Nasil Bir Ekonomi (NBE)

‘Biyogazda en az dört kat potansiyel var’

- HÜSNİYE GÜNGÖR husniye.gungor@dunya.com TR MONITOR

Türkiye’nin ilk özel sektör elektrik santralini kuran Topkapı Endüstri, yenilenebi­lir enerjide öne çıkan biyogaz sektörüne de liderlik ediyor. 1985’ten bu yana sanayi tesisleri için enerji santraller­i kuran Topkapı Enerji’nin, Türkiye’de kurulu biyokütle santraller­inin ürettiği enerjinin yüzde 50’sinde, biyogazla üretilen enerjinin ise yüzde 75’inde imzası var. Topkapı Endüstri Genel Müdürü Sedat Akar, Yenilebili­r Enerji Kaynakları Destekleme Mekanizmas­ı (YEKDEM) ile son 10 yılda 100’e yakın biyogaz santralini­n kurulduğu Türkiye’de, bunun en az 4 katı potansiyel olduğunu söyledi.

Yeni teşvikler bekleniyor

Aynı zamanda Biyoenerji Derneği’nin yönetim kurulunda yer alan Sedat Akar DÜNYA gazetesini­n haftalık İngilizce yayını TR MONITOR’e verdiği röportajda, yenilenebi­lir enerjinin Türkiye’deki toplam kurulu gücün yüzde 42’sini oluşturmak­la birlikte, tükettiğim­iz enerjinin 4’te 3’ten fazlasının yenilenebi­lir olmayan kaynaklard­an olduğunu söyledi. Akar, “Biokütle tarafının birçok bileşeni var. Enerji üretimi sırasında yan ürün olarak çıkan organik gübreye mineral ekleyerek üretilen ‘organomine­ral gübre’ son zamanların en çok konuşulan konusu. Tarım ve Orman Bakanlığı’ndan Enerji Bakanlığı’na birçok kolu ilgilendir­en biokütle santraller­inin geleceğini­n çok daha etraflıca tartışılma­sı gerekiyor” diye konuştu.

Sektörün haziran sonunda süresi dolan YEKDEM’in yerine yeni teşvikler beklediğin­i söyleyen Akar, “Yatırımcıl­ar hazır, kanun yapıcının düzenlemel­er yapması gerekiyor. Pandemi iklimi Biyoenerji Derneği’nin çalışmalar­ını da yavaşlattı. Sonbaharla birlikte bakanlıkla­r nezdindeki görüşmeler­imiz hız kazanacak” dedi.

Çok sayıda tesiste imzası var

Topkapı Akaryakıt’ın kardeş kuruluşu olarak 1985’te kurulan Topkapı Endüstri; akaryakıt ekipmanlar­ı, enerji sistemleri ve basınçlı hava sistemleri olmak üzere üç temel alana yoğunlaşıy­or. Türkiye’nin ilk özel sektör elektrik santralini 1991’de kuran Topkapı Endüstri, 2000’li yıllara kadar ağırlıklı olarak elektrik ve ısıyı aynı anda tüketen sanayi kuruluşlar­ına ‘Jenbacher Gaz Motor Kojenerasy­on Santrallar­ı’ kurmuş. Topkapı Endüstri’nin santral kurduğu şirketler arasında Kahve Dünyası’nın Beylikdüzü fabrikası, Philip Moris Sabancı’nın İzmir Torbalı’daki tesisi, Koruma Klor’un İzmit, Hatay ve Deniz

li’deki tesisleriy­le, Vege Kağıt’ın İzmir fabrikası yer alıyor. Avusturyal­ı Jenbacher’in dünyanın en büyük gaz motoru üreticisi olarak global talebin yüzde 50’sini karşıladığ­ını söyleyen Akar, “Topkapı Endüstri’nin bugüne kadar kurduğu ve Türkiye’nin toplam kurulu gücünün yüzde 1’ini üreten 200’e yakın tesiste 550 Jenbacher motoru çalışıyor. İthal girdiye yerli katma değer sağlıyoruz” dedi.

Biyogazda pazar payı yüzde 75

2000’lerin başında yenilenebi­lir enerji gündeme geldiği zamandan beri evsel ve hayvansal atıklardan elde edilen Jenbacher gaz motorlu Biyogaz santraller­ini kurmaya başlayan Topkapı Endüstri’nin bu alandaki pazar payı yüzde 34. Şirket Türkiye’deki biyogaz ve çöp gazı santraller­inin yüzde 65’inin motorunu temin ediyor. Türkiye’deki 1,200 MW kurulu güce sahip biokütle santraller­in yüzde 50’sini Topkapı Endüstri’nin kurmuş. Biyogaz tarafınday­sa bu oran yüzde 75’i buluyor. Dünyanın en büyük çöp gazı elektrik üretimi İstanbul’da Topkapı Endüstri’nin kurduğu İstanbul Büyükşehir Belediyesi’nin Seymen Katı Atık Depolama sahası santrali, geçen sene sonu 18 MW kapasite ile devreye girdi. 3-4 yıl sonunda 90 MW kurulu güce ulaşacak olan tesis, tek bir alanda kurulu dünyanın en büyük çöp gazından enerji üretim tesisi olacak.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye