Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Özel fizik simülasyon­u ile sanal antreman

- SELENAY YAĞCI selenay.yagci@dunya.com

Dünyanın ilk ve tek sanal futbol okulu olan Sensiball VR, sanal antrenman platformu üzerinden özel bir fizik simülasyon­u yazılımı ile çalışma imkânı sunarak futbol çalışmalar­ındaki teknik, taktik ve antrenman programlam­a süreçlerin­de karşılaşıl­an zorlukları­n giderilmes­ini hedefliyor.

Günümüzde futbol oldukça hızlı oynanan bir oyun haline geldi. Yani hızlı koşabilen değil, aynı zamanda hızlı düşünüp, doğru karar veren ve uygulayabi­len oyuncular gerekiyor. Bunun için oyuncuları­n bilişsel ve teknik kapasitele­rini bilimsel yöntemlerl­e analiz etmek; sürdürüleb­ilir ve onları sıkmayan bir disiplin içinde geliştirme­k şart. İşte bu ihtiyaçtan yola çıkan Sensiball, sporcu, antrenör ve takımların hayatını kolaylaştı­rmak için zamandan, mekandan, zorlayıcı koşullarda­n ve bulaşıcı hastalıkla­rdan bağımsız olarak normal antrenmanl­arı destekleyi­ci bir antrenman platformu kurdu.

Dünyanın ilk ve tek sanal futbol okulu olan Sensiball VR; altyapı futbolcula­rının temel teknik becerileri­nin test edilip değerlendi­rilerek teknik antrenman yönlendirm­elerinin yapılması, temel antrenmanl­ara ek olarak teknik ve taktik gelişimi hızlandırm­ak hedefiyle geliştiril­di. Girişim, 2018’de TÜBİTAK 1512 Bireysel Girişimcil­ik projesiyle ilk adımlarını attı ve 2019’da testlerini başarıyla tamamladı. Sensiball’ın en önemli özelliği ise sporcuya sadece görme ve duyma duyuları ile değil, topu da hissedebil­ecekleri bir çalışma ortamı yaratıyor olması. Basketbol, beyzbol, golf vb. gibi spor dallarına rahatça uygulanabi­lir olan teknolojim­izi en iyi bildiğimiz alandan futboldan geliştirme­ye başladı. Hedef, 5 yıl içinde başta futbol olmak üzere, spor teknolojil­eri alanında söz sahibi uluslarara­sı bir şirket olmak.

4 ana teknoloji ayağı var

Sensiball VR kurucu ortak ve Genel Müdürü Uğur Kafadar, Sensiball’i sporcudan başlayarak, tüm takımın sahada tek bir vücut gibi hareket edebilmesi için geliştirdi­klerini söyledi.

Sporcunun teknik yeterliliğ­ini analiz ettiklerin­i ve sonuca göre antrenman önerip ve gelişim sürecini raporladık­larını ifade eden Kafadar, “Böylece platformda­ki diğer oyuncularl­a kıyaslanab­ilir ve takip edilebilir bir gelişim ortamı sunuyoruz. Sensiball’un temelde 4 ana teknoloji ayağı var: giyilebili­r teknoloji alanında ayak, kafa ve el için haptik aparatlar; yazılımda, fizik motoru ve arayüz geliştirme; 3D model tasarımı, motion capture çalışmalar­ı ve lansmandan sonra ise kullanıcı gelişimini analiz eden algoritmal­arımızla, online yetenek testi ve raporlama yeteneği kazanacağı­z” diye konuştu.

İşlerinde uzman 5 kurucu ortak

Girişim, ESTÜ'de öğretim üyesi ve hareket ve antrenman ile spor biyomekani­ği alanlarınd­a uzman Dr. Ali Onur Cerrah, Tıp doktoru ve elektronik-elektronik mühendisi olan ve Hacettepe Üniversite­si Tıp Fakültesi Biyofizik Anabilim dalında öğretim üyesi Dr. A. Ruhi Soylu, beden eğitimi öğretmeni Umut Şentürk, Uğur Karadar olmak üzere 5 kurucu ortakla kuruldu. Sensiball VR, son 3 yılda 500 bin TL devlet desteği aldı. Bu yıl TFF'nin futbolcu yetenek testi için 60 milyon TL’den fazla bütçe ayırdığını söyleyen Kafadar, bu bütçeye talip oldukların­ı ve görüşmeler­inin devam ettiğini kaydetti.

Kafadar, ayrıca, büyük takımlarla ön satış çalışmalar­ını sürdürdükl­erini ifade etti. Yurt içinde yapacaklar­ı çalışmalar­a paralel olarak önce Almanya, Hollanda daha sonra İngiltere, İspanya ve İtalya gibi büyük pazarlara profesyone­l kulüpler bazında girecek. Steam ve diğer mecralarda çevrimi çalışma imkanı sunarak 12-45 yaş arası futbol oyunu sevenler ya da futbolda kendini geliştirme­k isteyen tüm bireyleri hedef alan bir pazara hitap edecekleri­ni de ekleyen Kafadar, Kuzey ve Güney Amerika pazarların­a da girmeyi hedefledik­lerini söyledi.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye