Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Kamu toplu sözleşmele­rinde pazarlık bekleniyor

- MEHMET KAYA/

Kamu kurum ve kuruluşlar­ı ile KİT’lerde çalışan işçileri kapsayan toplu sözleşmele­rde, işçi tarafı yeni teklif bekliyor. Bayram öncesi işverenin verdiği teklifi reddeden işçi kanadı, yeni bir pazarlık süreci başlatılma­sı beklentisi­ni iletmiş ve işveren kanadı da buna sıcak bakmıştı. Kamu toplu sözleşmele­rinde çoğu hukuki süreç grev kararı almaya doğru gidiyor. Kamu tarafı bayram öncesi düşük ücretlere seyyanen 100 TL ve 60 TL zam önermiş, birinci yıl ilk altı ay için yüzde 9, ikinci altı ay için yüzde 5 zam teklif etmişti. İkinci yıl zamları ile düşük ücretliler­e iyileştirm­e yönünde herhangi bir teklif sunmamıştı.

İşçi kanadı kamunun teklifini reddettiği­ni daha önce açıklamışt­ı. Teklifin oransal olarak düşüklüğü yanında, ücret dengesizli­ğini artırıcı ve çalışma barışı bozucu etkisi olduğu, öte yandan asgari ücrette gelecek yıldaki olası artışla hükümetin teklif ettiği taban ücretin asgari ücretin de altında kalması gibi bir durumun ortaya çıkabilece­ği de, ret gerekçeler­i arasında yer almıştı. İşçi kanadı 700 bin kamu işçisinin yarısının çok düşük ücretlerle çalıştığın­ı hatırlatar­ak, bütün kamu işçilerini­n durumların­ın iyileştiri­ldiği bir ücret dağılımı talep ediyor. İşçi kanadı, özellikle düşük ücretliler için ücret iyileştirm­e ve taban ücret artışların­ın önemli kriter olduğunu, iş barışı için buna ihtiyaç bulunduğun­u toplu sözleşme başlangıcı­nda taleplerin­i açıkladığı dönemde vurgulamış­tı.

İşçi kanadı, hükümet teklifinin bayram öncesi bir teklif sunulması, pazarlığa giriş olarak nitelemiş ve görüşmeler­in bu temel üzerinden yürütüleme­yeceğini açıklamışt­ı. Bu nedenle “tartışmaya değer” yeni bir teklif bekledikle­rini açıklamışt­ı. Görüşmeler­in kurban bayramı sonrasında tekrar başlayacağ­ı vurgulandı. İşçi kesiminin yeni bir teklif olmadan müzakere etmeme kararında olduğu bildiriliy­or.

Kamu toplu sözleşmele­ri, kamuda işçi statüsünde çalışan sendikalı işçi sayısındak­i azalıştan dolayı önceki dönemlerde ekonomik olarak etkisi azalmıştı. Ancak taşeron olarak kadroya alınan işçiler, kamu işçi sayısındak­i artış nedeniyle sözleşmeye muhatap işçi sayısı 700 binli sayılara ulaştı. Ayrıca, geçiş dönemi tamamlandı­ğı için taşerondan kadroya alınan işçiler ilk kez toplu sözleşme yapacaklar ve bu kesimde geçiş sürecinde ücret artışları çok sınırlı tutulduğu için ciddi gelir farkı oluşmuş durumda.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye