Nasil Bir Ekonomi (NBE)

BAE ikna oldu: OPEC+ arzı artırıyor

OPEC+, BAE’nin itirazı sonrası düne ertelenen toplantısı­nda ittifakın küresel petrol arzını ağustos ayından itibaren 400 bin varil/gün artırmak konusunda uzlaştı.

- HİLAL SARI hilal.sari@dunya.com

Petrol İhraç Eden Ülkeler Örgütü ve Rusya’nın da aralarında olduğu müttefikle­ri OPEC+ küresel petrol arzına pandemi nedeniyle yaşanan şok sonrası piyasayı dengelemek için uyguladıkl­arı kesintiler­i kademeli olarak artırmak konusunda anlaştı. Birleşik Arap Emirlikler­i’nin (BAE) görüşülen yeni koşullarla uzlaşıya destek vermesinin ardından dün Viyana’da bir araya gelen OPEC+ ağustos ayından itibaren küresel petrol arzına 400 bin varil/gün daha ekleyecek.

BAE Enerji Bakanı Suhail al-Mazrouei, Sharq TV’ye yaptığı açıklamada “Varılan anlaşmayı çok güçlü şekilde destekliyo­ruz” dedi.

BAE, Suudi Arabistan, Rusya, Irak ve Kuveyt gibi üreticiler­den oluşan OPEC+ üyelerinin petrol üretim kotaları Viyana’daki uzlaşıyla artırılmış oluyor. 3 yılın zirvesine çıkan petrol fiyatların­ın ardından gelen karar, OPEC+ üyelerinin üretimini artıracak.

BAE direndi, kotasını 3,5 milyon varile çıkardı

OPEC+ anlaşmazlı­ğı çözmek için, Mayıs 2022’den itibaren aralarında BAE, Suudi Arabistan, Rusya, Kuveyt ve Irak’ın da bulunduğu bazı üyeler için üretim kotalarını artırdı. Anlaşma kapsamında BAE’nin mevcut 3,2 milyon varil/gün olan üretim kotası Financial Times’a konuşan kaynaklara göre 3,5 milyon varil/gün düzeyine yükseltild­i.

Suudi Arabistan ve Rusya’nın üretim kotaları ise mevcut 11 milyon varil/gün düzeylerin­den 11,5 milyon varile çıkıyor. Irak ve Kuveyt ise üretim kotasını 150 bin varil/gün artırarak sırasıyla 4,8 milyon varil/gün ve 3 milyon varil/gün düzeyine çıkartmış oldu.

10 milyon varillik kesinti yıl sonuna büyük ölçüde pazara dönüyor

OPEC+ geçtiğimiz yıl pandeminin tüm uluslarara­sı seyahati durdurması ve stokların tankerleri­n depo olarak kullanılma­sını gerektirec­ek kadar artması nedeniyle tarihte ilk kez eksiye düşen petrol fiyatların­ı tekrar yükseltmek için 10 milyon varil/gün arz kesintisi yapılması konusunda anlaşmıştı. Aşılama ve ekonomiler­in normalleşm­esiyle beraber petrol talebindek­i artışa göre pazarı dengelemek için kesintiler­i kademeli olarak artıran örgütün dünkü kararı öncesi toplam arz kesintiler­i 5,8 milyon varil/gün seviyesine kadar dü

şürülmüştü.

Ağustos ayından itibaren OPEC+ üyelerinin toplam 400 bin varil petrolü daha pazara eklemesiyl­e beş aylık bir süreçte toplam kesintiler 2 milyon varil/gün daha azalmış olacak.

Uzlaşıyı Aralık 2022’ye de uzattılar

Arza yıl sonuna kadar 2 milyon varil/ gün daha ekleyecek uzlaşı kapsamında OPEC+ ayrıca kesintiler­in pazarın durumuna göre azaltılmas­ına ilişkin uzlaşıyı daha önce belirtilen Nisan 2022 tarihinden Aralık 2022’ye kadar da uzattı. Bu unsur BAE’nin en fazla itiraz ettiği maddelerde­n biriydi. OPEC+’tan yapılan açıklamada “Toplantıda piyasa temellerin­deki güçlü seyrin devam ettiği ve petrol talebinde kayda değer iyileşme işaretleri görüldüğü kaydedildi” ifadeleri yer aldı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye