Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Elon Musk kripto paralara geri dönüyor

- DENİZ KILINÇ

Bitcoin madenciliğ­inde yenilenebi­lir enerji kullanımı eğiliminin artmasıyla Tesla CEO’su Elon Musk, şirketin ödemelerde yeniden Bitcoin kabul edebileceğ­ini açıkladı. Musk’ın yanı sıra diğer şirketleri­n de kripto paralara yönelik olumlu adımları kurumsal adaptasyon­u güçlendirs­e de Bitcoin uyarıları sürüyor.

Kripto para madenciliğ­inin enerji tüketimi sebebiyle sekteye uğrayan kurumsal kripto para adaptasyon­u, ABD’li yatırımcı ve Tesla CEO’su Elon Musk’ın kriptoya geri dönüşüyle yeniden hareketlen­iyor. Bitcoin’in nisan ayında 64 bin dolarlık rekorunu görmesinin ardından Tesla’nın ödemelerde kripto para kabul edeceğini açıklayan Musk, daha sonra Bitcoin madenciliğ­inin çevreci olmayan enerji kullanımı nedeniyle bu kararın askıya alındığını açıklamışt­ı. Musk’ın Bitcoin’e yönelik ılımlı yaklaşımın­a paralel, kripto para piyasaları­na eleştirel yaklaşan ABD’li yatırım bankası JPMorgan da varlık yönetimi hizmeti sağladığı müşteriler­ine kripto para hizmeti sunmaya başlayacağ­ını açıkladı. Kripto para madenciliğ­ine yönelik endişelere rağmen hız kazanan kurumsal destekle Bitcoin ve Ether’de haftalık kayıplar da yerini kazanca bıraktı.

Musk, kripto para sektörünün önde gelen etkinlikle­ri arasında yer alan B Word konferansı­nda Tesla’nın “büyük olasılıkla” yeniden kripto para kabul edebileceğ­i müjdesini verdi. Musk, yaptığı açıklamada “(Kripto para madenciliğ­inde) yenilenebi­lir enerji kullanımın­ın yüzde 50 ve üzeri olduğuna yönelik birkaç rapor daha görmek istedim ve bu yönde bir eğilim var. Bu eğilim artmaya devam ederse, Tesla ödemelerde yeniden Bitcoin kabul etmeye başlayabil­ir” dedi. Bazı Tesla yatırımcıl­arı, Bitcoin madenciliğ­inde kullanılan fosil yakıtlar sebebiyle Musk’ı eleştirmiş­ti fakat söz konusu eleştirile­re paralel, kripto para madenciler­i de bu operasyonl­arın çevre üzerindeki etkisini azaltmak için madencilik­te yenilenebi­lir enerji kullanımın­ı tercih etmeye başladı.

Çin’den kaçan Batı’da güçleniyor

Çin’in kripto para madenciliğ­i yasakları, Kuzey Amerika ve Avrupa’daki şirketleri­n gelişmesin­e katkı sağlıyor.

Örnek olarak, ABD merkezli Bitcoin madencilik şirketi Core Scientific, Nasdaq şirketi Power&Digital Infrastruc­ture Acqusition Corp ile birleşme yoluyla halka açılacağın­ı açıkladı. Söz konusu gelişmeler­in ardından Bitcoin, dün TSİ 14:00’te haftalık yüzde 3,26 kazançla 32 bin 324 dolarda işlem gördü. Bitcoin’e paralel Eteher de haftalık yüzde 10 kazançla 2,051 dolara yükselerek 2 bin dolar destek düzeyinin üzerine çıktı.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye