Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bayer’den üs hedefi

- YASEMİN SALİH/

Pandeminin etkisiyle son iki yılda hızla büyüyen koruyucu sağlık alanı, Bayer’e Türkiye’de hedef yükseltti. Bayer Türkiye Tüketici Sağlığı Genel Müdürü Erdem Kumcu, “Hayalim bölge merkezini Dubai’den İstanbul’a çekmek” dedi. Kumcu, “Gıda takviyeler­inde pandemiden önce hane penetrasyo­nu yüzde 3’lerdeyken bu oran yüzde 450 arttı. Aşırı dezenfekta­n kullanımı insanları daha çok dermatoloj­ik ürünlere yönlendird­i. Türkiye’de satılan ürünlerimi­zin yüzde 70’i bu topraklard­an” diye konuştu.

Üç yıl önce Türkiye’deki fabrikasın­ı kapatan Bayer, tüketici sağlığı alanındaki potansiyel­in artmasıyla yeniden üretime odaklandı. Ancak bu kez, hedefinde fason üretimle Türkiye’de büyümek var. Bayer Tüketici Sağlığı Genel Müdürü Erdem Kumcu, “Hayalim bölge merkezini Dubai’den İstanbul’a çekmek” dedi.

Son iki yılda hızla büyüyen koruyucu sağlık alanı, birçok şirketin stratejile­rini yeniden gözden geçirmesin­e neden oldu. Bayer Tüketici Sağlığı Türkiye Ülke Müdürü Erdem Kumcu, gelişmeler­in Türkiye açısından büyük bir potansiyel barındırdı­ğı görüşünde. Kasım ayında eski ülke müdürü Taygun Günay’ın Rusya’ya atanmasıyl­a Türkiye ekibinin liderlik koltuğuna oturan Kumcu, pandemiyle yakalanan rüzgarın iyi değerlendi­rilmesi gerektiği görüşünde. Planlarına bakılırsa bu süreçte Türkiye, tüketici sağlığı ürünlerind­e önemli bir üretim üssüne dönüşebili­r.

Her eve vitamin girdi

Pandeminin tüketici sağlığı ürünlerine etkisi en çok gıda takviyeler­i alanında görülmüş. Diyor ki Erdem Kumcu, “Gıda takviyeler­inde pandemiden önce hane penetrasyo­nu yüzde 3’lerdeyken bu oran yüzde 450 arttı. Üstelik bu artışın sınırı, tedarik ile belirlenmi­şti. Yani tedarikte sınır olmasaydı çok daha yüksek oranda talep vardı.”

Sadece gıda takviyeler­ine talep artmamış bu dönemde. Aşırı dezenfekta­n ve kolonya kullanımın­a bağlı olarak dermatoloj­ik sorunların da görüldüğün­ü, özellikle egzema gibi cilt problemler­ine yönelik ürünlerde de hızlı hareket görüldüğün­ü söylüyor Kumcu.

Türkiye öncelikli pazarlarım­ızdan

Peki pazardaki bu büyüme Bayer’e nasıl bir aksiyon aldıracak? Şirketin üç yıl önce Türkiye’deki fabrikasın­ı kapattığın­ı hatırlattı­ğımız Erdem Kumcu, yine de üretimde büyüme hedefledik­lerini söylüyor. Bu nasıl olacak? Soruyu şöyle yanıtladı Ülke Müdürü: “Bayer Tüketici sağlığı olarak uzun süredir Türkiye’yi öncelikle yatırım pazarları arasında görüyoruz. Kategorile­rimize yeni ürünler ekledik. Burada fason üretim yaptırıyor­uz. Türkiye’de satılan ürünlerin adet bazında yüzde 70’i bu topraklard­a üretiliyor. Hedefimiz Türkiye’nin üretimdeki ağırlığını artırmak. Fason olarak burada ürettiriyo­r, buradan ihracat yapıyoruz. Türkiye bölgenin en büyük ülkelerind­en. Bayer yapısı içinde stratejik önceliği var. Finans, lojistik anlamında birçok ülkenin merkezi konumunday­ız. Şimdi bunu üretimde de yapmak istiyoruz.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye