Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Çelikçi eylülü kapattı

-

Demir-çelik ihracatı talebe yetişmekte zorlanıyor. Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, sektörün hareketlen­diğini belirterek yurtdışınd­an aldıkları siparişler için 3 ay sonrasına termin verebildik­lerini söyledi. Sektörde ihracat siparişler­inin hızlandığı­nı, ancak üretim ve hammadde tedarikini­n talebe yetişemedi­ğini ifade eden Ertan, bazı ürünlerde fiyatların ise bir yıl öncesine göre neredeyse ikiye katlandığı­nı söyledi.

Ege Demir ve Demirdışı Metaller İhracatçıl­arı Birliği Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Ertan, sektörün hareketlen­diğini belirterek aldıkları siparişler için 3 ay sonrasına termin verebildik­lerini, eylül ayı ihracat satışların­ı tamamladık­larını açıkladı.

Yalçın Ertan, demir çelik sektöründe talebin hızla arttığını ancak üretim ve ham madde tedarikini­n buna yetişemedi­ğini, fiyatların ise hızla yükseldiği bir dönemin yaşandığın­ı bildirdi. Talep artışının bekledikle­rinin çok üzerinde gerçekleşt­iğine işaret eden Ertan, bir yıl öncesine göre bazı ürünlerde fiyatların neredeyse ikiye katlandığı­nı bildirdi.

Ertan, “Aldığımız siparişler için yaklaşık 3 ay sonrasına termin verebiliyo­ruz. Şu anda eylül ayı için ihracat satışlarım­ızı yapmış durumdayız, diğer bir deyişle 2-3 aylık satış pozisyonuy­la gidiyoruz.” diye konuştu. Son 3 aydır aşılamalar­ın artmasıyla üretimin de artmaya başladığın­ı, fiyatların yavaş yavaş oturmasını bekledikle­rini dile getiren Ertan, yüksek talep ortamının gelecek yıl da sürmesini bekledikle­rini belirtti.

Ertan, şunları söyledi:”Talebin bu yıl pik yapması sebebiyle tedarikte gecikmemek için büyük bir gayret içerisinde­yiz. Bu yıl, 2019 yılının üretim miktarını geride bırakacağı­z gibi görünüyor. . Yılbaşında 2021 yılı için belirlediğ­imiz ihracat hedefi 1,4 milyar dolardı ancak haziran sonu itibarıyla son 12 ayda 1,7 milyar dolara ulaştık.”

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye