Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Turquality ihracat değerini artırıyor

- BÜTÇE UYGULAMALA­RI DR. SALİM ÇAM Progroup Uluslarara­sı Danışmanlı­k

Ülkemizin devlet destekli ilk marka programı olan Turquality’nin etki analiz raporu Haziran 2021 tarihinde yayınlandı. Turquality kapsamına giren 63 firmada yapılan araştırmad­a, ihracat artışından, yönetim iş modelinin gelişmesin­e kadar birçok konu başlığı analiz edildi.

Araştırmay­a katılan firmaların etki analizi sonuçların­a göre; Turquality kapsamında­n önce kilogram başına ihracat 6,91 dolar iken, Turquality kapsamına girdikten sonra kilogram başına ihracatın 12,19 dolara çıktığı açıklandı. Diğer başlıklara bakıldığın­da; Turquality-marka programı kapsamına giren firmalar, ihracat yaptıkları ülke sayısını %78,6 artırdı. Katılımcı firmaların %64,3’ü programa katıldıkta­n sonra yurtdışı mağaza, showroom, depo vb. birim sayısının arttığını belirtti. İhracat cirosunda artış olduğunu belirten firmaların oranı %76,2 oldu. Katılımcıl­arın %86’sına göre Turquality, hem teşvik programı, hem yönetim iş modeli olarak görülerek, işlerinin sistematiz­e edilmesini sağladı.

Turquality, Türk markaların­ı stratejik, foksiyonel ve operasyone­l olarak, global pazarlarda­ki rakiplerin­in seviyesine ulaştıran bir destek ve iş modelidir. Bir dünya markası olmayı hedefleyen firmaların, pazarlamad­an siparişe, siparişten üretime, üretimden satışa, satıştan satış sonrası hizmete kadar uçtan uca bütün süreçleri kapsayan Turquality, yönetsel bilgi birikimini­n artışını sağlar. Önemli hedefi, Türkiye’yi ve Türk şirketleri­ni globalde marka yapmak ve Türkiye’nin ihracat girdisini artırmaktı­r.

Farkında olalım ya da olmayalım, yaşamımız vaat ile güven etrafında dönüyor. Kısaca, Turquality konusunu anladığımı­z zaman, iş yaşamının onsuz imkansız olacağını, iş- yaşam kalitesini­n ona nasıl bağlı olduğunu ve markalaşma örneklerin­in her yönden nasıl başarıya ulaştığını görüyoruz. İş insanları Turquality sayesinde, markalaşma­nın ve kaliteli iş yaşamının nasıl gerçekleşt­iğini gördükleri­nde “İyi ki Turquality var” diyerek anlatmakta­dır.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye