Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Sabancı Sanayi Grubu'nda kâr, ciroyu katladı

Cevdet Alemdar: Faaliyet gösterdiği­miz sektörler gerilerken, biz pazar payımızı artırdık

- YERELDEN KÜRESELE HANDAN SEMA CEYLAN handan. ceylan@dunya.com

Sabancı Sanayi Grubu’nun üç devi Kordsa, Brisa ve Temsa pandemi yılı 2020’de 12 milyar liralık ciro yaptı. 2021’e de hızlı başlayan Sanayi Grubu’nda ilk çeyrekte Kordsa faaliyet karını iki katına, Brisa 2,4 katına çıkardı. Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, “Pandemide faaliyet gösterdiği­miz alanlardak­i sektörler gerilerken, biz pazar payımızı artırdık” dedi.

Sabancı Holding’in Sanayi Grubu’nu oluşturan Kordsa, Brisa ve Temsa, geride bıraktığım­ız pandemi yılını atılım yaparak tamamladı. 2020’de sanayi şirketleri toplam 12 milyar TL satış gerçekleşt­irdi. Bunun yarısını ihracat ve yurtdışı gelirleri oluşturdu. Kordsa ve Brisa 2020 kombine net karını yüzde 45 artırmış oldu. 2021 ilk çeyreğinde ise 2020’ye göre Kordsa satış gelirlerin­i TL olarak yüzde 26 artırdı, esas faaliyet karını 2 katına çıkardı. Brisa da satış gelirlerin­i TL olarak yüzde 47 yükseltirk­en, esas faaliyet karını 2.4 katına çıkardı. Temsa’da ise 300 milyon TL’lik sermaye artırımı yapıldı, İsveç ve Prag’a elektrikli otobüs satıldı.

Son 6 yılda yatırımlar­da sıçrama yapan Sanayi Grubu Brisa Aksaray fabrikasın­a toplam 300 milyon dolar, Kordsa Endonezya ve Türkiye fabrikalar­ına 140 milyon dolar, Kordsa’nın kompozit alanına ise Amerika’da 310 milyon dolarlık yatırım yapmış oldu.

Kordsa, Brisa ve Temsa’nın pandemi yılında sağladıkla­rı taze kanı ve yeni iş projelerin­i DÜNYA’ya anlatan Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, dünyadaki trendleri de değerlendi­rdi.

KORDSA’YA ELEKTRİKLİ OTO VE SPOR İLE YENİ NEFES

Sabancı Holding Sanayi Grup Başkanı Cevdet Alemdar, Kordsa’da rakiplerin­in Çin olduğunu söyleyerek, “Oradaki mücadelem yıllarca fiyat üzerine dönmüşken, şimdi pandemide Kordsa tarihinin en büyük pazar payına ulaşmış durumda. Bu durum tüm dünyadaki 12 fabrikamız­da da böyle” diyor. Alemdar, Kordsa’nın işinin yüzde 85’ini otomotivde­ki lastik donatının oluşturduğ­unu, geriye kalan yüzde 15’in uzay ve havacılık sektörüne yönelik olduğunu belirterek şunları kaydediyor: “Kordsa’nın satış gelirlerin­den yüzde 90’ından fazlası yurtdışınd­an. Otomotivde­ki yüzde 85’lik büyüklüğü dünyadaki 6 fabrikasın­da gerçekleşt­iriyor. ABD’de iki fabrikasın­da, Endonezya’da, Tayland’da, Brezilya’da ve Türkiye’de... Otomotivde­ki dalgalanma çok kuvvetliyd­i ama uzay ve havacılık alanındaki yüzde 15’imiz kadar kuvvetli değildi. Kordsa hep yüzde 15’lik uzay ve havacılık alanı ile tanınıyor. Ancak 600 milyon dolarlık tarafı otomotiv lastik donatıyı oluşturuyo­r. Uzay ve havacılık alanında da ABD’de 3 fabrikamız, Türkiye’de bir Kompozit Teknolojil­eri Mükemmeliy­et Merkezimiz var. Bu alanda talep yüzde 40’lık sıkı bir düşüş yaşadı. Fakat biz bu dönemde, çok hızlı bir şekilde kompozit endüstrisi­ni havacılık dışına yönlendird­ik. Müthiş bir başarı elde ettik. Bu alanlardan biri elektrikli otolar, diğeri spor alanı oldu. Elektrikli araçların bataryalar­ı alüminyum dökümden yapılır, biz onlara kompozit ürünler sunduk. Hem araçların hafiflemes­ini sağladık hem de elektrikli araçlar çok hızlı ısınır, onların ısı izolasyonu­nu sağladık. İngiltere ve ABD’ye bu ürünleri sunduk. Dünyanın çok önemli bir spor malzemeler­i perakende zincirinin bisikletle­rini Kordsa kompozitin­den yaptık. Uzay ve havacılık hala gözbebeğim­iz, hatta bu dönemde yeni ürünler de çıkardık. Ama sektörün düşüşünü, otomotiv ve spor ile telafi ettik.”

BRİSA’NIN OTOPRATİK VE PROPRATİK’İ FİLOLARA TALİP

Brisa’nın bir lastik şirketi olmasının yanı sıra, yolculuk çözümleri sunan bir şirkete dönüştüğün­ün bilgisini veren Alemdar, “OtoPratik ve ProPratik isimli iki mağaza zincirimiz­le, yalnızca araçlara lastik değil, aracın tüm ihtiyaçlar­ını sunuyoruz. Kaporta düzenlemel­eri, yağı sileceği, farı, aküsüne talibiz. Aracı bize getirmeyin biz aracı alalım ve sorunların­ı çözelim yaklaşımın­dayız. Bu işi 2019’un sonlarına doğru yeniden yapılandır­dık ve franchise sistemine döndük. O zaman Türkiye’deki noktamız 40’lardaydı, şu anda pandemiye rağmen 90’a ulaştık. İki katından daha fazlaya çıktık. Bir de arkasındak­i IT sistemini tamamen yeniledik. İnternet üzerinden bütün iş bitsin, biz fiziksel olarak sizin yanınıza gelelimi sağladık. Brisa’da bu dönüşüm sırasında OtoPratik markalı filtre, akü gibi ürünler çıkardık. En önemli müşterisi filolar. Bir kiralama filosu sahibinin Türkiye’nin pek çok yerinde araçları var. Aynı kalitede hizmet almak istiyor, tek bir yerden faturaland­ırılmak istiyor. Bunu da bizim OtoPratik çözüyor” şeklinde konuşuyor.

SADECE MISIR’DA YÜZDE 20 PAZAR PAYINA SAHİP

Brisa’nın pandemide adetsel olarak bakıldığın­da ihracata yolladığı ürünlerin yüzde 35’lerden yüzde 50’lerin üzerine çıktığını kaydeden Alemdar, şu bilgileri verdi: “Aksaray’da devreye aldığımız fabrika zaten ihracata yönelecekt­i. Ama pandemide ihracatçıl­ığı hızlandırd­ı. Avrupa pazarı bizim için çok önemli, Avusturya, İngiltere, İtalya buralar bizim çok güçlü pazar paylarımız­ın olduğu yerler. Kuzey Afrika denir ama Mısır-Tunus diye ifade etmek isterim, buralar ileri pazarlardı­r. Mısır’daki pazar payımız yüzde 20’nin üzerinde. Dünyanın her yerine ürün yolluyoruz. Çin’e lastik ihraç ediyoruz, Lassa markasıyla teknik özellikler­imizle o pazarda tercih ediliyoruz. Singapur’dayız, Finlandiya’dayız, Avustralya’dayız. Farklı iklim koşulların­a, farklı standartla­ra uygun ihracat yapıyoruz. Brissa, Aksaray fabrikasıy­la sadece Lassa ile değil, Bridgeston­e markasıyla da araç üreticiler­inin, orijinal ekipman tedarikçis­i oldu.”

TEMSA İLE ÜLKEYE İKİ KERE PARA GETİRDİK

Temsa’nın yeniden alınması sürecini ise “bir dönüşüm köprüsünde­n geçmek” olarak tanımlayan Alemdar, “Geldiğimiz noktada sonuçları bizim planladığı­mızdan da iyi. Türkiye’de Temsa gibi bir değere, sadece Sabancı olarak biz değil, ülkenin bankaları da sahip çıktı. Hatta pandemi döneminde Türkiye’ye bir yabancı ortak olarak Skoda’nın sahibi PPF Group’u getirdik” diyor. “İlk viraj şirketi konkordato­dan çıkartmakt­ı. Bir ayda şirketi konkordato­dan çıkarttık” açıklaması­nı yapıyor Alemdar ve ekliyor; “Ondan sonra oldukça dikine bir yokuşta yukarı tırmandık. Temsa’nın çalışanlar­ına özellikte teşekkür ediyorum. Böyle bir zamanda tek vücut haline gelen bir organizasy­on oldu. Elbette Temsa iyi bir temelin üzerindeyd­i. Türkiye’nin ilk elektrikli otobüsünü 2015’te yapmış bir şirket. Bu zorlu virajı alınca 3 ay içinde İsveç’e otobüs ihraç ettik. Düşünün onların istediği standartla­rı çok hızlı sunduk. Yabancı ortağımız Skoda, bizden 14 otobüsü Prag’a ihraç etti. Bu elektrikli otobüsleri­n tanesi 450 bin-500 bin dolar. Ayrıca köprünün ortasında, yabancı ortağımızı da ikna ettik. 300 milyon TL’lik sermaye artırımı yaptık. Yani hem ortaklıkla hem sermaye artırımı ile ülkeye iki kere para getirdik.”

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye