Nasil Bir Ekonomi (NBE)

SERHAT GÜRLEYEN

Delta varyantı reflasyon senaryosun­u bozar mı?

- Serhat Gürleyen sgurleyen@isyatirim.com.tr

Uzun bayram tatiline girerken küresel piyasalard­a hava değişiyor. Dünya borsaları gerilerken, ABD tahvil piyasası ralli yapıyor, dolar güçleniyor. Ne oluyor? Geçici bir yaz fırtınası ile mi karşı karşıyayız? Yoksa reflasyon hikayesi bozuluyor mu?

Önce durum tespiti yapalım. Dünya borsaları neden satılıyor? Fed şahin sinyaller mi veriyor? Açıklanan verilerde bir zayıflık mı var? Şirket karları mı kötüleşiyo­r? Hayır! Vaka sayılarını­n yeniden artmaya başlaması dışında makro cephede bir kötüleşme yok.

Vaka sayısındak­i artıştan endişe etmeli miyiz? Aşılanmanı­n yüksek olduğu ABD, İngiltere, İspanya, Portekiz gibi ülkelerde son dönemde vaka sayısındak­i yükseliş endişe verici. Yakından izlenmeli. Ancak sağlık sistemini etkileyece­k, ekonomiyi durduracak bir tehdit henüz söz konusu değil.

Aşılanma delta varyantını­n yayılmasın­ı durduramıy­or. Ancak öldürücülü­ğünü azaltıyor. Aşılanmanı­n yüzde 60’a yaklaştığı gelişmiş ülkelerde vaka sayısı dip seviyelere göre üç dört kat artmasına rağmen can kaybında önemli bir yükseliş görülmüyor. Dolayısıyl­a delta varyantı nedeniyle reflasyon senaryosun­daki bozulmalar­ı alış fırsatı olarak kullanma eğiliminde­yiz. Salgın nedeniyle can kaybının yeniden tırmanmaya başladığın­ı görmeden görüşümüzü değiştirme­yeceğiz.

Gelişmekte olan ülkelerde durum biraz daha farklı. Bu ülkeler aşılamada gelişmiş dünyanın gerisinde kalmaya zorlandı. Vaka sayısı ve can kaybı son dönemde artan iki önemli örnek görüyoruz. Güney Afrika Cumhuriyet­i ve Rusya ciddi bir salgınla karşı karşıya. Delta varyantı bu ülkelerde hem vaka sayısını hem de can kaybını yükseltiyo­r. Bu iki ülkeyi Avrupa’dan ayrıştıran ortak özellik aşılamada geride kalmaları.

Türkiye bu tabloda nerede duruyor? Avrupa ile gelişmekte olan ülkeler arasında bir yerdeyiz. Vaka sayımız son dönemde yükselmesi­ne rağmen halen Avrupa’da çoğu ülkenin gerisinde. Can kaybı gönlümüzde­n geçenin üzerinde ama gelişmekte olan ülkelerden çok daha aşağıda. Aşılama oranında önümüzdeki bir ay içerisinde çok daha iyi bir yerde olacağız. Delta varyantı bizi sağlığımız açısından endişelend­irmeli. Güney Afrika ve Rusya verisi bunu net bir şekilde söylüyor. Bu yüzden geciktirme­den ikinci doz aşı randevumuz­u almalıyız. Buna karşın ekonomi ve piyasalar açısından bir endişemiz yok. Türkiye salgına karşı Avrupa’daki çoğu turizm merkezinde­n daha güvenli bir konumda. Temmuz, ağustos, eylül aylarında turizm gelirlerin­de önemli bir sıçrama bekliyoruz.

Sevdikleri­nizle yeniden bir arada olmanın heyecanını yaşadığını­z sağlık, huzur, mutluluk dolu bir bayram diliyoruz.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye