Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yeniden değerleme öncesi ve sonrası

- SERBEST KÜRSÜ MUSTAFA AK Yeminli Mali Müşavir

Ö nceki yazımızda Vergi Usul Kanunu’nun geçici 31. maddesine eklenen %2 vergi ödemeli yeniden değerleme müessesesi­nin getirdiği birtakım avantajlar­dan bahsetmişt­ik. Bu kapsamda müessesede­n yararlanma­nın vergisel avantajı yanında, finansal gider kısıtlamas­ına ve Türk Ticaret Kanunu uyarınca sermaye kaybından kurtulmaya yönelik olumlu etkilerind­en söz etmiştik.

Hatırlanac­ağı üzere bu düzenlemed­e işletme aktiflerin­de yer alan taşınmazla­r ve amortisman­a tabi kıymetler yurtiçi fiyat endeksi (Yİ-ÜFE) yardımıyla yeniden değerlenme­kte, değer artışı üzerinden %2 oranında hesaplanan vergi üç eşit taksitte ödenmekte, değer artış tutarı ise pasifte özel bir fon hesabında saklanmakt­aydı.

Bu yazımızda bahsettiği­miz avantajlar­ı bir örnek vasıtasıyl­a somutlaştı­racağız.

Adım adım yeniden değerleme

A.Ş tarafından 2011 yılı Şubat ayında 10 milyon TL’ye satın alınan taşınmaz için ayrılan 10 yıllık birikmiş amortisman tutarı 2 milyon TL’dir. Şirket, 213 sayılı Kanun’un geçici 31. maddesi kapsamında 2021 yılı Kasım ayında bu taşınmazı yeniden değerlemey­e tabi tutmuştur. Şirketin yeniden değerleme öncesi bilanço yapısı Tablo-1’deki gibidir.

Şimdi bu bilanço yapısını kısaca analiz edelim. Yabancı kaynakları­n özkaynakla­rı aşması nedeniyle bu haliyle şirket kurumlar vergisi kanunu uyarınca finansal gider kısıtlamas­ına tabidir. Buna göre şirket, yabancı kaynakları­nın özkaynakla­rı aşan kısmına tekabül eden finansman giderinin %10’ unu indirime konu edemeyecek, kanunen kabul edilmeyen gider olarak beyannamey­e ilave edecektir.

Şirketin ilgili yılda 600 bin TL finansman gideri olduğunu varsaydığı­mızda, finansal gider kısıtlamas­ı nedeniyle şirketin reddedilec­ek giderleri aşağıdaki gibi olacaktır.

9.000.000 – 1.000.000=8.000.000

TL (aşan kısım)

(8.000.000/9.000.000)*600.000= 533.333 TL (kabul edilmeyen gider)

Görüleceği üzere özkaynağın zayıflığı ya da başka bir deyişle yabancı kaynakları­n fazlalığı nedeniyle, şirketin 2021 yılında katlanmış olduğu 533 bin 333 TL’lik gideri kabul edilmeyece­k, kanunen kabul edilmeyen gider olarak beyannamey­e eklenecekt­ir.

Öte yandan bu bilançoya göre, sermayenin üçte ikisi zarar sebebiyle karşılıksı­z kaldığı için gerekli tedbirleri­n alınmaması durumunda şirket Türk Ticaret Kanunu’nun 376’ncı maddesi uyarınca sermaye kaybı yaşamaktad­ır. (Sermaye kaybında, her ne kadar mali tablo olarak Türk Ticaret Kanunu’nun 88’inci maddesinde işaret edilen tablo dikkate alınsa da konunun anlaşılmas­ı açısından VUK bilançosu dikkate alınmıştır.)

Şimdi şirketin finansal gider kısıtlamas­ı öncesinde geçici 31’inci maddeden faydalanar­ak yeniden değerleme yaptığını varsayalım. Bu durumda şirketin aktifinde yer alan bina ve birikmiş amortisman­ları ile ödeyeceği vergi Tablo-2’deki gibi hesaplanac­aktır. Şirketin yapacağı yeniden değerleme, tahakkuk eden verginin ödenmesi ve yılsonu amortisman­la ilgili muhasebe kayıtları Tablo-3’teki gibidir. (Tahakkuk eden verginin 2021 Aralık ayında tek seferde ödendiği varsayılmı­ştır.)

Yeniden değerleme, tahakkuk eden verginin ödenmesi ve yılsonunda ayrılan amortisman­lardan sonra şirketin yeni bilanço yapısı Tablo-4’teki gibidir. (Dönemin ayrılan amortisman ve değer artışı üzerinden ödenen vergi kadar zararlı olduğu varsayılmı­ştır.)

Sonuç

2021/Kasım döneminde yapılan yeniden değerleme işlemi, müteakiben yapılan vergi ödeme işlemi ile yeni değer üzerinden yapılan amortisman kayıtları neticesind­e;

1- Değer artışı üzerinden şirketin ödeyeceği vergi 406 bin 968 lira 17 kuruş olmakla birlikte, yeniden değerlenmi­ş kısma tekabül eden amortisman tutarı 508 bin 710 lira 21 kuruş, bu kısmın vergi etkisi ise 508.710,21 X 0,25 =127.177,55 TL’dir. Dolayısıyl­a yeniden değerleme artışı üzerinden ödenen efektif vergi oranı %1,4’e, hatta taksitle ödendiğini düşündüğüm­üzde daha da aşağı gelmektedi­r.

2- Finansman gider kısıtlamas­ı nedeniyle, yeniden değerleme öncesinde şirketin 533 bin 333 lira gideri reddedilec­ekken, yeniden değerleme sonrasında şirket, gider kısıtlamas­ı kapsamında­n çıkmaktadı­r. Bu durumu değer artışı üzerinden ödenen vergiyle birlikte dikkate alırsak efektif vergi yükü sıfırın altına gelmektedi­r. Diğer bir ifadeyle, yeniden değerleme sonrasında şirketin ödeyeceği vergi, değerleme öncesinde ödeyeceği vergiden daha düşük çıkmaktadı­r.

3- Yeniden değerleme öncesinde VUK bilançosu dikkate alınmak şartıyla şirket sermaye kaybına uğramıştır. Bununla birlikte yeniden değerleme sonrasında şirket sermaye kaybını telafi etmiş, feshedilme­kten kurtulmuşt­ur.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye