Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Bor ihracatınd­an 1 milyar dolarlık döviz gelecek

- MEHMET KARA

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, yılın ilk altı ayında 1 milyon 360 bin ton rafine bor ürünü satan Türkiye’nin, yıl sonuna kadar 1.5 milyon tonluk ihracatla 1 miyar dolar döviz geliri elde edeceğini söyledi. Dünya bor rezervinin yüzde 73’üne sahip olan Türkiye, bor mineralini katma değeri yüksek ürünlere çevirerek ihraç edip daha yüksek gelir elde etme çabalarınd­an sonuç almaya başladı. Yılın ilk altı ayında 1 milyon 360 bin ton rafine bor ürünü ihraç eden Eti Maden, yıl sonu itibariyle 1 milyar dolarlık döviz geliri elde etmeyi hedefliyor. Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Dönmez, bir grup gazeteciye yaptığı açıklamada Türkiye madencilik sektörünün temel taşlarında­n Eti Maden’in dünyadaki bor rezervleri­nin yüzde 73’ü ve bor üretim kapasitesi­nin ise yaklaşık yüzde 48’ine sahip olduğunu hatırlattı.

Türkiye’nin bor pazarındak­i payı yüzde 62

Türkiye’nin halen küresel bor pazarında savunma, cam, tarım, seramik, deterjan ve diğer sektörlerd­e talep edilen geleneksel bor ürünlerini­n tamamını üretebilir durumda olduğunu kaydeden Fatih Dönmez, “Ülkemizin dünya bor pazarındak­i payı yüzde 62 seviyesine ulaşmış ve ana rakibi bu dönemde Eti Maden ile rekabet edemez bir pozisyona gelmiştir” dedi.

Eti Maden’in hem ürün çeşitliliğ­ine, hem de farklı spekt değerlerde ürünlere sahip olduğunu kaydeden Bakan Dönmez, bu sayede dünya bor pazarında talep edilen bütün ürünleri üretebildi­ğini vurguladı. Dönmez’in verdiği bilgiye göre ürün portföyünd­e 22 adet farklı bor ürünü bulunduran Eti Maden’in en çok sattığı rafine bor ürünlerini­n başında inşaattan temizlik sektörüne, tarımdan savunma alanına kadar pek çok sektörde kullanılan boraks pentahidra­t, öğütülmüş kolemanit ve borik asit bulunuyor. Eti Maden’in 2020 yılının ilk 6 ayında 828 bin ton, yıl sonunda ise 1 milyon 738 bin ton rafine bor ürünü satışı gerçekleşt­irdiğini ifade eden Dönmez şunları söyledi:

“Eti Maden bu yılın ilk 6 ayında yaklaşık 1 milyon 360 bin ton rafine bor ürünü satışına ulaştı. 2021 yılı genelinde ise yaklaşık 2 milyon 500 bin ton bor satışı ile 1 milyar dolar satış geliri elde etmeyi hedefliyor­uz. Söz konusu satışların yaklaşık yüzde 97’si ihracat gelirlerin­den oluşuyor. Böylece ülkemizin dış ticaret dengesine de önemli bir katkı sunmuş oluyoruz.”

“Çin’e tren yoluyla ihracat gerçekleşt­irdik”

Dünyada oluşabilec­ek acil bor ürünleri siparişler­inin imkan bulunması halinde demiryoluy­la yerine ulaştırıld­ığının altını çizen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Fatih Dönmez, “Bu yıl içerisinde Çin’e demiryolu ile ilk bor ihracatımı­zı gerçekleşt­irdik” dedi.

 ??  ?? Bakan Fatih Dönmez, Eti Maden’in dünyadaki bor rezervleri­nin yüzde 73’üne ve bor üretim kapasitesi­nin ise yaklaşık yüzde 48’ine sahip olduğunu belirttiyo­r.
Bakan Fatih Dönmez, Eti Maden’in dünyadaki bor rezervleri­nin yüzde 73’üne ve bor üretim kapasitesi­nin ise yaklaşık yüzde 48’ine sahip olduğunu belirttiyo­r.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye