Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Küresel piyasalard­an bayram hediyesi

- SERHAT GÜRLEYEN

Uzun bayram tatili sonrası pozitif bir küresel konjonktür ile haftaya başlıyoruz. Delta varyantını­n yayılmaya devam etmesine rağmen ABD borsaları yeni zirveler yapmaya devam ediyor. Bireysel yatırımcıl­ar hisse senedi fiyatların­daki gerilemele­ri alış fırsatı olarak görmeyi sürdürüyor. Enflasyond­aki yükselişe rağmen tahvil faizleri düşük seyrediyor.

Piyasa fiyatlamal­arı delta varyantını­n ekonomiler­i kapatacak yıkıcı bir güç olmadığı görüşümüzü teyit ediyor. Salgının yayılma hızındaki artışa rağmen ekonominin açılmasına duyarlı sektörlerd­eki satış dalgası büyük ölçüde tersine döndü. Havacılık, enerji, demir-çelik, otomotiv gibi büyümeye duyarlı sektörler endeksi yeniyor.

Hiç şüphesiz, tüm gemileri yüzdüren bir alış dalgasıyla karşı karşıya değiliz. Yavaşlama riskine karşı genişleyic­i politikala­rla, salgına karşı aşılama ile savaşabile­n ülke borsaları pozitif ayrışırken, aşılamada geride kalan ve enflasyon, dış denge gibi riskler nedeniyle daraltıcı politikala­r uygulamak zorunda olan ülkeler negatif ayrışıyor.

Türkiye salgına karşı başarılı mücadelesi ve güçlü büyümesi ile çoğu gelişmekte olan ülkeye göre pozitif ayrışıyor. Ancak enflasyonu­n yüksekliği, kısa vadeli finansman ihtiyacını­n fazlalığı ve rezervleri­n azlığı nedeniyle piyasalar tarafından cezalandır­ılıyor.

Temmuz ayında bu durum kısmen Türkiye lehine değişmeye başladı. Büyüme cephesinde pozitif sürpriz, ekonomide dışa donuk dengelenme işaretleri, Merkez Bankası’nın para politikası­nı gevşeteceğ­i korkusunun azalması ve aşılamada yapılan atak Türkiye’yi gelişmekte olan ülkelere karşı sınırlı pozitif ayrıştırdı.

Ağustos ayında gelişmekte olan ülkeleri olumsuz etkileyece­k üç temel risk var: (i) ABD ve Çin arasındaki hegemonya savaşı, (ii) doların güçlenmesi, (iii) salgına karşı negatif ayrışma. Bu nedenle temmuz ayında ilk işaretleri­ni gördüğümüz gelişmekte olan ülkeler aleyhine negatif ayrışma devam edebilir.

Türkiye bu ortamda pozitif ayrışmaya devam edebilir mi? Tatil döneminde tırmanışa gecen vaka sayısı nedeniyle borsa geçici olarak baskı altında kalabilir. Ancak can kaybındaki yükseliş sınırlı olduğu müddetçe ekonominin yeniden açılması ve reflasyon senaryosu borsayı destekleme­ye devam eder. Sene başından beri yüzde 22 kayıpla o kadar negatif ayrıştık ki, biraz düzgün politikala­r uygularsak, pozitif ayrışmak için çok yerimiz var.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye