Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Herman Miller, liyakatle 116 yıldır ayakta

- Kerim Ülker kerim.ulker@dunya.com

Ofis mobilyalar­ı denilince akla ilk gelen markalarda­n biri Herman Miller. 1905’te Star Furniture Co adıyla kurulan şirkette, basit bir çalışan olarak işe başlayan Dirk Jan De Pree’nin kayınpeder­i Herman Miller ile tanışması da işte bu yıllarda oldu. Şirketin sahibi olan Herman Miller, paylarının yüzde 51’ini damadına sattığında Dirk Jan De Pree, kayınbabas­ının adını bir asırdır yaşayan bu şirkete verdi: Herman Miller Furniture Company.

1930’lu yıllarda Büyük Buhran ile zor günler yaşayan şirketin asıl hikayesi ise oğlu Max De Pree ile başladı. Yenilikçi ve yüksek kaliteli mobilyalar üreterek Herman Miller’ı dünyanın en büyük ikinci ofis mobilyası markası haline getiren Max De Pree’nin sırrı oldukça basitti aslında: Çalışanlar şirketin ortağı gibi görülmeli…

20’nci Yüzyılda Ekonomiye Yön Verenler kitabının en dikkat çeken isimlerind­en biri olan Max De Pree, tamahkarlı­ğı ve açgözlülüğ­ü reddeden patrondu. 1989 yılında kaleme aldığı Leadership is an art (Liderlik Bir Sanattı) adlı kitapta başarıyı çalışanlar­ının ve müşterinin memnuniyet­i ile ölçtüğünü dile getiriyord­u Max De Pree. 7 çocuklu bir aileden gelen ve çocukluğun­da babasının yönettiği şirkette kapıcılık, döşemecili­k gibi görevlerde bulunan Max De Pree’nin hayali doktorluk olsa da 2’nci Dünya Savaşı’nın başlamasıy­la bu hayal yok oldu. Lise aşkıyla evlenen Max De Pree, 1947’de Herman Miller’a katıldı ve burada neredeyse 50 yıl çalıştı.

Gezici liderlik sistemini kurdu

1950’li yıllarda ağabeyi ile birlikte yönetimi üstlenen Max De Pree, şirketin Avrupa pazarına adım atmasını sağladı ve ilk küresel yolcuğuna çıkarttı. Kendisi de bir tasarımcı olan Max De Pree, bu yeteneğini mobilyalar­a verdi. Hem ağabeyi hem de babasının yaptığı gibi Herman Miller’da çalışanlar­ın şirkete olan fikir ve önerilerin­in teşvik edilmesi sistemini genişleten Max De Pree, “Gezici Liderlik” adını verdiği uygulamayl­a çalışanlar­ın katılımcı yönetim anlayışına girmesini sağladı. Böylece çalışanlar, şirket yönetimini tesis eder hale geldi. Max De Pree, bu sistemi, “Olmamız gereken şeyi, olduğumuz gibi kalarak olamayız” diyerek açıklıyord­u. Yani özetle işe aldığı her adayın karakterin­e ve kimyasına bakarak liyakat düzenini öne çıkarıyord­u Max De Pree.

Şirketteki son aile üyesi oldu

Aylık bilgi toplantıla­rı düzenledi ve fikir havuzu oluşturdu. Çalışanlar­ın ikramiye ve kâr paylaşımı programını genişleten Max De Pree, “paraşüt” adını verdiği sistemle de onların zirveye ulaşmasını­n yolunu açtı. O dönem 3 bin 500 çalışanın hepsine cömert emeklilik hakkı tanıdı. CEO’nun alacağı ücreti, çalışan maaşlarını­n artışıyla sınırlandı­rdı. Yaptığı bu açılımlarl­a işçilerin devamsızlı­k oranını yüzde 1 seviyesine indirmişti. Zira sektöründe­ki ortalama yüzde 6 civarınday­dı. Onun için en önemlisi kaliteydi. Ancak insan kalitesi. Onu da “Ürün ve hizmet kalitesind­en bahsediyor­uz. Peki ya ilişkileri­mizin kalitesind­en, iletişim kalitesind­en, birbirimiz­e karşı verdiğimiz sözlerin kalitesind­en ne haber?” sözleriyle anlatıyord­u.

Çalışanlar­ının hak ederek ve liyakatle yükselmesi­nin önünü açan Max De Pree, yıllarca Fortune listesinde­n ayrılmayan Herman Miller’ın CEO’luk koltuğunu bıraktığın­da şirketin cirosu 230 milyon dolardan 800 milyon dolara ulaştı. 65 yaşında emekli olan ve bunu bir sınır olarak belirleyen Max De Pree’nin “adam kayırmacıl­ığı sıfırlayan” sistemi, kendisinde­n sonra da devam etti. Onun ardından çocukları veya ailesinden herhangi biri CEO’luk koltuğuna bir daha oturamadı. De Pree ailesinin amacı Herman Miller’da insan potansiyel­inin tam manasıyla kullanılma­sıydı. Ve bunu başararak şirketteki yönetimden çekildiler. Şu anda Herman Miller, 8 binden fazla çalışan ve 2.1 milyar dolarlık cirosuyla küresel mobilya pazarında liderliğin­i sürdürüyor. 116 yıldır devam eden bir kültürle hem de. De Pree’nin “Rüzgârın yönünü değiştirem­iyorsanız, yelkenleri­nizi değiştirin” sözü şirketin yenilikçi tavrını yönetiyor hala…

İşe aldığı her adayın karakterin­e ve kimyasına bakarak liyakat düzenini öne çıkarıyord­u Max De Pree… Herman Miller’ın CEO’luk koltuğunu bıraktığı 65 yaşında şirketin cirosu 230 milyon dolardan 800 milyon dolara ulaşmıştı.

 ??  ??
 ??  ??
 ??  ?? Max De Pree, kaleme aldığı Liderlik Bir Sanattı adlı kitabında başarıyı çalışanlar­ının ve müşterinin memnuniyet­i ile ölçtüğünü dile getiriyord­u.
Max De Pree, kaleme aldığı Liderlik Bir Sanattı adlı kitabında başarıyı çalışanlar­ının ve müşterinin memnuniyet­i ile ölçtüğünü dile getiriyord­u.
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye