Nasil Bir Ekonomi (NBE)

TUSAŞ, çelik şirketine ortak

- KERİM ÜLKER/

Özel metal üretiminde Türkiye’nin en önemli firmaların­dan olan Varzene Metal’e ortak geldi. TUSAŞ Motor Sanayi, Varzene’nin bir kısmını satın aldı. Türkiye’nin ilk özel stratejik metal üretim entegre tesislerin­den biri olan Varzene Metal, takım çeliği, dubleks çelik, yüksek hız çeliği, nikel ve kobalt alaşımları­nı İzmir-Aliağa’daki 20 bin metrekarel­ik tesisinde üretiyor. Havacılık ve kimya sanayiinde kullanılan titanyum, nikel alaşımları, özel paslanmazl­ar gibi çok özel metalleri üreten şirket, savunma, medikal, denizcilik, otomotiv gibi sektörlere de hizmet veriyor.

Özel metal üretiminde Türkiye’nin en önemli firmaların­dan olan Varzene Metal’e ortak geldi. TUSAŞ Motor Sanayi, Varzene’nin bir kısmını satın aldı. Edindiğim bilgilere göre TUSAŞ’ın Varzene Metal’de aldığı hisse ise yüzde 50’ye yakın bir bölüm. Anlaşma tamamlanır­sa, TUSAŞ Motor, metal sektöründe­ki ikinci önemli ortaklığın­a imza atmış olacak.

Bilindiği üzere 1985'te kurulan Türkiye'nin havacılık motorların­daki en önemli gücü olan TUSAŞ Motor Sanayii A.Ş. , Türk Havacılık ve Uzay Sanayii A.Ş., General Electric, Türk Silahlı Kuvvetleri­ni Güçlendirm­e Vakfı ve

Türk Hava Kurumu ortaklığıy­la kuruldu. 2 bin 500’ü aşan çalışan sayısı bulunan TUSAŞ Motor, 2019’da 344 milyon dolar ihracat yapmıştı.

Sanayi sitesinde kuruldu

TUSAŞ Motor’un ortak olduğu Varzene Metal, takım çeliği, dublex çelik, yüksek hız çeliği, nikel ve kobalt alaşımları­nı İzmir-Aliağa’daki 20 bin metrekarel­ik tesisinde üretiyor. Havacılık ve kimya sanayiinde kullanılan titanyum, nikel alaşımları, özel paslanmazl­ar gibi çok özel metalleri üreten şirket, savunma, medikal, denizcilik, otomotiv gibi sektörlere de hizmet veriyor. Varzene Metal, 2017’de Çekya’da Plzen Edelstahl s.r.o adlı şirket kurmuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye