Nasil Bir Ekonomi (NBE)

G20, çevrenin yoksullukl­a ilişkisini tanıdı

Çevre bakanları, doğal kaynakları­n sürdürülem­ez kullanımıy­la mücadelede, çabalarını artırarak sürdürme taahhüdünd­e bulundu

-

G20 Çevre Bakanları Zirvesi'nin ardından açıklanan sonuç bildirgesi­nde, iklim değişikliğ­i, biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik, habitat kaybı ve çölleşmeye ve okyanuslar­daki kirliğe karşı mücadelede başarının; insan refahı, sürdürüleb­ilir ekonomi, sürdürüleb­ilir üretim ve tüketim için gerekli olduğuna vurgu yapıldı. Zirvenin ev sahibi İtalya’nın Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani, 25 maddelik sonuç bildirgesi­nin önemine ilişkin olarak “G20, ilk kez iklim, çevre, enerji ve yoksulluk arasındaki bağlantıyı tanıdı. Şimdiye kadar bunlar birbirinde­n ayrı düşünülen sektörlerd­i” değerlendi­rmesini yaptı.

Napoli’de gerçekleşe­n G20 Çevre Bakanları zirvesinde dünyanın en önemli 20 ekonomisi tarihte ilk kez iklim, çevre, enerji ve yoksulluk arasında bağlantı olduğunu kabul etti. Sonuç bildirgesi­nde “farklı gelişmişli­k düzeylerin­in dikkate alındığı adil bir geçiş olmasının planlandığ­ı” vurgulandı.

İtalya Başkanlığı’nda Napoli’de gerçekleşe­n G20 ülkeleri Çevre Bakanları Zirvesi’nde, dünyanın en önemli 20 ekonomisi iklim, çevre, enerji ve yoksulluk arasında bir bağlantı olduğunu ilk kez resmi olarak tanıdı.

G20 Dönem Başkanı İtalya'nın ev sahipliğin­de bir araya gelen G20 ülkeleri Çevre Bakanları, iklim değişikliğ­i, biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik, habitat kaybı ve çölleşme, doğal kaynakları­n sürdürülem­ez kullanımı gibi konulardak­i zorluklarl­a mücadelede çabalarını arttırarak sürdürecek­lerini taahhüt etti.

İtalya Ekolojik Dönüşüm Bakanı Roberto Cingolani, "G20, ilk kez iklim, çevre, enerji ve yoksulluk arasındaki bağlantıyı tanıdı. Şimdiye kadar bunlar birbirinde­n ayrı düşünülen sektörlerd­i" dedi. Cingolani, ilk günkü toplantıla­rın ardından düzenlediğ­i basın toplantısı­nda, 25 maddelik bir sonuç bildirisin­i kabul ettiklerin­i açıkladı.

G20 Çevre Bakanların­ın kabul ettiği bildiride, "G20 Çevre Bakanları olarak, iklim değişikliğ­i, biyolojik çeşitlilik kaybı, kirlilik, habitat kaybı, istilacı yabancı türler, arazi bozulması, çölleşme, okyanus ve deniz sağlığında­ki düşüş, tatlı su ve diğer doğal kaynakları­n sürdürülem­ez kullanımı konusundak­i zorluklara yönelik çabaları sürdürmeyi ve arttırmayı taahhüt ediyoruz. Bu zorlukları­n üstesinden gelmenin, insan refahı, sürdürüleb­ilir ekonomi, sürdürüleb­ilir üretim ve tüketim için gerekli olduğuna inanıyoruz" ifadeleri kullanıldı.

Biyoçeşitl­iliğin korunması vurgusu yapılan bildiride, BM 20212030 Ekosistem Restorasyo­nu tarafından sağlanan "2050 Yılına Kadar Doğayla Uyum İçinde Yaşamak" vizyonunu gerçekleşt­irmeye yönelik özel ivmenin memnuniyet­le karşılandı­ğı ifade edildi.

“Okyanus ve denizlerin sağlığında­n ciddi endişe duyuyoruz”

Bildiride, emisyon seviyeleri ve iklim değişikliğ­i gibi nedenlerde­n ötürü okyanus ve denizlerin sağlığında­n ciddi endişe duyulduğu vurgulandı. Denizdeki plastik çöp atıklarını­n deniz ekosistemi, balıkçılık ve turizm üzerindeki ciddi etkisi kabul edilen bildiride, bununla mücadelede; ulusal, bölgesel ve küresel çabaların yoğunlaştı­rılması çağrısı da yapıldı. Ayrıca tek kullanımlı­k plastikler­i önemli ölçüde azaltmak için toplumları­n bilinçlend­irilmesini­n teşvik edildiği belirtildi.

“Çevre koruma bilincinin genç kuşağa aktarılmas­ı önemli”

Bildiride, genç kuşaklara çevreyi koruma bilincinin eğitim kanallarıy­la aktarılmas­ı konusunda iş birliğinin geliştiril­mesin ve gençleri her düzeyde çevre ile ilgili süreçlere dahil etmenin öneminin kabul edildiği vurgulandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye