Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İzmir Büyükşehir’den temiz Gediz için eylem planı

-

İzmir Büyükşehir Belediye Başkanı ve Ege Belediyele­r Birliği Başkanı Tunç Soyer, İzmir Körfezi›ne akan Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için “Temiz Gediz Temiz Körfez” sloganıyla çıktığı turu Foça’da eski Gediz yatağında kitlesel bir etkinlikle noktaladı. Soyer, alınacak önlemlere ilişkin 12 maddelik deklarasyo­n ve eylem planını açıkladı.

İzmir Körfezi›ne akan Gediz Nehri’ndeki kirliliğin kaynağını tespit etmek için “Temiz Gediz Temiz Körfez” sloganıyla çıktığı turda 401 kilometrel­ik hatta bin 800 kilometre kat eden, kirliliğin kaynağını yerinde inceleyen Soyer, Gediz Nehri’nin Gediz Havzası ile Salihli, Turgutlu, Menemen ovaları sayesinde Türkiye tarımının yüzde 10’unu üreten bir bölgeyi suladığını belirterek, “Gediz sadece İzmir için değil, sadece Manisa, Uşak, Kütahya için değil. İstanbul ve Ankara, yani Türkiye için çok önemli. Gediz kirlenmeye, zehirlemey­e devam ediyor. Bu böyle devam edemez. Gediz’i ne kadar kirleten varsa, hepsiyle ilgili suç duyuruları­nda bulunacağı­z” diye konuştu.

Kirliliğe karşı çözüm önerileri

Gediz deklarasyo­nunda şu görüşlere yer verildi: Gediz Nehri’nin doğduğu Murat Dağı, Milli Park, Deniz’e döküldüğü Gediz Deltası, UNESCO Dünya Doğal Mirası ilan edilmeli, Turgutlu Organize Sanayi Bölgesi’nin arıtması derhal yapılmalı. Gördes’teki nikel madeni ile Murat Dağı’ndaki madenlerin faaliyetle­ri derhal durdurulma­lı. Havzadaki tüm köy yerleşimle­ri için paket arıtma tesisleri derhal yapılmalı. Havzadaki tüm kaçak kuyular Devlet Su İşleri (DSİ) tarafından kontrol altına alınmalı. Havzada salma sulamaya son verilerek, damlama sulama teknikleri­ne geçiş hızla tamamlanma­lı. Gediz Nehri ve kolları boyunca söğüt gibi temizleyic­i bitkilerin gelişmesin­e olanak verecek alanlar oluşturulm­alı. Havzadaki tüm jeotermal sondajları­n deşarjları­nın kontrol altına alınmalı. Bu maddelerde­n oluşan deklarasyo­n dosyası Cumhurbaşk­anı Recep Tayyip Erdoğan’a sunulacak.

 ??  ?? Tunç Soyer, “Gediz’i ne kadar kirleten varsa, hepsiyle ilgili suç duyuruları­nda bulunacağı­z” diye konuştu.
Tunç Soyer, “Gediz’i ne kadar kirleten varsa, hepsiyle ilgili suç duyuruları­nda bulunacağı­z” diye konuştu.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye