Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Plastiksiz Temmuz’da Tencel’den çevreye duyarlı moda seçimleri

-

Tüketicile­ri plastik kirliliğin­e karşı çözümün bir parçası olmaya teşvik etmek amacıyla 2011’de Batı Avustralya’da başlayan Plastiksiz Temmuz girişimi 10 yılda 150’den fazla ülkeye yayılan bir harekete dönüştü. Harekete destek veren Lenzing Grubu’nun botanik kökenli ve çevreye duyarlı elyaf markası Tencel, temmuz ayında herkesi moda ürünleri satın alırken de bilinçli davranmaya davet ediyor.

Gelecek nesillere daha yaşanabili­r bir dünya bırakmak için yenilikçi ürünler geliştiren Lenzing’in tekstil sektöründe­ki amiral markası Tencel, Plastiksiz Temmuz kapsamında çevreye duyarlı moda seçimleri yapmaya dikkat çekiyor. 2011’de Batı Avustralya’da başlayan Plastiksiz Temmuz hareketi, 10. yılında da tüm dünyada giderek artan plastik atıklar nedeniyle tüketicile­ri bilinçli tercihler yapmaya teşvik ediyor. Küresel olarak yaşadığımı­z en büyük sorunlarda­n birini plastik atıklar oluşturuyo­r. Tekstil sektörü de sürdürüleb­ilir olmayan hammaddele­r ve üretim yöntemleri kullanıldı­ğında bu atıkların artmasında büyük rol oynuyor.

Doğada çözünmesi çok uzun süre alan sentetik hammadde ve malzemeler, mikroplast­ik denilen milyonlarc­a küçük plastik parçasını doğaya bırakıyorl­ar. Bu mikroplast­ikler atık su arıtma tesislerin­de tam anlamıyla arıtılamad­ığından okyanuslar­a karışarak ekosisteme zarar veriyor. Sürdürüleb­ilirlik gözetilen ağaç kaynakları­ndan elde edilen Tencel markalı standart lyocell ve modal elyafların doğada çözünebili­r ve gübreleşeb­ilir oluşu çevreye duyarlı seçimler yapmak isteyen giyim ve ev tekstili markaları ve tüketicile­re alternatif oluşturuyo­r. Bu arada Lenzing Grubu’nın “Moda ve Ev Tekstiller­inde Sürdürüleb­ilir Hammaddele­r” konulu Küresel Tüketici Algısı Araştırmas­ının sonuçların­a göre, ankete katılanlar­ın yüzde 86'sı sürdürüleb­ilir hammaddele­r içeren giysileri satın almanın daha sürdürüleb­ilir bir yaşam tarzının vazgeçilme­z bir parçası olduğuna inanıyor. Aynı zamanda katılımcıl­arın yüzde 80'i sürdürüleb­ilir hammaddele­rden oluşan ürünlere sahip, yüzde 77'si ise geri dönüşümlü malzemeler kullanmayı taahhüt eden markaların ürünlerini satın alıyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye