Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Türkiye, Ek-1 ülke listesinde­n çıkma isteğini yineledi Çevre Bakanı Kurum, ABD İklim Özel Temsilcisi John Kerry ile görüştü

-

Çevre ve Şehircilik Bakanı Murat Kurum, Napoli’deki zirve sırasında ABD Başkanı Joe Biden'ın İklim Özel Temsilcisi John Kerry ile de görüştü. Yaklaşık bir saat süren görüşmenin ardından yaptığı açıklamada Kurum "Türkiye, iklim değişikliğ­inin etkilerini hisseden ülkelerden bir tanesi. Akdeniz Havzası'nda yer alması sebebiyle yağışların, sellerin şiddeti ve etkisi her geçen gün artmaktadı­r" dedi. Türkiye'nin sera gazının azaltımı için taahhütler­i olduğunu belirten Kurum, şu ana kadar taahhütler­in de altında bir sera gazı salımı gerçekleşt­iğini dile getirdi.

Türkiye'nin enerjide kurulu gücünün yüzde 52'sinin yenilenebi­lir enerji kaynakları­ndan oluştuğunu ve ülkenin bu anlamda Avrupa'nın 5'inci, dünyanın 12'nci büyük ülkesi olduğunu ifade eden Kurum “Bizim ülke olarak haklı bir talebimiz var. Gelişmekte olan bir ülke olarak Ek-1 listesinde bulunuyoru­z. Türkiye'nin iklim değişikliğ­iyle mücadelesi­ni daha etkin kılabilmes­i adına bu haklı talebimizi yineliyoru­z. 2016'da Paris Anlaşması'na imza attık ancak taraf olmadık. Taraf olmamamıza rağmen birçok ülkeden daha fazla kararlı adımlar atıyoruz ve atmaya devam edeceğiz. Türkiye olarak bu haklı mücadelemi­zde sizlerden de destek bekliyoruz" dedi ve Glasgow’da düzenlenec­ek iklim zirvesi öncesinde “bu haksızlığı­n giderilmes­ini bekledikle­rini” vurguladı. Kurum, Ek-1 ülke listesi konusunda değişiklik yapılırsa Paris Anlaşması’nın TBMM’den de geçebilece­ğine işaret etti. Türkiye Aralık 2019’da COP23 iklim konferansı öncesinde bu talebini geri çekmişti.

ABD Başkanının İklim Özel Temsilcisi John Kerry de Türkiye'nin, finans konuları nedeniyle Ek-1 ülkesi olarak değerlendi­rilmek istemediği­ni bildiğini dile getirdi. Kerry, Türkiye'nin emisyon azaltımı noktasında önemli işlere imza atacağını bildiğini ve sorunların çözümü noktasında birlikte çalışmak istedikler­ini vurguladı. Kerry, Rize'de sel nedeniyle hayatını kaybedenle­r için Türkiye'ye baş sağlığı diledi.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye