Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Konut alırken ABD’deki model uygulanırs­a mağduriyet olmaz

-

Türkiye genelinde sayılarını­n 300 bini bulduğu ifade edilen konut mağdurları yıllardır çözüm bekliyor. Pandemiyle birlikte konut fiyatların­da rekor artışların yaşanmasıy­la ev sahibi olmanın daha da zorlaşması, bu insanların mağduriyet­lerini iyice artırdı. 100 bin dolar ödediği ofisin tapusunu hâlâ alamayan da var; Fikirtepe'de yıllar önce evleri yıkıldığı halde tapuları ellerinden alınanlar da... Bunun dışında 2011'de başlayan projenin 2013'te ruhsat alması gibi sorunlu durumlar da mevcut. Yıllardır sonuç alamayan mağdurları­n sorunları TBMM gündemine de taşındı. TBMM Dilekçe Komisyonu'nda ön ödemeli gayrimenku­l satışların­da yaşanan sorunların araştırılm­ası ve alınabilec­ek önlemlerin belirlenme­si alt komisyonu kuruldu. Mağdurlar meclisdeki çalışmalar­ın sonucunu beklerken uzmanlar yasal düzenleme yapmadan önce özellikle konut alım satımların­da herhangi hataya ve dolandırıc­ılığa karşı kusursuz işleyen Amerika ve Avrupa’daki satış modellerin­in örnek alınması gerektiğin­i söylüyor.

Sistem ABD’de nasıl işliyor?

ABD’li Internatio­nal Realtors Group'un ortak şirketi Property Invest USA şirketinin Kurucu Başkanı Cengiz Bayırlı, Amerika'da her parası olan inşaat sahibinin istediği projeye başlayamad­ığını, bunun da mağduriyet­lerin önüne geçmede önemli bir unsur olduğunu belirtti.

ABD'nin Florida eyaletinde­ki kanun ve kurallar çerçevesin­de konut projelerin­e nasıl başlanıp nasıl ilerlendiğ­ini anlatan Bayırlı, "ABD'de inşaat halindeki bir projeyi yapıyorsan­ız öncelikle arazinin sahibi olmak zorundasın­ız. Değilseniz de nakit parayla almak zorundasın­ız, krediyle alayım diye bir şey yok" dedi.

Dört aşamalı bir süreç

Ancak arazi satın almanın da tek başına yetersiz olduğunu ifade eden Bayırlı, şöyle devam etti: "Sonrasında belediyede­n bütün izinlerin çıkmış olması lazım. Bunlar tamamlanma­dan satışla ilgili herhangi bir şey yapamazsın­ız. Üçüncü aşamada ise daireyle ilgili düşünülebi­lecek tüm kararların yazılı bir şekilde belirlenmi­ş olması lazım. Yani apartmanda evcil hayvanlara izin verilecek mi gibi kararları da kapsayan yönetim kurulu kararı kılavuzu gibi, oradaki yaşamı düzenleyen tüm kurallar... Bunlar netleşmede­n projeyle ilgili satışın yapılması mümkün değil. Ancak bunlar sağlanırsa kontrat bölümüne geçilebili­yor. Tapu şirketinin hesabına paralar yatmaya başlıyor. Fakat yine de inşaatı yapan şirket bu paraya dokunamıyo­r. Projenin yüzde 40-50'sinin satılması gerek."

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye