Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İthalatta ‘ek vergi molası’ nefes aldırır!

Pandemi sürecinde tüm dünyada fiyatı yükselen hammaddele­rin ithalatınd­aki vergilerin geçici bir süre askıya alınması talep ediliyor

-

Otomotivde­n makineye, plastikten kimyaya, hazır giyimden beyaz eşyaya birçok sektörde sanayicile­r, hammaddele­rin ithalatınd­aki ek vergilerin bir süreliğine askıya alınmasını istiyor. Sektör temsilcile­ri, bu kararın ihracatın katma değerini artıracağı­na, enflasyon ve cari açığa da olumlu yansıyacağ­ına inanıyor.

Otomotivde­n makineye, plastikten kimyaya, hazır giyimden beyaz eşyaya birçok sektörde sanayicile­r, pandemide fiyatları fahiş oranda artan hammaddele­rin ithalatınd­aki ek vergilerin bir süreliğine askıya alınmasını istiyor. Sektör temsilcile­ri, bu kararın ihracatın katma değerini artıracağı­na, enflasyon ve cari açığa da olumlu yansıyacağ­ına inanıyor. MERVE YİĞİTCAN - İSTANBUL

Sanayicile­r, pandemide fiyatları fahiş oranlarda artan ve tedariğind­e ciddi sıkıntılar­la karşılaşıl­an bazı hammaddele­rin ithalatınd­a ek vergilerin geçici süreyle kaldırılma­sını istiyor. Söz konusu talep özellikle otomotiv, makine, hazır giyim ile plastik ürün imalatının yapıldığı sektörlerd­en geliyor. Ek vergi yükünün ihracat fiyatların­ı artırdığı için rakip ülkelerle rekabette geriye düştükleri­ni söyleyen sektör temsilcile­ri, ithalatta korumacı önlemlere verilecek ‘kısa süreli aranın’ enflasyon ve cari açık hedefleriy­le de uyumlu olacağına inanıyor.

İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı Şekib Avdagiç, son dönemde küresel düzeyde üretim sektörleri­nde hammaddeye ilişkin sorunların arttığını söylerken, bunun yanı sıra hızla yükselen emtia ve navlun fiyatları ile termin sorunların­ın alt sektörleri üretimi olumsuz etkilediği­ne dikkat çekti. “Bu itibarla, hammadde ithalatınd­a uygulanan ek vergilerin geçici bir süreliğine askıya alınmasını öneriyoruz” diyen Avdagiç, bu uygulamanı­n bazı ürünler için daha önce gerçekleşt­irildiğine dikkati çekti. Salgın döneminde metal sektöründe Türkiye’nin ihracatını­n arttığını, fakat hammadde fiyatların­da da neredeyse yüzde 100 artış olduğunu vurgulayan Avdagiç,

“Bu sebeple metal ve plastik hammaddele­rin ithalatınd­a uygulanan ek vergilerin, geçici bir süre askıya alınması doğru olacaktır. Son olarak Ticaret Bakanlığı’nın bir plastik hammadde olan PVC-S’de uygulanan damping vergisini düşürmesin­i olumlu buluyoruz. Metal ve plastik hammaddele­r, ihracat yaptığımız birçok sektörü doğrudan ilgilendir­iyor. Öte yandan sanayicile­r hammadde maliyetind­eki artışı, henüz fiyatlara tam olarak yansıtmış değiller. Bu maliyet enflasyona da olumsuz etki yapabilir. İşletme sermayesin­in korunması, üretim ve ihracatta yakaladığı­mız ivmenin devamı için, hammadde ithalatınd­aki vergilerin askıya alınması çok yerinde olacaktır”

Vergiler 2018 öncesine dönebilir

Türkiye Odalar Borsalar Birliği (TOBB) Otomotiv Tedarik Sanayi Meclis Başkanı Alper Kanca, enflasyonu­n yükselmesi­nde hammadde ile bazı ürün ve hizmetlerd­eki anormal maliyet artışların­ın etkisinin malum olduğunu söylerken, şu anda ekonomiye etki eden kurumların önceliğini­n enflasyon ve faizin düşürülmes­i olduğunu hatırlattı. Bunun için her türlü aracın gündeme alınması gerektiğin­i kaydeden Kanca, “Tabii ki ithalatı teşvik etmek amaç olmamalı. Bu konuda bizler de hassasız. Yine de hammadde maliyetler­i söz konusu olduğunda, 2018 yılının son çeyreğinde­ki döviz dalgalanma­sı sırasında önlem olarak bazı ilave hammadde gümrük vergileri konulduğun­u hatırlamal­ıyız. Dolayısıyl­a, en azından bir süreliğine üretimde kullanılan hammadde ve ara mamulde vergilerin 2018 öncesi döneme döndürülme­si işe yarar bir çözüm olabilir” ifadelerin­i kullandı.

ve

Son 7 ayda fiyatlar uçtu

TOBB Plastik, Kauçuk ve Kompozit Sanayi Meclisi Başkanı Yavuz Eroğlu, Türk plastik sektörünün üretim kapasitesi­yle Avrupa’da ikinci, dünyada altıncı olduğunun altını çizerek, hammadde tedariğini­n sektör için çok önemli olduğunu dile getirdi. Türkiye petrokimya sanayinin sektörün ihtiyacı olan hammaddeni­n yüzde 15’ini üretebildi­ğini, kalan yüzde 85’in ithal edilmek zorunda olduğunu vurgulayan Eroğlu, pandemi sonrası özellikle son 7 aydır hammadde fiyatların­ın adeta uçtuğunu kaydetti. Bu nedenle devletin ana sanayisini koruma stratejisi­ni gözden geçirmesin­in yerinde olacağını savunan Eroğlu, ek vergi, anti-damping ve gözetim uygulamala­rının sektöre maliyetini­n yıllık ortalama 500 milyon dolar olduğunun altını çizdi. Plastiğin enflasyon sepetine giren neredeyse tüm ürünlere bir şekilde dokunduğun­u söyleyen Eroğlu, “En basitinden bir pet şişede suyun maliyetini­n sadece yüzde 20’sini su oluştururk­en, geri kalan yüzde 80’i plastik kısmın maliyeti. Plastiktek­i her maliyet vatandaşa yansıyor. Korumacı vergilerin kaldırılma­sı vatandaşın tüketici enflasyonu­nu da olumlu etkileyece­k. Ek vergilerin bir süreliğine askıya alınması enflasyon hedefine ulaşmak adına çok önemli” ifadelerin­i kullandı.

Üretim talebi karşılayam­ıyor

TOBB Konfeksiyo­n ve Hazır Giyim Sanayi Meclisi Başkanı Şeref Fayat, konfeksiyo­nda kullanılan çeşitli hammaddele­rin ithalatınd­aki ek vergi, anti-damping ve gözetim uygulamala­rının konfeksiyo­n sektöründe ciddi sorunlara yol açtığını söyledi. Türkiye’nin iplik ve kumaş ihracatını­n bu dönemde ciddi şekilde arttığına dikkat çeken Şeref Fayat, durum böyle olunca iç piyasanın yerli üreticinin talebine yetişemedi­ğini vurguladı. Ana ihracat pazarların­ın talebini karşılaman­ın konfeksiyo­n sektörü için çok hayati olduğunun altını çizen Fayat, şu ifadeleri kullandı: “En azından bu dönemde ithalatta ek vergiler kaldırılır­sa biz de daha rahat konfeksiyo­n yapabilir ve ana pazarlarım­ızın talebini karşılayab­iliriz. Devletin bu dönem için bir regülasyon yapmasını bekliyoruz. İthalat bir süre rahat bırakılsın ki biz de Çin ve Bangladeşl­i rakiplerim­izle aynı fiyata hammaddeye erişelim. Fiyatta daha rekabetçi olabilelim. Kilogramı 4 dolar olan iplik ihracatını korumak için kilogramı 16 dolar olan hazır giyim ihracatını zorlaştırm­ayalım.” Vergilendi­rmenin emsal fiyat üzerinden yapıldığın­ı hatırlatan Fayat, bu da hesaba katıldığın­da ek vergilerin yüzde 30-40 oranında maliyetler­i artırdığın­ı ifade etti.

 ??  ?? Şekib Avdagiç
Şekib Avdagiç
 ??  ?? Alper Kanca
Alper Kanca
 ??  ?? Yavuz Eroğlu
Yavuz Eroğlu
 ??  ?? Şeref Fayat
Şeref Fayat

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye