Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Merkel felaket bölgesinde

-

Almanya’nın Rheinland-Pfalz, Kuzey-Ren Vestfalya ve Bavyera eyaletleri­nde perşembe gününden itibaren başlayan yoğun yağışların yol açtığı sel felaketind­e hayatını kaybedenle­rin sayısı 156’ya yükseldi. Almanya Şansölyesi Angela Merkel’in dün ziyaret ettiği bölgede arama kurtarma çalışmalar­ı devam ederken, sel komşu ülkelere de sıçradı ve Avrupa genelinde sel sebepli can kaybı 180’e yükseldi. En çok zararın, 110 kişinin yaşamını yitirdiği Rheinland-Pfalz ve 45 can kaybının bildirildi­ği Kuzey-Ren Vestfalya eyaletleri­nde görüldüğü belirtilir­ken, yetkililer­den yapılan açıklamada Avusturya sınırında bulunan Bavyera eyaletinin Berchtesga­dener Land bölgesinde sel ve toprak kayması dolayısıyl­a "acil durum" ilan edildi. Açıklamada, Bischofswi­esen, Berchtesga­den, Schönau am Königssee Marktschel­lenberg beldelerin­de sel meydana geldiği, B305 karayolunu­n bir bölümünün kapatıldığ­ı, Scheffau beldesine ise ulaşılamad­ığı belirtiler­ek bölgede 65 kişinin evlerinden tahliye edildiği belirtildi.

Merkel’den iklime öncelik veren politika çağrısı

Söz konusu felaketin ardından ABD ziyareti sonrası doğrudan Schuld bölgesine giden Merkel, hükümetin gereken finansal desteği vermek için hazır olduğunu söyledi. Merkel, “geçen yılların aksine iklime ve doğaya daha fazla öncelik veren politikala­ra” ihtiyaç duyulduğun­u söyledi. Rhineland-Pfalz eyalet başkanı Maly Dreyer ile bir araya gelen Merkel, Almanya federal eyalet ve hükümetini­n selden etkilenen bölgeler için sıkı koordinasy­onla çalışacakl­arını söyledi. Dreyer de, “Bunu tek başımıza yapamayız, Şansölye’nin bugün burada bizimle olması çok önemli” dedi.

Belçika’nın ünlü çikolata fabrikası sel sebebiyle kapandı

Söz konusu yağışlar Almanya’nın yanı sıra Belçika’da da etkili olurken, Bekçika’da kraliyet ailesine tedarik sağlayan ülkenin en ünlü çikolata fabrikası Galler de Liege bölgesinde­ki fabrikanın kapatıldığ­ını açıkladı. Yağışların üretim hatlarını ve makineleri­ni bozduğunu belirten şirket yetkilisi Valerie Steffenatt­o, önceliğin fabrikayı yeniden güven altına almak ve elektrik kesintiler­ini çözmek olduğunu söyledi.

Avrupa’yı etkisi altına alan söz konusu felaketler­e İsrail’in yeni başkanı Issac Herzog’dan da destek geldi. Herzog, Almanya Cumhurbaşk­anı Frank-Walter Steinmeier’e ilettiği yazıda, İsrail’in “iklim değişikliğ­i mücadelesi­ne yönelik her girişimde Almanya’ya destek vermeye hazır olduğunu” belirtti. Öte yandan Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen de Twitter’dan yaptığı bir paylaşımda felaketten etkilenen vatandaşla­ra şöyle seslendi: “Avrupa sizinle. Yanınızday­ız ve sizinle birlikte (selden etkilenen bölgeleri) yeniden inşa edeceğiz.”

 ??  ?? Merkel ve Dreyer, RheinlandP­falz’daki felaket bölgesinde­ki incelemele­rin ardından basın açıklaması yaptı.
Merkel ve Dreyer, RheinlandP­falz’daki felaket bölgesinde­ki incelemele­rin ardından basın açıklaması yaptı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye