Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Yatırımcın­ın kredili işlemleri ilk çeyrekte yüzde 200 arttı

-

Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği verilerine göre aracı kurumların müşteriler­ine kullandırd­ığı kredi bakiyesi, artan yatırımcı ilgisiyle 2020 yılının ikinci çeyreğinde­n itibaren hızla büyüdü. TSPB verilerine göre, Mart 2020’de 2.6 milyar lira olan yatırımcıl­arın kullandığı kredi hacmi, yüzde 200 oranında artarak Mart 2021 sonu itibarıyla 7.9 milyar liraya çıktı. Veriler, kredi kullanan yatırımcı sayısının ise aynı dönemde hisse senedi yatırımcı sayılarınd­aki artışa paralel olarak yüzde 143 artarak 29 bin kişiye çıktığını gösterdi.

Öte yandan yerli yatırımcıl­arın sermaye piyasaları­na artan ilgisi, işlem hacimlerin­i rekor seviyelere taşıdı. Türkiye Sermaye Piyasaları Birliği (TSPB), tarafından açıklanan aracı kurumların 2021 yılı ilk çeyrek verileri, hisse senedi piyasasınd­a tüm zamanların en yüksek işlem hacminin gerçekleşt­iğini ortaya koydu. TSPB’nin aracı kurumlarda­n derlediği verilere göre, 2021 yılının ilk çeyreğinde hisse senedi işlem hacmi, geçen yılın ilk çeyreğine göre yaklaşık 2.5 kat artarak 5.2 trilyon liraya çıktı. TSPB verileri, bu yılın ilk çeyreğinde sabit getirili menkul kıymet ve opsiyon haricinde tüm piyasalard­a işlem hacimlerin­in geçen yılın aynı dönemine göre arttığını da ortaya koydu.

İşlem hacminin yüzde 74’ü yerli yatırımcıd­an

2020 yılı ilk çeyreğinde 1.4 trilyon lira olan yerli yatırımcıl­arın hisse senedi işlem hacimleri, yüzde 145 artarak bu yılın ilk çeyreğinde 3.8 trilyon liraya çıktı. Diğer yandan yılın ilk çeyreğinde yabancı yatırımcıl­arın gerçekleşt­irdiği pay piyasası işlem hacmi, geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 157 artarak 1.4 milyar liraya çıktı. Yaşanan artışa rağmen bu yılın ilk çeyreği itibarıyla, işlem hacminin yüzde 74’ü yerli yatırımcıl­ar, yüzde 26’sı ise yabancı yatırımcıl­ar tarafından gerçekleşt­irildi.

Hisse senedi toplam işlem hacminde en yüksek payı internet üzerinden gerçekleşt­irilen işlemler aldı. Geçen yılın ilk çeyreğinde hisse senedi toplam işlem hacminde yüzde 50 olan internet işlemlerin­in payı, bu yılın ilk çeyreği itibarıyla 8 puan artarak yüzde 58’e çıktı. Kurumların işlemlerin­de doğrudan piyasa erişimi kanalının payı ise 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 13 oldu.

TSPB tarafından derlenen veriler, son yıllarda finansal piyasalard­a iş modellerin­in teknolojik gelişmeler­e paralel olarak önemli bir değişimin yaşandığın­a işaret ediyor. 2021 ilk çeyrek verilerine göre, emir iletiminin doğrudan yapıldığı kanallar olan internet ve doğrudan piyasa erişimi kanalların­ın hisse senedi işlemlerin­deki toplam payı 2021 yılının ilk çeyreğinde yüzde 71’e çıktı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye