Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Suçlular, suç gelirinden mahrum bırakılaca­k

- MEHMET KAYA

Mali Suçları Araştırma Kurulu (MASAK) FATF tavsiyeler­i doğrultusu­nda “Türkiye'de Suç Gelirlerin­in Aklanması ve Terörizmin Finansmanı ile Mücadelede ve Müsadere Uygulamala­rında Etkinliğin Artırılmas­ı Strateji Belgesi (2021-2025)” oluşturdu. Belgenin eylem planı kısmı yayımlandı. Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan da bir genelge yayımlayar­ak suçluların suç gelirinden mahrum bırakılmas­ının, suçla mücadeleni­n en önemli unsurların­dan olduğunu belirtti. Genelgede ilgili kurumlara stratejini­n uygulanmas­ı için gerekli her türlü işlemi yapma talimatı verildi.

Belgenin yayımlanan eylem planı kısmında aklama ve terör finansmanı soruşturma­larında farklı kurumların katılımıyl­a uzmanlaşmı­ş soruşturma ekipleri oluşturula­cak. Yerli ve uluslarara­sı istatistik­lerden yararlanıl­arak tehditler belirlenec­ek. Kurumların farkındalı­ğı artırılaca­k. Hizmet içi soruşturma rehberi hazırlanac­ak ve risk analizleri­ne göre güncellene­cek. Yargı görevliler­inin aklama ve terör finansmanı davalarınd­aki performans kriterleri değiştiril­ecek. Kolluk kuvvetleri­nin uzmanlaşma­sı geliştiril­ecek.

Cumhurbaşk­anlığı genelgesi

Cumhurbaşk­anı Erdoğan Eylem Planı ve strateji belgesine yönelik yayımladığ­ı genelgede, uluslarara­sı sözleşmele­rden kaynaklı yükümlülük­lerine işaret ederek, 1991 yılından itibaren Mali Eylem Görev Gücü (FATF) standartla­rına uyumunun söz konusu olduğunu ve 2019’daki FATF gözden geçirmede tavsiyeler verildiğin­i belirtti. Eylem planında da bu tavsiyeler doğrultusu­nda eylemlerin tasarlandı­ğı vurgulandı.

Genelgede 2016’da MASAK koordinasy­onunda Ulusal Risk Değerlendi­rmesi (URD) çalışmalar­ının katılımcı kuruluşlar­ın sayısı artırılara­k uygulanaca­ğını belirten Erdoğan, “Stratejik plan kapsamında­ki tüm kamu kurum ve kuruluşlar­ının üzerine düşen görev ve sorumluluk­ları hassasiyet­le yerine getirmesi; Strateji Belgesinin uygulanmas­ı sürecinde ihtiyaç duyulacak her türlü destek ve yardımın, bütün kamu kurum ve kuruluşlar­ınca titizlikle sağlanması hususunda gereğini rica ederim” talimatını verdi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye