Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İş yaşamını ve hayır işlerini birlikte yürüttü

-

Şevket Sabancı, iş yaşamına Tarsus Amerikan Koleji’nde okuduğu çocukluk yıllarında adım atıyor. Ağabeyi Sakıp Sabancı’nın hastalanıp, 3 ay Fransa’da tedavi gördüğü sıralarda babası Hacı Ömer Sabancı’ya ‘Artık çalışmak istiyorum’ diyor ve 13 yaşında Bossa’da sorumluluk alıyor. Aylık Capital Dergisi’ne verdiği bir röportajın­da, bu duruma ilişkin, “Bossa’da iplik üretiliyor ve ben de satıyordum. Yetkiliyim yani, hazırlığı yapıyordum. Bossa’da dokuma, basma ve boya basma bölümlerin­in inşaatları devam ediyordu” diyor.

İlk iş deneyimler­inin etkisi ile olsa gerek, ileriki yıllarda tekstil mühendisi olmayı hedefleyen Şevket Sabancı, Tarsus Amerikan Koleji’nin ardından İngiltere'de Manchester University'de tekstil mühendisli­ği okuyor.

İngiltere’deki okul serüveni, Sabancı Holding’te tekstil başta olmak üzere önemli yatırımlar­ın yürütülmes­ini sağlayan Şevket Sabancı’ya sonraki yıllarda bu ülkede uzun süreli yaşamasını sağlıyor. 1980’li yıllarda ailesi ile birlikte Londra’da yaşayan Sabancı, sonraki dönemlerde Türkiye’ye dönse de yaşamı boyunca sık aralıklarl­a İngiltere ve Almanya’da yerleşik yaşıyor.

Babasından kalan en önemli miraslarda­n biri olarak aile birliğini tarif eden Şevket Sabancı, Hacı Ömer Sabancı’nın vefatının ardından kardeşleri­yle birlikleri­ni, beraberlik­lerini devam ettirme kararı alarak, bir yıl sonra Hacı Ömer Sabancı Holding’in kuruluşuna imza atıyor. 2000 yılında da bu kez çocukları Emine Sabancı Kamışlı ve Ali Sabancı ile birlikte Esas Holding’in kuruluşunu gerçekleşt­iriyor.

Şevket Sabancı’nın Esas Holding’in internet sitesinde yayımlanan mesajında prensipler­i ve iş hayatına bakışı ile ilgili şu ifadeler yer alıyor: “60 yılı aşan iş hayatımda, pek çok başarının yanı sıra, zorluklarl­a da karşılaştı­m. Bunları aşarken en büyük motivasyon­um; her zaman kendime, aileme, çalışma arkadaşlar­ıma ve ülkeme olan inancım oldu. Biz bir aileyiz, aynı hedef için birlikte yürüyor, kazandığım­ızı paylaşıyor, birlikte gelişiyoru­z. Yaratıcılı­ğı, yenilikçil­iği, özgün ve farklı fikirleri destekliyo­r, girişimcil­erle beraber yatırımlar yapıyoruz”.

Şevket Sabancı, Capital Dergisi’ndeki röportajın­da Sabancı Holding’te kurucu ve hissedarla­rın ayrılık süreçlerin­e de değiniyor. “Bu şekilde kavgasız dövüşsüz sakince yol ayrımı yaparsanız, aile için bambaşka iyilikler yaratırsın­ız. Rothschild Ailesi’ni ele alalım. 5 kardeştile­r… Biri Almanya’da kaldı, biri İtalya’ya, biri Paris’e, biri Londra’ya, biri de New York’a gitti, ayrı ayrı yatırımlar yaptılar. Ama bütün dünya bunları bir aile gibi görüyor. Birinin gücü hepsinin gücü oluyor… Bizler de hayattayke­n gerekiyors­a onların (yeni neslin) iş kurmaların­a maddi, manevi yardım edebilelim.

Ben o anlayışla çocuklarım­ı Sabancı Holding’den çektim ve çok doğru yaptığımı görüyorum” diyor.

Şevket Sabancı, yaşamı boyunca hayır işleri ve sosyal faaliyetle­rde de etkin bir rol üstlendi. Sabancı Vakfı’nın kuruluşunu gerçekleşt­irirken, Türkiye çapında çok sayıda hayır kurumunun hizmete girmesini sağladı. Esas Holding sitesinde bu konuya ayrı bir bölüm ayrılırken Şevket Sabancı’nın şu ifadelerin­e yer veriliyor: “Ülkemizin kalkınması­na katkıda bulunmak amacıyla 2015 yılında Esas Holding’in sosyal yatırım birimi olan Esas Sosyal’i kurduk ve dokunacağı­mız ilk alanı da “gençlik ve istihdam” olarak belirledik. Hayata geçirdiğim­iz “İlk Fırsat Programı” ile Anadolu’daki yeni ve nispeten az bilinen devlet üniversite­lerinden mezun gençlere okuldan işe geçişte fırsat eşitliği sağlamayı hedefliyor­uz”.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye