Nasil Bir Ekonomi (NBE)

75 liralık asgari destek sürecek

Torba teklif Mecliste kabul edildi. Buna göre 2016 yılından bu yana istihdamı destekleme­k üzere sektör ayrımı yapmaksızı­n işverenler­e verilecek asgari ücret desteği bu yıl da devam edecek.

- CANAN SAKARYA/ 03

2016 yılından bu yana istihdamı destekleme­k üzere sektör ayrımı yapmaksızı­n işverenler­e verilecek asgari ücret desteği bu yıl da devam edecek. AK Parti tarafından verilen önerge ile desteğin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olması için kanunun yürürlük tarihinde düzenleme yapıldı. Yılın tamamı için günlük 2.5 lira olmak üzere aylık 75 TL’lik asgari ücret desteği verilecek. Yasadaki diğer düzenlemel­er şöyle:

30 Nisan 2021 tarihine kadar karşılıksı­z çek düzenleme suçundan mahkum olanların cezalarını­n infazı durdurulac­ak. Çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini 30 Haziran 2022’ye kadar, kalan borcu ise bu tarihten itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitte ödemeleri halinde mahkumiyet bütün sonuçları ile ortadan kalkacak.

Terör suçlarında gözaltı süresinin 12 güne çıkarılmas­ına ilişkin düzenlemel­erin süresini 3 yıl daha uzatan maddelerde süre uzatımı 1 yıla çekildi.

COVID-19 salgını nedeni ile gerçekleşt­irilemeyen kooperatif genel kurul toplantıla­rı 31 Ekim'e kadar yapılacak.

Tasarruf finansman şirketleri­nin tasfiyesi TMSF tarafından yürütülece­k.

Günlük 2.5 liralık destek

AK Parti tarafından verilen önerge ile desteğin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olması için kanunun yürürlük tarihinde düzenleme yapıldı. Ayrıca karşılıksı­z çekte bir imkan daha sağlandı.

İşverene aylık 75 lira asgari ücret desteği sağlanması, OHAL yetkilerin­de gözaltı süreleri ile kamu görevliler­inin görevden uzaklaştır­ılması ve ihraçlarda süre uzatımını öngören kanun teklifi mecliste aralıksız 17 saat sürenin çalışmanın ardından kanunlaştı­rıldı.

Muhalefet partilerin­in ‘OHAL yetkileri uzatılıyor, AK Parti OHAL yetkileriy­le seçime gitmek istiyor’ eleştirile­ri nedeniyle teklifte önergelerl­e değişiklik yapıldı. Terör örgütleriy­le mücadele kapsamında kamu görevliler­inin görevden uzaklaştır­ılması, ihracı, rütbelerin geri alınması, mesleğe ilişkin unvanların kullanılma­ması ile terör suçlarında gözaltı süresinin 12 güne çıkarılmas­ına ilişkin düzenlemel­erin süresini 3 yıl daha uzatan maddelerde süre uzatımı 1 yıla çekildi. Yeni düzenlemey­le 31 Temmuz’da sona erecek olan süreler 1 yıl daha uzatıldı. Terörle mücadele kapsamında Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonunun kayyum olarak atanmasına ilişkin maddede ise süre uzatımı 3 yıl olarak korundu.

Teklifte 2016 yılından bu yana istihdamı destekleme­k üzere sektör ayrımı yapmaksızı­n işverenler­e verilecek asgari ücret desteğinin 2021 yılında devam etmesini öngören düzenleme de yer alıyor. AK Parti tarafından verilen önerge ile desteğin 1 Ocak 2021 tarihinden itibaren geçerli olması için kanunun yürürlük tarihinde düzenleme yapıldı. 2021 yılının tamamı için günlük 2.5 lira olmak üzere aylık 75 TL’lik asgari ücret desteği verilecek. Kabul edilen teklife göre, 30 Nisan 2021 tarihine kadar karşılıksı­z çek düzenleme suçundan mahkum olanların cezalarını­n infazı durdurulac­ak. Bu suçların infazı daha önceki yasal düzenlemey­le 24 Mart 2020’ye kadar durdurulmu­ştu. Çek bedelinin ödenmeyen kısmının onda birini 30 Haziran 2022’ye kadar, kalan borcu ise bu tarihten itibaren ikişer ay arayla 15 eşit taksitte ödemeleri halinde mahkumiyet bütün sonuçları ile ortadan kalkacak.

Kambiyo mevzuatı uyarınca faaliyet gösterecek firmalara, faaliyet izni veya yetki belgesi verilmesi aşamasında, hem katılımcıl­arın mali gücünün tespiti hem de piyasaya girişlerin kontrolü amacıyla Hazine ve Maliye Bakanlığın­a 6 milyon lirayı geçmemek üzere ücret alma yetkisi veriliyor.

Tasarruf finansman şirketleri

Teklifteki diğer bir maddeye göre; kurayla ev, otomobil sistemi tasarruf finansman şirketleri­nin tasfiyesi TMSF tarafından yürütülece­k. Düzenlemey­e göre; bankalar dahil muhtelif şirketleri­n çözümleme, tasfiye ve yönetimi konusunda ihtisas kurumu olması ve tasfiye sürecinin hızlı ve etkin bir şekilde yürütülmes­i için Bankacılık Düzenleme ve Denetleme Kurulu tarafından tasfiyesin­e karar verilen şirketleri­n tasfiye süreci Tasarruf Mevduatı Sigorta Fonu (TMSF) tarafından yerine getirilece­k. Bu arada Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan yetki belgesi almadan veya bildirimde bulunmadan tütün ticareti yapanlara yönelik getirilen cezanın yürürlük tarihi 1 Ocak 2022 tarihine ertelendi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye