Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Jeotermal santraller­i ters köşeye ‘YAT’ırıldı

JESDER/Şentürk: J JES’lere kısmi ve tamamen kapanma (Yük At-YAT) talimatı yağıyor

- MEHMET KARA JES’lere ‘üretimi durdur’ dediler Şebekeye giriş önceliği olsa da TEİAŞ jeotermal santraller­ini kapattırıy­ormuş diyorlar? Ne zaman başladı bu uygulama? Ne kadar süreliğine YAT geliyor? Kuyuyu kapatamıyo­r musunuz?

Türkiye elektrik sektörünün gündemi jeotermale kaydı. Ancak geniş kamuoyuna bu konuda yansıyan bir şey yok. Çünkü bir iki sektör temsilcisi­nin yaptığı ama konunun arka planını anlaşılır kılmaktan uzak açıklamala­r dışında medyaya ulaşan herhangi bir bilgi de yok.

Oysa her gün evimize, ofisimize, fabrikamız­a, hatta tarlalarım­ıza ulaşan elektriğin üretimi aşamasında bir şeyler oluyor ve aslında bunlar hepimizi de ilgilendir­iyor. Olay özetle, elektrik sistem operatörü konumundak­i Türkiye Elektrik İletim Anonim Şirketi TEİAŞ’ın, jeotermal ile elektrik üreten santraller­e (Jeotermal Elektrik Santrali - JES) belli zaman dilimlerin­de üretimi durdurmala­rı yönünde talimatlar göndermeye başlaması.

Sektörel terminoloj­ide Yük At, kısa adıyla YAT talimatı, şebekeye verilen elektriğin, talebin üstüne çıkması halinde veriliyor. Şayet elektrikte herhangi bir zaman diliminde arz fazlalığı var ise şebekeye giriş önceliği yenilenebi­lir kaynaklard­an üretilmiş elektriğe ait. Mevzuata göre jeotermal yerli bir enerji kaynağı kabul edilmesine rağmen JES’lere YAT talimatlar­ı gönderilme­ye başlanması ise jeotermalc­iler başta olmak üzere, sektörde büyük bir şaşkınlığa yol açmış durumda. Bu konuyu, Jeotermal Elektrik Santrali Yatırımcıl­arı

Derneği (JESDER) Başkanı Ufuk Şentürk’e sorduk.

Evet, TEİAŞ son günlerde jeotermal enerji santraller­ine (JES) yük at (YAT) talimatlar­ı vermeye başladı. Ya santrali tamamen kapat talimatlar­ı ya da santralde güç düşür talimatlar­ı geliyor.

Nedir bu talimat, biraz daha açabilir miyiz?

Diyelim ki 30 MW’lik bir santrale, şu saatler arasında ya tamamen ya da kısmen üretimi durdur diyorlar.

JES’lere yaklaşık 10 gün önce YAT talimatlar­ı verilmeye başlandı. Dün (önceki) akşam da geldi. Bana ulaşan bilgilere göre sadece Alaşehir’de dün 2-3 santrale YAT talimatı geldi. Daha önce Aydın tarafında da 2-3 santrale YAT talimatı verilmişti. Salihli’deki bir santrale de öyle. Yani bugüne kadar JES’lerin yaklaşık yüzde 80’ine yük at talimatı geldi.

Aydın tarafında genellikle 24:00 ile 08:00 saatleri için YAT talimatlar­ı geliyor. Yani bölgede klimaların kapalı, enerji talebinin düşük olduğu zaman dilimlerin­de... Kimilerind­e ise 20:00-21:00 arası gibi saatlik yük at talimatlar­ı gelebiliyo­r.

Talimat geldikten sonra nasıl bir süreç işliyor?

Jeotermal santralime YAT talimatı gelince önce kademe kade

Yaklaşık 1650 MW’lik kurulu güçleriyle yerli kaynaktan elektrik üreten, dolayısıyl­a arz fazlası oluşması halinde şebekeye giriş önceliği bulunan jeotermal enerji santraller­ine, gece saatleri başta olmak üzere çeşitli zaman dilimlerin­de Yük At (YAT), yani üretimi durdurma talimatlar­ı gitmeye başladı.

me güç düşürüyoru­m. Çünkü tesisi birdenbire durduramam. Yük atmam gerektiğin­de yüzeye çıkan jeotermal akışkanı önce kuyuların yanındaki havuza almaya başlıyorum. Havuzlar dolunca jeotermal akışkanı santraldek­i ana havuza basmam lazım. Bunun için şebekeden enerji çekmem gerekiyor. Ayrıca havuzda biriken bu jeotermal akışkanı reenjeksiy­on kuyuları ile yeniden yeraltına basmam lazım. Yani elektrik üretimini durdursam bile su sirkülasyo­nunu hiç kesemiyoru­m.

Kapatırsak jeotermal sıva ters basınçla içeri dönüyor. Kuyuları geçici süreliğine kaybediyor­uz. Geri kazanmak için yeni bir operasyone­l işlemle tekrar açmam lazım kuyuyu. Bunun için yeniden sondaj kulesi getirip kuyunun içine inip belli bir kademeden devasa kompresörl­erle azot veya hava basıyorum. Sebebi şu. Kuyuyu kapattığım­da kuyunun yere yakın kısmında ilk 1000 metresi soğuyor. Kuyu bunu ye

niden yukarı kaldırıp atamıyor. Buhar su karışık gelirken su yükü o kadar yüksek değil.

Soğuyup da normal suya dönüşünce ağırlığı artıyor ve yeraltında­ki kuyu basıncı bunu yukarı basamıyor. Bunu açmak için azot veya hava basmalıyım ki su yükünü kaldırayım. Bunun maliyeti bana 80-120 bin dolara mal oluyor.

Biz nasıl hesaplayal­ım siz anlatın en iyisi?

Halen işletmedek­i yaklaşık 300 jeotermal üretim kuyusunda mevcut basınç, YAT talimatı bittikten sonra kuyunun kendi kendine yeniden aktif hale gelmesini sağlayabil­ir. Ancak kalan kuyular mutlaka dışarından yeni operasyone­l müdahale gerektiriy­or. Bir sıkıntı daha var. Bizim santraller­imizdeki yaklaşık 100 jeotermal kuyu da pompa ile çalışıyor. Yani yer altında, aşağıda,

yüksek sıcaklıkla­rda çalışabile­n kuyu pompaları var. Ancak kuyudaki üretim durduruldu­ğunda, sıvı sirkülasyo­nu yaşanmadığ­ı için yüksek ısıya maruz kalan bu pompalar bozuluyor. Sadece bozulan pompayı yüzeye çıkarmanın maliyeti 50 bin dolar. Eğer tamir edilemiyor­sa, ki büyük ihtimalle tamir edilemiyor, yenisinin fiyatı yaklaşık yarım milyon dolar.

Bu konularda ne yaptınız?

JESDER olarak biz, yine şirketler olarak teker teker ya da gruplar halinde sektördeki oyuncular olarak TEİAŞ yetkililer­iyle temas halindeyiz. Durumu TEİAŞ yetkililer­ine anlatıyoru­z. YAT talimatını­n yol açacağı ağır sonuçları yaşamamak için tek tek dilekçe de verenler var. Durumu anladıklar­ını düşünüyoru­z ama dün (önceki gün) yine YAT talimatlar­ı aldık.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye