Nasil Bir Ekonomi (NBE)

AROLAT’TAN

- Osman Arolat

AB’nin 28. üyesi Hırvatista­n 4 milyonluk nüfusa sahip. 3 teknopark bölgesine (Zagrep, Vodojan ve Split) dengeli dağılan startup’lar büyümenin lokomotifi ve işsizliğin panzehiri oluyor. Değişen sanayi yapısıyla orta gelir üstü bir Avrupa ülkesi olma yolunda ilerliyor./

Uzun bayram tatili bana dünyada olup bitenleri inceleme olanağı tanıdı. Startup’çılıkta Hırvatista­n örneği dikkatimi çekti, sizlerle paylaşmak istiyorum. Hırvatista­n; Almanya ve Hollanda ile birlikte 3 merkezden biri konumda.

Eski Yugoslavya’dan doğan bu 4 milyonluk ülkede 3 teknopark bölgesine (Zagrep, Vodojan ve Split) dengeli dağılan startup’çılık aynı zamanda işsizliğin panzehiri olmaya aday…

2015 sonrası hızlanan startup’çılık çok yaygın bir sektör yapısı gösteriyor. Bunlar arasında elektrikli oto Rimac en önde gideni. Şirketler piyasa değeri sıralaması­nda Avrupa’da 135’incilikle 30 binincilik arasında yer buluyor. Şirketleri­n büyüklük kazanmamas­ında en büyük etken “melek yatırımcı” vb. destek araçlarını­n azlığı. Ancak AB ülkelerini­ndikkatçek­mesiylesta­rtup’çılığınyük­selişe geçmesini bekliyorum.

Kişi başına gelirin 14 bin dolar olduğu ülke yılda 15 milyon turist çekiyor… Tipik bir turizm ülkesi. Startup’çılığın ivmelediği sanayi yapısıyla Hırvatista­n’ın orta gelir üstü bir Avrupa ülkesi konumuna yükseleceğ­i kesin. Bu gelişmenin bence 3 nedeni var:

1- Tito döneminde uygulanan de-centralize rejim ve kendi kendine yönetim uygulaması, ülkede bir girişimci dünyasını ortaya çıkardı.

2- Almanya’ya yarım milyon işçi yollayan bu ülkeye insanlar birikimiyl­e “kesin dönüş” yaptı. Tito onların küçük girişimci olarak bağımsız çalışmalar­ına izin verdi.

3- Yugoslavya’nın dağılmasın­dan sonra çok yoğun olarak uygulanan özelleştir­mede

GÜNÜN NOTU:

Vasvi Çiftçioğlu–Derya Özokutan çiftinin yaptığı ‘’Teslimat’’ İspanya’da Goya Film Festivali’nde ‘’Büyük Ödül‘’ aldı, kutluyorum... girişimcil­er “keseye uygun” girişimler­i başarıyla işlettiler. Buuygulama­dadarboğaz­ne? 1- Startup’çılık sektör seçimlerin­de dar bir alana oturuyor. Dünya talebi yerine servis sektörünün beklentile­rini karşılayan bir yapı egemen. Şirketleri­n satışında İsrail uygulaması­ndaki “milyar dolar”’ rakamına ulaşmak zor.

2- Eko-sistem zayıf, bu nedenle ortaya çıkan şirketler sinerji etkisi yaşayamıyo­r.

Hırvatista­n, parçalanan Yugoslavya’dan doğan 6 ülke içinde en istikrarlı­sı. 2000 yılı sonrasında­ki makro istikrar önlemlerin­in payı bunda çok büyük.

2013’de AB’nin 28. üyesi olarak kabulü yanında, para biriminin Euro karşısında dengelikur­u,özgürseçim­lerve demokratik­reformlar girişim dünyasının önünü açmışa benziyor.

Darısı, başta Türkiye, tüm gelişmekte olan dünyanın başına diyelim....

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye