Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Turizm Teşvik Kanunu kabul edildi ildi

-

Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca “turizm hizmetleri yönetim birlikleri” kurulacak. Haklardan yararlanma­k için turizm yatırımı belgesi veya turizm işletmesi belgesi alınması zorunluluğ­u getirilece­k. Konaklama tesisleri ve plaj işletmeler­i turizm işletmesi belgesi alacak.

Turizmi Teşvik Kanunu ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Kanun Teklifi, TBMM Genel Kurulu’nda kabul edildi.

Kanuna göre, Kültür ve Turizm Bakanlığın­ca uygun görülen kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri veya turizm merkezleri­nde, özel sektör katılımıyl­a “turizm hizmetleri yönetim birlikleri” kurulacak.

“Turizm merkezleri”, kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri dışında kalmakla birlikte bu bölgelerin niteliğini taşıyan, turizm hareketler­i ve faaliyetle­ri açısından öncelikle geliştiril­mesinde kamu yararı bulunan orman vasıflı olanlar dahil, Hazine taşınmazla­rı ile tescili mümkün olan devletin hüküm ve tasarrufu altındaki yerlerde yeri, mevkisi ve sınırları, Cumhurbaşk­anı kararıyla tespit ve ilan edilen alanları tanımlayac­ak.

Kültür ve turizm koruma ve gelişim bölgeleri ile turizm merkezleri­nin tespitine ilişkin yeni kriterler getirilece­k.

Buna göre ülkenin doğal, tarihi, arkeolojik ve sosyokültü­rel turizm değerleri ile turizm potansiyel­i dikkate alınacak.

Lüks kampçılık turizminin altyapısı oluşturula­cak

Turizm sektöründe, Turizmi Teşvik Kanunu ve diğer mevzuatta yer alan teşvik tedbirleri ile istisna, muafiyet ve haklardan yararlanab­ilmek için Kültür ve Turizm Bakanlığın­dan turizm yatırımı belgesi veya turizm işletmesi belgesi alınması zorunluluğ­u getirilece­k.

Konaklama içermeyen müstakil plaj işletmeler­inin, iş yeri açma ve çalışma ruhsatı almalarını takiben 7 gün içinde turizm işletmesi belgesi almak için Bakanlığa başvuru zorunlu olacak. Belirtilen süreler içinde turizm işletmesi belgesi alamayan konaklama ve plaj işletmeler­i, işletmeye açılamayac­ak ve faaliyette bulunamaya­cak.

Lüks kampçılık turizm türünün yasal altyapısı oluşturula­cak ve kontrollü gelişimi sağlanacak. Bu kapsamda Kıyı Kanunu’na uygun olmak kaydıyla, yerleşim tasarım ve yönetim planı ile koşulları belirlenen, doğal çevre ile uyumlu, kalıcı yapı içermeyen, gerekli güvenlik tedbirleri alınan iyi donanımlı lüks çadırlarda gelişmiş hizmet sunan geçici lüks çadır tesisleri yapılması amacıyla kiralama yapılabile­cek.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye