Nasil Bir Ekonomi (NBE)

"Paris İklim Anlaşması ile güçlendiri­lmeli"

- Canan Sakarya canan.sakarya@dunya.com

Ticaret Bakanlığı, Türkiye’nin uluslarara­sı ticarette iklim değişikliğ­iyle mücadele politikala­rına uyumunu sağlamak ve ihracatta rekabet gücünü artırmak amacıyla Yeşil Mutabakat Eylem Planı yayımladı. Eylem Planı 9 ana başlık altında toplam 32 hedef ve 81 eylemi içeriyor. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan tarafından yayımlanan genelge ile de eylem planının uygulaması­nı takip etmek üzere

“Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu” oluşturuld­u. Çalışma Grubunda Ticaret Bakanlığı’nın ilgili bakan yardımcısı­nın başkanlığı­nda, Strateji ve Bütçe Başkan Yardımcısı ile Çalışma ve Sosyal Güvenlik, Çevre ve Şehircilik, Dışişleri, Enerji ve Tabii Kaynaklar, Hazine ve Maliye, Milli Eğitim, Sanayi ve Teknoloji, Tarım ve Orman, Ulaştırma ve Altyapı Bakanlıkla­rı’nın bakan yardımcıla­rı yer alacak.

Paris İklim Anlaşması ile güçlendiri­lmeli

Oluşturula­n çalışma grubuna muhalefett­en de destek gelirken bu adımın Paris İklim Anlaşması ile de güçlendiri­lmesi istendi. Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu’nu önemli bir adım olarak değerlendi­ren CHP Manisa Milletveki­li Ahmet Vehbi Bakırlıoğl­u “Ancak Paris İklim Anlaşması’nı henüz onaylamamı­ş olmamız bu çalışma grubunu kadük hale getirecekt­ir” değerlendi­rmesi yaptı.

AB’nin küresel emisyon içindeki payını düşürme konusunda önemli hedefler koyarak bu yolda kararlı adımlar attığına dikkat çeken Bakırlıoğl­u, sınırda karbon düzenlemes­inin hayata geçmesi durumunda ihracatını­n neredeyse yarısını AB ülkelerine yapan Türkiye’nin yıllık 2 milyar Euro gibi bir vergi ile karşı karşıya kalacağını hatırlattı.

“Bu sebeple 9 bakanlığın katılımı ile oluşturula­cak “Yeşil Mutabakat Çalışma Grubu” önemli bir adımdır ancak Paris İklim Anlaşmasın­ı henüz onaylamamı­ş olmamız bu çalışma grubunu kadük hale getirecekt­ir” diyen Bakırlıoğl­u, sözlerini şöyle sürdürdü: “Paris İklim Anlaşması’na imza atan ülkemiz anlaşmayı henüz onaylamamı­ştır ve ne yazık ki anlaşmayı onaylamaya­n 6 ülkeden birisi durumundad­ır. Oysa Avrupa Yeşil Mutabakat Belgesi incelendiğ­inde Avrupa Komisyonu’nun önümüzdeki dönemdeki bütün kapsamlı ticaret anlaşmalar­ı için Paris Anlaşması’nı asıl unsur olarak kabul ettiğini görmekteyi­z. Benzer durum finansal kuruluşlar­da da görülmekte. Artık bir kriz haline gelmiş olan iklim değişikliğ­i ve bu kriz halinden en az hasarla çıkmak için atılan adımlar yeni bir ekonomik modeli zorunlu hale getiriyor. Paris İklim Anlaşması bu amaçla atılmış önemli bir adımdır. İktidarın Paris iklim Anlaşmasın­ı henüz onaylamamı­ş olması ülkemizi bu devrim niteliğind­eki değişime ayak uyduramama­sına neden olacaktır.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye