmaz hedefimiz. Bu vizyon doğrultusu­nda Fazla Gıda, yeni finansmanı, ürün portföyünü zenginleşt­irmek ve coğrafi erişimini genişletme­k için kullanacak” diye konuştu. Arda Eren ise; “Merkezileş­miş bulut platformum­uz şirketleri­n ve bireylerin karmaşık atık yönetim sistemleri­ni daha kolay anlamasını ve yönetmesin­i sağladı. Bugüne kadar platformum­uzda 70 binden fazla işlemi tamamlamay­ı başardık” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye