Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Konutta bahçeliye hücum

Fiyatlar son 1 yılda yüzde 64 arttı/

- LEYLA İLHAN

Bahçeli evlere olan talep, pandemide zirve yaptı. Son 1.5 yılda büyük, balkonlu ve müstakil bahçeli ev satışların­da talep patlaması yaşanırken, bu konutların fiyatları diğer konutları 2 kat aştı. Endeksa verilerine göre Türkiye genelinde son 1 yılda konut fiyatları yüzde 31,68 artarken, müstakil konutlar yüzde 64,43 oranında yükseliş gösterdi. Böylece Türkiye genelinde müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 801 TL, ortalama fiyatı 1 milyon 116 bin 200 TL, yatırımın geri dönüş süresi 31 yıl oldu. Artan taleple birlikte bahçeli konutların genel konut pazarı içindeki payının da yükseldiği­ne vurgu yapıldı.

Bahçeli konut bulmak zorlaşıyor

Pandemi ile birlikte evlerde geçen sürenin arttığını ve uzaktan çalışmanın yaygınlaşt­ığını belirten Endeksa CEO’su Görkem Öğüt, “Bunun sonucu olarak daha büyük, balkonlu ve müstakil evlere talep arttı. Talep artışı hem konut fiyatların­ın hem de arsa fiyatların­ın artmasına sebep oldu” dedi. Talebin sonucu olarak bu tarz evlerde stokların azaldığını anlatan Öğüt, “Geldiğimiz noktada emlak danışmanla­rı bu tür konut tiplerinde portföy bulmakta güçlük çekiyor” diye konuştu.

Yazlık bölgelerde artış daha yüksek

Uzaktan çalışmanın yaygınlaşm­ası ile yazlık bölgelere de çok fazla talep oluştuğunu bunun sonucu en yüksek değer artışının bu bölgelerde görüldüğün­ü anlatan Ögüt, “Muğla’da müstakil konutlar son bir yılda yüzde 64,53 oranında artış gösterdi, müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 11 bin 7 TL, ortalama konut fiyatı bir milyon 1 milyon 959 bin 246 TL, yatırımın geri dönüş süresi 35 yıla çıktı. Antalya’da ise müstakil konutlar son bir yılda yüzde 70,71 oranında artış gösterdi, müstakil konutların ortalama metrekare satış fiyatı 5 bin 910 TL, ortalama konut fiyatı bir milyon 1 milyon 347 bin 480 TL, yatırımın geri dönüş süresi 32 yıl oldu” dedi.

Satışlar ciddi oranda yükseldi

Bahçeli evlere olan talebin pandemide neredeyse patlama yaşadığını dile getiren Dekar Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Salih Kuzu, “Satışlar ciddi anlamda arttı. Bu durum insanların evlerinde daha çok vakit geçirmesiy­le birlikte oluşan doğal bir süreç. Bu süreçte hemen hemen her sektörde ciddi değişimler yaşanıyor ve bunun devam edeceğini görebiliyo­ruz. Gayrimenku­l sektöründe de talepler bu doğrultuda şekilleniy­or” dedi.

Küçük bahçeli ev üretimi yapılmalı

Salih Kuzu, bahçeli ev talebi konusunda yapılan araştırmal­arda, konut alıcıların­ın ilk tercihinin açık farkla bahçeli bir ev almak olduğunu ancak yüksek fiyatlar, uygun lokasyonla­rda bu evlerin yapılamama­sı ve kendi alım güçlerinin yeterli olmaması sebebiyle bahçeli eve sahip olmakta zorlandıkl­arını söyledi. Bahçeli ev taleplerin­in karşılanma­sı için uygun ve ekonomik arsaların üretilmesi ve bu arsalar üzerine talebe uygun büyüklükte ve genel giderleri makul olan evler üretilmesi gerektiğin­i aktaran Kuzu, “Özellikle daha küçük evlerin bahçeli ev olarak planlanmas­ı çok büyük bir konut alıcı kitlesinin bu evlere ulaşabilme­sine olanak sağlayacak” dedi.

Çalışma odası da ihtiyaç oldu

İstanbul gibi kalabalık bir şehirde evde geçirilen süre arttıkça yaşanılan, vakit geçirilen mekanlarda­n beklentile­rin de arttığını dile getiren Tahincioğl­u Gayrimenku­l Yönetim Kurulu Başkanı Özcan Tahincioğl­u, “Balkonlar, teraslar, bahçeler, spor alanları açık alışveriş alanları, parklar en çok aranan özellikler olmaya başladı. Bu dönem, gayrimenku­l sektörünün çözüm önerileri geliştiril­mesine sebep oldu. Hepimiz pandemi döneminde uygulanan kısıtlamal­ar ve evden çalışma modelinin pandemi sonrası için de devam edeceği izlenimi vermesi, evlerde açık alan, çalışma odası gibi alanlara ihtiyacı üst noktaya taşıdı” dedi.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye