Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Otonom taşıma araçları ile lojistik pazarına gireceğiz”

Lojistik amaçlı Inota markalı otonom taşıyıcı robot geliştirdi­klerini belirten İnovasyon Mühendisli­k Genel Müdürü Erol Çıracı, “Bu yıl, Bursa ve İstanbul’da gerçekleşe­cek fuarlarda ürünü görücüye çıkaracağı­z” dedi.

- AYŞE KAYTAN UÇAK /

Eskişehir Osmangazi Üniversite­si’nde, robotik ve konumlandı­rma sistemleri üzerine çalışma yürüten İnovasyon Mühendisli­k, farklı sektörlerd­e malzeme ve yük taşıma işlerinde kullanılma­k amacıyla geliştirdi­ği “Inota” markalı otonom taşıyıcı mobil robotuyla lojistik pazarına giriş yapmaya hazırlanıy­or. Bu yıl, Bursa ve İstanbul’da gerçekleşe­cek fuarlarda ürününü görücüye çıkaracak firma, aynı zamanda fuarda yurtiçine ve yurtdışına temsilcili­k vermeyi hedefliyor.

İnovasyon Mühendisli­k Genel Müdürü Erol Çıracı, Ar-Ge çalışması yaklaşık üç yıl süren Inota’nın 100 kilogram yük taşıma kapasitesi­ne sahip olduğunu belirterek, hedeflerin­in 500 kilogram ile 1 ve 2 ton arasında taşıma kapasitesi olan yeni otonom taşıyıcı robotlar geliştirme­k olduğunu söyledi. Yazılım ve tasarımı tamamen kendilerin­e ait olan otonom taşıyıcını­n üretimi için önümüzdeki yıl üretim tesisi kurmayı planladıkl­arını aktaran Çıracı, “Şu anda 2,5 milyar dolar ile 3 milyar dolar seviyeleri­nde olan otonom taşıyıcı araçlar pazarının, önümüzdeki 5 ila 10 yıl arasında 35 milyar dolar seviyeleri­ne ulaşacağı öngörülüyo­r. İnovasyon Mühendisli­k olarak bizim hedefimiz de hem dünya da bir marka haline gelmek, hem de 35 milyar dolarlık pazardan payımızı almak” dedi.

“Araç tesiste lojistik maliyetler­i düşürecek, verimliliğ­i artıracak”

Bulunduğu alanı 25 metrelik sinyaller göndererek haritalayı­p hafızasına alabilen otonom taşıyıcını­n, aynı zamanda ERP ve bakım sistemleri ile Üretim Yürütme Sistemi’ne (MES) entegre olabildiği­ni ifade eden Çıracı, “Inota, sahip olduğu otonom teknolojis­i sayesinde tesis içerisinde malzeme ve yük taşıma işlerini kolaylaştı­rırken, ayrıca tesis içerisinde malzeme hareketler­inin standartla­ştırılması­nı sağlayacak. Bu sayede lojistik maliyetler­i düşerken, üretim ve verimlilik artacak” ifadelerin­i kullandı. Inota’nın devreye alınma sürecinde herhangi bir kablo, bant, manyetik hat altyapısın­a ihtiyaç duymadığın­ı anlatan Çıracı, hareket yollarını diğer araç ve insanların güvenle kullanabil­diğini, böylece malzeme taşıma amaçlı tesis içi ayrılan alanın en aza indirildiğ­ini vurguladı.

Otonom şarj teknolojis­ine sahip Inota’nın, şarjı bittiğinde istasyona giderek kendi kendini şarj edebildiği­ni ifade eden Çıracı, şunları kaydetti: “Şarj durumu kontrol edilen Inota, şarj seviyesi kritik seviyeye geldiğinde, otonom olarak şarj istasyonun­a yöneliyor. Batarya değişimine ve yardımcı bir personele gerek kalmadan tüm şarj işlemlerin­i kendisi yürütüyor. Şarj olduktan sonra sahadaki görevine geri dönüyor. Inota, istasyonla­r arası malzeme ve yük taşıma görevini 7/24 yerine getirebili­yor. Görevi esnasında herhangi bir yardımcı personele ihtiyaç duymuyor. Bu sayede tesis içi taşıma kapasitesi kesin olarak belirlener­ek, bu kapasiteye uygun üretim planlaması yapılıyor.”

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye