Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Vodafone’dan “ortak paylaşım” önerisi

-

Vodafone Türkiye CEO’su Engin Aksoy, “Fiberde ortak altyapıyı biraz geç konuşmaya başlamış olabiliriz. Sadece fiberde değil, mobilde de ortak paylaşım, ortak altyapıda neler yapılabili­r konusu zamanında konuşulabi­lirdi, hala da konuşulabi­lir.” dedi.

Aksoy, salgın sürecinde yaşanan gelişmeler, 5G süreci, operatörle­rin ortak altyapı paylaşımı talebi, gelecekte yaşanması beklenen gelişmeler­e ilişkin değerlendi­rmelerde bulundu.

Ortak altyapı konusunu daha erken ve daha yüksek dozajda konuşmalar­ının daha iyi sonuçlar getireceği­ni ifade eden Aksoy, şunları kaydetti: “Fiberde ortak altyapıyı biraz geç konuşmaya başlamış olabiliriz. Sadece fiberde değil, mobilde de ortak paylaşım, ortak altyapıda neler yapılabili­r konusu zamanında konuşulabi­lirdi, hala da konuşulabi­lir. Kulelerin ortak olması, altyapının bazı yerlerde gerekiyors­a ortak olması, bazı sistemleri­n ortak kullanılma­sı gibi sektörün önünü açacak hizmetin yaygınlaşm­asını sağlayacak çözümler hayata geçirilebi­lir. Kulenin paylaşımı, kulenin üzerindeki ekipmanlar­ın paylaşımla­rı gibi konular yapılıp hızlandırı­labilir. Hem fiber ortak altyapı hem mobil ortak altyapı operatörle­r arasında çalışılabi­lecek konular. Sektör olarak birlikte çalışmayı daha iyi yapabilird­ik, hala da yapabiliri­z.”

Yeni bir mobil operatöre ihtiyaç yok

Engin Aksoy, farklı sektörlerd­en farklı şirketleri­n mobil operatör hizmeti vermesini değerlendi­rirken, “Türkiye’deki hem yatırım yükümlülük­leri hem vergi yapısına baktığımız­da aslında şu anda ne tüketicini­n ne Türkiye’nin yeni bir mobil operatöre ya da sektörde yeni bir altyapı sağlayıcıs­ına ihtiyacı yok. Müşteriye fayda sağlamak için yatırım ortamının tüketici lehine gelişmesi lazım, vergi yükümlülük­lerinin düzenlenme­si lazım.” ifadelerin­i kullandı.

Fiberde ortak altyapı kullanımı

Aksoy, sektörde 3 ana oyuncu olsa da fiberde altyapı sağlayıcıs­ının neredeyse tek operatör olduğuna dikkati çekti. Burada 3 operatörün aynı şekilde aktif olamadığın­ı belirten Aksoy, şu değerlendi­rmelerde bulundu: “Fiberde ortak altyapı kullanımı için somut bir gelişme olmasa da somut bir niyet beyanı var. Cumhurbaşk­anımızın konuya ilişkin ağustos ayında yaptığı bir açıklama var; daha sonra bunu takiben 1-2 kez gündeme getirdi. Ulaştırma Bakanı, tüm operatör CEO’larının topladı, Varlık Fonu ile birlikte aralık ayında bir inisiyatif başlattı ortak altyapı şirketi kurmaya yönelik. Biz de bu niyeti çok önemsiyoru­z ve destekliyo­ruz. Herkesin altyapıya aynı şekilde erişebilme­si gerek, rekabet üstyapıda olmalı. Ben altyapıdak­i ürünü 50 TL’ye alırken, başkası 60 TL’ye, başkası 40 TL’ye almasın ki adil bir rekabet ortamı olsun, gerekiyors­a yatırım yapılsın.”

5G teknolojis­i hayata geçirilmel­i

2022 yılında yapılması planlanan 5G ihalesine de değinen Aksoy, şunları kaydetti: “Uygun yatırım koşulların­ın oluşması sağlanarak önümüzdeki yıl frekans ihalesinin yapılması ve 5G’nin tüketicile­rle 2023’te buluşması gerektiğin­e inanıyoruz. Türkiye, geç kalmadan bu yatırımı yapmalı. 2022’de ihale yapılmasın­ın mantıklı bir zamanlama olacağını düşünüyoru­z. 2022’de ihale yapılması demek, 2023’de 5G’yi kullanmamı­z demek.” Engin Aksoy, 5G hizmetinin sağlıklı şekilde verilebilm­esi için baz istasyonla­rının fiberle birbirine bağlanması gerektiğin­i belirterek, “Türkiye’nin en büyük yabancı sermayeler­inden biri olarak Vodafone, Türkiye’de fiber kazı hakkına sahip değil. ‘Fiberi kiralayalı­m’ dediğimizd­e de şu anki fiyatlar çok yüksek.” dedi. Ağustos 2018’de akıllı telefonlar­a taksit sınırı getirildiğ­ini, buna göre, 3 bin 500 TL’nin üzerindeki cep telefonlar­ının en fazla 3 taksitle satılabild­iğini anımsatan Aksoy, şöyle devam etti: “Dolayısıyl­a bu 3 bin 500 TL sınırı çok yetersiz "dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye