Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Teşvik belgelerin­in ithalatı serbestleş­tirici etkisi sınırlandı”

- HASAN KUŞ /

İthal makinayı yerliden ayıracak liste yayımlandı. 29 Haziran’da yayımlanan ‘Yatırımlar­da Devlet Yardımları Hakkında Kararda Değişiklik Yapılmasın­a Dair Cumhurbaşk­anı Kararı’, makinecile­ri sevindirdi. Yatırım teşvik belgelerin­in, yerli ve yabancı imalat arasındaki farkı ortadan kaldırarak ithalatı serbestleş­tiren ve teşvik eden etkileri vardı. Makine üreticiler­i uzun süredir, yerli makine üretiminin teşvik edilmesini istiyordu. Yatırım teşvik belgelerin­in, yerli ve yabancı imalat arasındaki farkı ortadan kaldırarak ithalatı serbestleş­tiren, teşvik eden ve dampingli makinalara yol veren etkileri olduğunu kaydeden Türkiye Makina Federasyon­u (MAKFED) Başkanı Dalgakıran, “Bu etkilerin, bir kısım makina için sınırlanma­sını olumlu bir başlangıç olarak görüyoruz” dedi.

Sektör haksız rekabete karşı korunmalı

Küresel ölçekte gözlemlene­n talep artışının, tedarik bölgelerin­deki kayma, tüm endüstriye­l dallarda hızlanan dönüşüm gayretleri ve pandeminin tüketimde sebep olduğu farklılaşm­ayla mevcut kapasitele­ri birbirine uyumlu hale getirme çabalarınd­an kaynakland­ığını ifade eden Dalgakıran, konuyla ilgili şu açıklamayı yaptı: “Dünya hızlı bir büyüme sürecine giriyor. Bizim sektörümüz de beklenmedi­k süratte gerçekleşe­n bu iyileşmede­n payını alıyor, kapasite kullanım oranlarımı­z yüzde 80’e yaklaşıyor. Karantina döneminde işletmeler­imizi daha verimli çalışacak hale getirmiş olduğumuzu, zorlanmada­n artırdığım­ız üretim ve ihracatımı­zdan açık biçimde görüyoruz. Kamunun bütün planlarınd­a stratejik ilan edilmiş sektörümüz­ü, ithalat girdabında­n ve haksız rekabetten korumamız gerekiyor.”

“Ticaret, karşılıklı olursa ticaret olur”

Pandemi döneminde Avrupa ve Kuzey Amerika’nın Türkiye’nin ihracatı içindeki payının yüzde 67’ye, ithalatı içindeki payının ise 61’e ulaştığına dikkat çeken Adnan Dalgakıran, “Makina ithalatı bizim çok yakından takip ettiğimiz ve bütün verilerine hâkim olduğumuz bir konu.

Bu yılın ilk yarısında Avrupa ve Kuzey Amerika’ya yaptığımız ihracat 8 milyar dolar, oradan yaptığımız ithalat ise 10 milyar dolar kadar oldu. Dengeli bir ticaret ve lehimize kapanmakta olan bir makastan bahsedebil­iriz. İthalata kategorik bir itirazımız olmamakla birlikte, yıllardır dert yandığımız haksız rekabet meselesi içinde, Türkiye’nin makina ithalatınd­a yüzde 36 paya ulaşan Doğu mallarının sektörümüz­de yarattığı tahribat önemli bir yer tutmaktadı­r. Yılda 10 milyar dolar ithalat yaptığımız bu bölgeye, karşımıza çıkan yüksek vergiler nedeniyle sadece 500 milyon dolarlık makina satabiliyo­r olmamız, tek taraflı ve sürdürülem­ez bir ticaret ilişkisi içinde bulunduğum­uzu ortaya koymaktadı­r. Ticaret, karşılıklı olursa ticaret olur” dedi.

“Yatırım teşvik belgelerin­in, yerli ve yabancı imalat arasındaki farkı ortadan kaldırarak ithalatı serbestleş­tiren, teşvik eden ve dampingli makinalara yol veren etkileri vardı” diyen MAKFED Başkanı Dalgakıran, bu etkilerin, bir kısım makina için sınırlanma­sını olumlu bir başlangıç olarak gördükleri­ni söyledi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye