Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sıcak çelikte tam kapasite ağustosta!

İskenderun’da 2012 yılında üretimini durduran MMK, tesisini 150 milyon dolarlık yenileme ve hammadde yatırımıyl­a yeniden devreye aldı. Şirket, deneme üretimine başladığı tesiste, ağustos ayında tam kapasiteye geçecek.

- ERAY ŞEN /

Türkiye’de İskenderun ve Gebze tesislerin­de üretim yapan Rus demir-çelik devi MMK’nın, 2012 yılının aralık ayında üretimi durdurulan İskenderun’daki sıcak çelik haddeleme tesisi yeniden devreye alındı. Yılda yaklaşık 2 milyon ton sıcak haddelenmi­ş çelik üretilmesi planlanan tesiste deneme üretimleri­ne başlandı. Ağustos ayında tam kapasite üretime geçilecek.

Şirket yetkililer­inden alınan bilgiye göre, yaklaşık 9 yıl önce hurda fiyatların­ın aşırı yükselmesi ve bu durumun hurdadan çelik üretimini etkilemesi nedeniyle kapatılan sıcak çelik haddeleme tesisi, son yıllarda dünya genelinde piyasa koşulların­ın üretim için olumlu bir tablo ortaya çıkarması üzerine yeniden faaliyete geçirildi.

Dünyada yükselen talebin ve uygun noktaya gelen fiyatların etkisiyle açılmasına karar verilen sıcak çelik haddeleme tesisinde, 9 yıllık aranın ardından yenileme çalışmalar­ı ve hammadde ile birlikte yaklaşık 150 milyon dolar tutarında yatırım yapıldı.

Üretim ve satış geliri arasındaki dengesizli­k nedeniyle, 2012 yılında sıcak haddeleme faaliyetle­rini durduran MMK, geçen sürede bu ihtiyacını ağırlıklı olarak Rusya’daki ana şirketten tedarik etti. Bu dönemde kaplamalı sac üretimi ve satışına odaklanan şirket, yassı çelik, galvanizli ve boyalı sac gibi üretimleri­ni artırarak devam ettirdi. Bu yılın ocak ayında sıcak-derin galvanizli çelikte 42 bin 316 ton ile rekor üretim yaptı.

Türkiye’ye 2007 yılında geldi

Bünyesinde 65 şirket bulunduran MMK Şirketler Grubu, 2007 yılında Türkiye pazarına yatırım kararı almış ve 2.3 milyar dolar ile özel sektörün Türkiye’de sıfırdan hayata geçirdiği en büyük yatırımlar­dan biri olarak İskenderun ve Gebze tesislerin­i 2011 yılında tam kapasite faaliyete geçirmişti.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye