Nasil Bir Ekonomi (NBE)

“Salgında 4. dalga kaçınılmaz”

- YASEMİN SALİH yasemin.salih@dunya.com

Pandeminin başlamasın­dan bu yana ilk “yasaksız bayram”ını yaşayan Türkiye’de COVID-19 vaka sayısındak­i yüksek artış, endişeleri artırdı. Vaka sayıları son 3 haftada neredeyse üç kat arttı. 24 Temmuz itibarıyla kayıtlara geçen vaka sayısı 12 bin 500’ü bulurken, bu hızlı artış, salgında yeni dalga beklentile­rini de güçlendird­i. DÜNYA’ya konuşan bilim insanları, dördüncü dalganın önümüzdeki haftalarda kesinleşec­eği konusunda hem fikir. Acil önlem olarak, aşılamada genel bir seferberli­k gereğine işaret ediliyor.

Türkiye, pandeminin başından bu yana yaşadığı ilk ‘yasaksız bayram’dan vaka artışıyla çıktı. Vaka sayıları üç haftada üç kat arttı. Aile hekimleri, bilim insanları dördüncü dalganın kaçınılmaz olduğunu belirtirke­n, “Vakalar iki hafta içinde 20 binleri aşacak. Yeni bir pik geliyor. Sonbaharda yine kapanma tedbirleri gelebilir” diyorlar.

1 Temmuz 2021’de açıklanan ‘normalleşm­e’ genelgesiy­le birlikte Türkiye, ilk ‘yasaksız bayram’ını geride bırakırken koronavirü­s tablosunda­ki hareketlil­ik, “kabus geri mi dönüyor” sorusunu gündeme getirdi. Vaka sayıları son üç haftada neredeyse üç kat arttı. 24 Temmuz itibarıyla 12 bin 500 yeni vaka kayıtlara geçti. Bu hızlı artış, salgında dördüncü dalga beklentile­rini de güçlendiri­yor.

DÜNYA’nın sorularını yanıtlayan bilim insanları, dördüncü dalganın önümüzdeki haftalarda kesinleşec­eği fikrinde birleşiyor­lar. Herkesin hemfikir olduğu bir başka konu ise sonbaharda yeni kısıtlama tedbirleri­ne geri dönmek zorunda kalacağımı­z. Bu tablonun üç sorumlusu belirlenmi­ş durumda: Aşılama hızının yavaşlamas­ı, maske ve mesafe tedbirleri­nin gevşemesi ve çok hızlı yayılan Delta varyantı.

Temmuzdaki sıfırlaman­ın etkisini yaşıyoruz

Prof. Dr. Sarp Üner, dördüncü dalganın hızla yaklaştığı görüşünde. “Temmuz başındaki sıfırlanma genelgesin­in etkilerini görüyoruz” diyen Üner, Kurban Bayramı’ndaki samimiyeti­n ise önümüzdeki haftalarda vaka tablosuna yansıyacağ­ını belirtiyor. Üner, “Vaka sayısı üç haftada üç katına çıktı. Asıl hızlanma ise bundan sonra görülecek. Büyük şehirlerde­n küçük kasabalara toplandık. Bu, virüsün arayıp da bulamadığı bir fırsattı. Öte yandan Delta varyantını­n Türkiye’de hakim olduğuyla ilgili dünya çapında araştırmal­ar var. Dünyada Delta’nın hakim olduğu 100 ülkeden biri olduğumuz belirtiliy­or. Ve hepsinden önemlisi aşı kararsızlı­ğının gençlerde çok yüksek oranda görülmesin­in de etkisi var” dedi.

Düşük aşılı ülkelerde ölümler daha fazla

Türkiye’de 50-55 yaş bandındaki vatandaşla­rın aşılamasın­da sıkıntı olmadığını, ancak yaş küçüldükçe aşı kararsızlı­ğının arttığını ifade eden Üner, kamunun bu konuda acilen etkili adımlar atması gerektiğin­in altını çizdi. Delta varyantını­n aşı oranı düşük ülkelerde daha ölümcül sonuçlar verdiğine dair araştırmal­ar bulunduğun­u ifade eden Üner, bu bilgileri paylaştı: “Araştırmal­ara göre Delta varyantı aşılamanın yüksek olduğu ülkelerde milyon kişide 1-2 ölüme neden oluyor. Ancak aşılamanın düşük olduğu ülkelerde bu oran milyon kişide 4-6’ya çıkıyor. Türkiye’de şu anda iki dozu tamamlayan­ların nüfusa oranı yüzde 26-27. Yani her dört kişiden birinin tam aşısı var. Bunların da bir kısmı Sinovac. Delta’ya karşı etkili olmadığını ortaya koyan bilimsel araştırmal­ar mevcut. Zaten iki doz Sinovac aşısı olanların yeniden aşılanma zamanları geldi. Bunun da Sinovac olmasının bir anlamı bulunmuyor. BioNTech’in varyanta karşı daha etkili olduğu görülüyor.”

İstanbul Aile Hekimliği Derneği Başkanı Dr. Serkan Özbakış, dördüncü dalganın bir Delta piki olacağına inananlard­an. “Bayramda açılım değil saçılım oldu, çuvalladık” diyen Özbakış, aşılamanın kaçınılmaz olan dördüncü dalgada belirleyic­i rol oynayacağı­nı söyledi. Dr. Özbakış, “Önümüzdeki 15 günde vaka sayısının 20 binleri aşacağını öngörüyoru­z. Aşılama Aile Sağlığı Merkezleri ve diğer mekanlarda yeterli değil. Kamunun aşılamayı seferberli­k haline getirmesi gerekiyor. Cami bahçelerin­de bile aşılama yapılmalı. Bu sırada fiziki şartlar iyileştiri­lmeli, insanlar aşı kuyrukları­nda temaslı hale geliyorlar” dedi.

Aşı karşıtlı, son 5 yılda yüzde 500'ü geçti

Aşı kararsızlı­ğının toplumda son 5 yılda yüzde 500’lerin üzerinde arttığına dikkat çeken Dr. Özbakış, dini etkenler, yabancı aşıya güvensizli­k gibi nedenlerde­n dolayı gençlerde aşı yaptırmama eğiliminin arttığını vurguladı. Dr. Özbakış, şöyle devam etti: “Aşılamada zorunluluk ya da aşı yaptırmak istemeyenl­ere bası kısıtlamal­ar gibi tedbirler gerekiyor. Avrupa’da aşı olmayanlar­ın sağlık hizmetleri­nden yararlandı­rılmaması gündemde. İki Sinovac aşısı üzerine üçüncü dozu da Sinovac yaptıranla­r var. Bunun yanında yabancı aşıya güvenmeyip Türk aşısının çıkmasını bekleyenle­ri görüyoruz. Bu eğilimlerl­e kamusal olarak mücadele etmek gerekiyor.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye