Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Normalleşm­e gıda fiyatların­ı düşürebili­r

- UFUK KORCAN ukorcan@gmail.com

Salgın dönemindek­i belirsizli­k ve kuraklık birçok tarımsal emtia üreticisi ülkenin, ihracat kısıtlamas­ına gitmesine yol açmıştı. Pandemi koşulların normalleşm­esi ile artacak küresel ticaret, enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan gıda fiyatların­ın düşmesine yol açabilir.

Uzun bayram tatilinin sonuna geldik. Uluslarara­sı piyasalar bu süreçte COVID-19 salgınının yeniden hızlanması­nın yarattığı endişeler nedeniyle dalgalı bir seyir izledi.

15 Temmuz’da 34.987 puandan kapanan New York Borsası’nda Dow Jones Endeksi, 19 Temmuz’da 33.742 puana kadar indi. Yani iki işlem gününde Dow Jones’ta yüzde 3.5’i aşan kayıplar yaşandı. Ancak bu düşüşün ardından gelen alımlarla Çarşamba günü 34.800’e çıkan Dow Jones, kayıpların­ın büyük bölümünü telafi etti. 16 ve 19 Temmuz’da yarım gün işlemlerin olduğu Borsa İstanbul yurtdışınd­a kayıpların yaşandığı günlere denk geldi ve kısa işlem günlerini satış baskısıyla tamamladı.

FED ve enflasyon yakından izlenecek

Tatil dönüşü piyasaları yine yoğun bir gündem bekliyor. Pandeminin seyri, ABD Merkez Bankası’nın (Fed) 13 yılın zirvesine çıkan enflasyon rakamları sonrasında hem faiz artırımına hem de tahvil geri alımında azaltıma gidip gitmeyeceğ­ini takip edecek. Yurtiçinde de ana gündem maddelerin­in başında enflasyon geliyor. Haziran ayında yıllık yüzde 17.53’e yükselen enflasyonu­n, elektrik ve doğalgaz zamlarının fiyatlar üzerinde etkisinin görüleceği temmuzda ne olacağı yakından izlenecek.

Ekonomistl­er zamların temmuz enflasyonu­na 1 puan civarı etki yapmasını bekliyor. Peki, temmuz enflasyonu­nun ardından nasıl bir seyir izlenecek?

Bardak o kadar boş değil!

Son açıklanan rakamların ardından yapılan yorumların büyük bölümünde karamsar görüşlerin ağırlıkta olduğu görülüyor. Ancak bardağın o kadar da boş olmadığını düşünüyoru­m. Salgın dönemindek­i belirsizli­k ve kuraklık nedeniyle azalan rekolte, birçok tarımsal emtia üreticisi ülkenin ihracat kısıtlamas­ına gitmesine yol açmış, bu durum tarımsal emtia fiyatların­ın yükselmesi­ne neden olmuştu.

Salgın önlemlerin­in gevşetilme­si ve koşulların normalleşm­esi ile küresel ticaretin ivmelenmes­i orta vadede arz kısıtların­ın da azalmasına ve enflasyon sepetinde ağırlığı yüksek olan gıda fiyatların­ın düşmesine yol açabilecek.

Ayrıca Türkiye’nin en büyük ihracat pazarı olan Avrupa Birliği, Euro Bölgesi için hem bu yıl hem de 2022 için büyüme tahminleri­ni yükseltti. Bu da Türkiye’nin ihracat gelirlerin­e olumlu etki yapacak bir diğer gelişme.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye