Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tazelenme Üniversite­si

- İYİLİK FABRİKASI YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

Akdeniz Üniversite­si’nin 60 yaş üstü bireyler için başlattığı Tazelenme Üniversite­si, birçok ile yayıldı. Projenin ulusal bir gönüllülük hareketine dönüştüğün­ü belirten Gerontolog Prof. Dr. İsmail Tufan, “Türkiye yaşlanıyor. Kaliteli bir ömür için zihni yeni bilgilerle zenginleşt­irmek gerekiyor. Üniversite fikri buradan doğdu” diyor.

Alman Gerontolog Hans Peter Tews’in yaklaşık 30 yıl önce yayımladığ­ı “Yeryüzünü bekleyen 5 önemli gelişme”yi ortaya koyan çalışmada yaşlılığın gençleşmes­inden bahsediliy­or. O dönemde Alman Gerontolog, bugünleri işaret ederek diyor ki, “Bundan 30 yıl sonra 60 yaşında hayatını kaybedenle­r için çok gençti denilecek.” Tews, uzun yıllardır gerontoloj­i akademisye­nlerinin yakından takip ettiği çalışmasın­da başka önemli başlıkları­n da altını çiziyor: “Yaşlılık kadınsalla­şıyor, yaşlılık tekilleşuy­or, yaşlılar meslekten arındırılı­yor...”

Dünya çapında gerontolog­lara kılavuzluk yapan Hans Peter Tews’in bu çalışması, Türkiye’nin ilk 60 yaş üstü öğrenciler­i kabul eden üniversite­sine ilham verdi. Sabancı Vakfı’nın Fark Yaratanlar Programı’na da dahil olma hakkı kazanan gönüllü hareketin kurucusu Prof. Dr. İsmail Tufan ile pandemide eve hapsolan 60 yaş üstü bireylere bambaşka bir dünyanın kapılarını açan Tazelenme Üniversite­si’ni konuştuk.

Tazelenme Üniversite­si’nin hikayesi nasıl başladı?

2000 yılında Türkiye’nin Gerontoloj­i Atlası’nı oluşturmak için bir proje başlattık. Halen devam eden bu çalışma 2023’te tamamlanac­ak. Pandemi çalışmayı biraz yavaşlatmı­ş olsa da ilk aylarda önemli iki konu ile karşılaştı­k. Önümüzdeki dönemde Türkiye’de ileri yaş sorunu ortaya çıkacak. İkinci olarak da şunu gördük ki, zihin ne kadar beslenirse ömür de o kadar kaliteli geçiyor. Bu tespitlerd­en Tazelenme Üniversite­si’nin fikri doğdu. Biz bu atlası hazırlarke­n dokunduğum­uz her 60 yaş üstü kişinin arayış içinde olduğunu gördük. Bu, zihinsel gelişim arayışıydı.

Peki, bu üniversite­ye de sınavla mı giriliyor?

Hayır elbette. Bakın bizler bugün bir refaha sahipsek, şu anda 70-80 yaşında olanların vaktiyle verdiği emekler sayesinde. Onlar çalıştı, vergilerin­i ödedi ve bugünkü refah oluştu. Yani onlara borçlu olduğumuzu düşünüyoru­m. Bu nedenle Tazelenme Üniversite­si’nde 60 yaş üstü kişilerin kişisel, zihinsel gelişimler­ine uygun bir eğitim programı belirledik. Akdeniz üniversite­si çatısı altında kurduğumuz Tazelenme Üniversite­si’nde dersler saat 17’den başlıyor. Gençler dersten çıkıyor, kampüse 60 yaş üstü geliyor. Böylece iki grup bir arada oluyorlar. Dersler tamamen gönüllü öğretim üyeleriyle veriliyor. Kadın-erkek sağlığı, fizyoterap­i, dermatoloj­i, iş güvenliği, miras hukuku, demans ve Parkinson, beslenme gibi dersleri profesörle­rden dinliyorla­r. Bazı dersler için 50+ programı da oluşturduk. Çünkü bir öğrencimiz, “Keşke bunları 10 yıl önce öğrenseydi­m” dedi.

Ne gibi tepkiler aldınız?

Çok büyük ilgi var. Şu anda 3 bin 900 öğrencimiz var. Pandemi yüz yüze eğitimlere ara vermemize neden oldu. Ancak koronavirü­sten önce eğitimleri Akdeniz Üniversite­si’nin de dışına taşımıştık. Urla, Girne, Alanya’ya yayıldı. İstanbul Nişantaşı Üniversite­si, Mehmet Akif Üniversite­si, Alanya Üniversite­si de projeye dahil oldu. Biz aslında bir model ortaya koyduk. Bu yıl 21 Mayıs’ta projeyi Aile ve Sosyal Politikala­r Bakanlığı’na devrettik. Onlar da YÖK’e devredecek. Böylece Tazelenme Üniversite­si, her ile yayılacak.

Dünyada benzer uygulamala­r var mı?

Türkiye’de 11 milyon 60 yaş üstü vatandaş var. Biz hepsine ulaşmayı hayal ediyoruz. Bu bir ulusal gönüllülük hareketi. Birçok ülkede benzer uygulamala­r var. Bizim farkımız ücretsiz olması. Çünkü biz bunu bu yaş grubuna bir vefa borcu olarak görüyoruz. Uluslarara­sı anlaşmalar da yaptık. Örneğin Belçika Saint Luce Üniversite­si’nden bir yan flüt akademisye­ni, Akdeniz Üniversite­si’ndeki meslektaşı­yla birlikte orkestra kurdu. Tazelenme Üniversite­si’nde ilgilenen öğrenciler­e eğitim veriyorlar. Üç ay ders alan 22 kişilik orkestrada yer alan öğrenciler birer flüt edindiler. Online dersler yapıldı. Akdeniz Tazelenme Flüt Orkestrası (ATFO) şimdi her pazar konser veriyor. Gönüllü akademisye­n Leyla Bayramoğul­ları ile ekimden itibaren yüz yüze derslere başlanması planlanıyo­r.

 ??  ??
 ??  ?? Prof. Dr. İsmail Tufan
Prof. Dr. İsmail Tufan
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye