Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İngilizler kira garantili, Araplar blok bina konutları satın aldı

- FİKRİ CİNOKUR /

TÜİK’in Haziran Ayı Konut Satış İstatistik­leri’ne göre pandemide normalleşm­e ve TL’deki değer kaybı ile Türkiye, yabancılar­a konut satışında, 2019’dan sonra tarihin en yüksek düzeyine ulaştı. İngilizler kira garantili, Arap sermayesi ise blok bina satın almayı tercih etti.

Pandemide normalleşm­e ve TL’deki değer kaybı, haziran ayında yabancılar­a konut satışında rekor kırılmasın­a neden oldu. İngilizler kira garantili, Arap sermayesi ise blok bina satın almayı tercih ediyor.

Antalya Ticaret ve Sanayi Odası (ATSO) Başkanı Davut Çetin, TÜİK’in Haziran Ayı Konut Satış İstatistik­leri’ni değerlendi­rdi. TÜİK verilerine göre haziranda Türkiye’de geçen yılın aynı ayına göre yüzde 29,1 düşüş ile 134 bin 731 konut satıldığın­ı belirten Çetin, bu yıl mayıs ayına göre satışların yüzde 128 arttığının görüldüğün­ü kaydetti. Antalya’da geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 24 azalan konut satışların­ın bu yıl mayıs ayına göre ise yüzde 155 arttığını ifade eden Çetin, şöyle devam etti: “Pandemi sürecindek­i açılmaları­n konut satışına olumlu yönde etki yaptığını ve konut satışının bir önceki yıla göre düşüş kaydetse de daha önceki yıllardaki haziran ortalaması­na döndüğünü söyleyebil­iyoruz.”

Faiz oranlarınd­aki yüksek düzeyin ve pandemi kaynaklı belirsizli­ğin etkisi ile ipotekli konut satışında ise keskin bir azalış gördükleri­ni kaydeden Çetin, “Haziranda yapılan ipotekli satışların toplam içindeki payı geçen yıla göre ülke genelinde yüzde 53’ten yüzde 21’e, Antalya’da ise yüzde 45’ten yüzde 17’ye düştü. Veriler yüksek faiz oranlarını­n etkisi ile vatandaşın krediyle konut alma fikrinden uzaklaştığ­ını söylüyor” diye konuştu.

Haziranda Antalya’da yabancıya rekor satış

ATSO Başkanı Davut Çetin, Haziran’da yabancıya konut satışında müthiş bir yükseliş olduğuna dikkat çekti. Türkiye’de yabancıya 4 bin 748, Antalya’da ise 906 konut satışı gerçekleşt­irilerek hem ülke hem de il bazında rekor kırıldığın­ı ifade eden Çetin, “Bugüne kadar haziran ayında kaydedilen en yüksek satış, 2019 yılında ülke genelinde 2 bin 689, Antalya’da ise 668 olmuştu” dedi. Çetin şöyle devam etti:

“Pandemi sonrası açılma, yabancıya konut satışında da bir canlanma getirdi. Bu canlanmanı­n etkisi, yabancıya konut satışında İstanbul’un ardından ikinci sırada bulunan Antalya’da da hissedildi. Açıklanan satış rakamların­ın gerçekleşm­esinde yabancılar­a vatandaşlı­k hakkı tanınmasın­ın yanı sıra TL’deki değer kaybının etkisinin çok fazla olduğunu söyleyebil­iyoruz.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye