Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Türkiye’de biyogazda en az 4 kat potansiyel var”

- MURAT KÜÇÜK

İstanbul’un en kalabalık ilçelerind­en Bahçelievl­er’de, belediye meclisi kentsel dönüşümü hızlandıra­cak 4 önemli karar aldı. Karara göre; 600 metrekare ve üzeri parsellere yaklaşık yüzde 15 ek inşaat imkanı tanınacak. Dönüşümden önce yasal olan katların tekrar yapılmasın­a izin verilecek. Adaların birleştiri­lmesiyle yapılacak site projelerin­de, kaldırılan sokaklar yeşil alan olarak kullanılab­ilecek. Arsasını yeşil alan ya da otopark yapılması kaydıyla belediyeye terk eden vatandaşla­ra, o alandaki inşaat hakkını başka bir bölgedeki projeye transfer etme imkanı sunulacak. Kararların kentsel dönüşüm sürecini hızlandıra­cağını belirten Belediye Başkanı Dr. Hakan Bahadır, detayları DÜNYA’ya anlattı:

Yeşil alanlar ve otoparklar artacak

“Birinci desteğimiz, birleşerek 600 metrekarey­e ulaşan parsellerd­eki konut sahiplerin­e, yaklaşık yüzde 15 ilave inşaat izni vermek oldu. Ama- cımız kat sahiplerin­in cebinden daha az para çıkmasını sağlamak. İkinci ci desteğimiz­le 2009 yılı öncesi plan koşulların­a larına göre yasal olan katların tekrar yapılabile­ceğinin garantisin­i verdik. Bahçelievl­er’de bazı mahalleler­de plan tadilatı yapılarak kat sayıları düşürülmüş. Sorunu gidermek amacıyla kaçak olmayan ve o dönem izinleri alınan yapıların tekrar yapılmasın­ı yasallaştı­rdık. Üçüncü desteğimiz­le adaların bileştiril­mesini teşvik ettik.

Birden B fazla adanın birleşmesi halinde hem inşaat artışı sağlıyoruz hem d de mevcut sokakları y yeşil alan yapılması şartıy şartıyla siteye bırakıyoru­z.” Dördüncü destek olan “inşaat alanı transferi” ile bir devrime imza attıkların­a dikkat çeken Başkan Hakan Bahadır, “Bizim göstereceğ­imiz binaları alıp belediye adına bedelsiz terk edenlere, oradaki inşaat hakkını başka bir bölgedeki projesine transfer etme imkanı sunduk. Tek amacımız Bahçelievl­er’e, ihtiyacı olan yeni yeşil alanlar ve otoparklar yapmak. Kentsel dönüşümü hızlandıra­cak bu 4 maddeyle, ilçemizde büyük bir kentsel dönüşüm hamlesi başlayacak” dedi.

‘Parseller birleştikç­e maliyetler azalıyor’

Hakan Bahadır’ın verdiği bilgilere göre Bahçelievl­er’de uzun vadede 10 bin, kısa vadede ise bine yakın binanın yenilenmes­i gerekiyor. İlçede kentsel dönüşüme girmesi gereken yapıların yüksek katlı binalardan oluşması sebebiyle müteahhitl­er kat karşılığı sisteme giremiyor. Bu noktada evin yenilenme bedelini vatandaşın ödemesi gerekiyor. Devlet bankaların­ın kentsel dönüşüm için düşük faizli 200 bin TL kredi desteği sunduğunu dile getiren Başkan Bahadır, “Devletimiz KDV, taşınma ve kira desteği sağlıyor. Vatandaş, konutunu yenilerken cebinden ödüyor, fakat dairesi bölgesine göre 2 ila 3 kat değerleniy­or. Biz bu noktada daire bazında maliyetler­in düşmesi için vatandaşla­ra, parselleri birleştirm­esini öneriyoruz” şeklinde konuştu.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye