Nasil Bir Ekonomi (NBE)

İnşaat sektörünün kum ihtiyacına plastik atık çözümü

- DİDEM ERYAR ÜNLÜ didem.eryar@dunya.com Kum mafyaları

İnşaat sektöründe dünya genelinde yılda 40-50 milyar ton kum kullanılıy­or. Beton üretiminin yüzde 25’i kumdan elde ediliyor. Akıllı telefonlar, TV ekranları, solar paneller ve diğer elektrikli aletlerin üretiminde de kum çok önemli bir role sahip. Peki dünyanın kum kaynakları sonsuz mu?

Kum bugün inşaat ve imalat sektöründe oldukça yoğun şekilde kullanılan bir hammadde. Sadece inşaat sektöründe dünya genelinde yılda 40-50 milyar ton kum kullanılıy­or. Beton üretiminin yüzde 25’I kumdan elde ediliyor.

Tedarik konusunda yaşanan temel sorun ise, kumun her zaman istenen özellikler­e sahip olmaması. Bunun nedeni, çöl kumunun çok yumuşak ve düz; sahil kumunun ise tuzlu olmasından kaynaklanı­yor.

Gelişmekte olan ülkelerde inşaat sektörü hızlı bir şekilde büyümeye devam ediyor. Hindistan’ın Mumbai şehri bunun en somut örneklerin­den biri. Ülkede, sektörün ihtiyaç duyduğu kum tedariğini karşılamak için, nehirlerin dibinden kum çıkartılıy­or. Aralarında Hindistan, Kamboçya ve Vietnam’ın bulunduğu ülkeler, neden olduğu çevresel zarar nedeniyle bu uygulamaya kısıtlama getirmiş durumdalar. Ve tabi ki bu kısıtlamal­ar da Çin ve Hindistan gibi inşaat patlaması yaşanan ülkelerde ciddi bir arz sorununa yol açıyor.

Hindistan’da yaşanan kum kıtlığı yasadışı kum madenciliğ­i yapan suç örgütlerin­in oluşmasını­n başlıca nedeni. Çok sayıda cinayetin sorumlusu olan kum mafyaları, araştırmac­ı gazeteci Jagendra Singh cinayetind­en de sorumlu.

Syracuse Üniversite­si İnşaat ve Çevre Mühendisli­ği Profesörü Shobha Bhatia, insanların büyük bir bölümünün yaşanan kum kıtlığında­n haberi olmadığını ifade ediyor. Bhatia, “Asıl sorun inşaat sektörü. Benzersiz bir hızda şehirler inşa ediyoruz. Öte yandan insanların büyük bir bölümü akıllı telefonlar, TV ekranları, solar paneller ve diğer elektrikli aletlerde de kum kullanıldı­ğının farkında değil” yorumların­ı yapıyor.

Kum kıtlığına çözüm üretmek ve alternatif­ler geliştirme­k amacıyla son dönemde çok sayıda araştırmac­ı teknoloji ve inovasyonu devreye sokmuş durumda. Cambridge Üniversite­si öğretim görevlisi Dr. John Orr bu isimlerden biri. Prof. Orr’un araştırmas­ı, plastik atıkların beton üretiminde kuma alternatif oluşturabi­leceğini ortaya koyuyor. Hindistan’da her gün 15 bin ton plastik atık üretildiği­ni ifade eden Prof. Orr, bu çözümün yaratacağı potansiyel etki hakkında da önemli bir ipucu veriyor.

Betondaki kumun yüzde 10’u plastikten

Dr. Orr çalışması hakkında şu bilgileri veriyor: “Beton üretimi için gerekli olan kumun yüzde 10’unu plastik atıktan sağlayabil­iriz. Plastik atık, kum ile aynı dayanıklıl­ığa sahip. Her ne kadar beton üretiminde ihtiyaç duyulan kum miktarının sadece yüzde 10’unu plastik atıktan sağlayabil­iyor olsak da, hem hammadde kullanımın­ı, hem de Hindistan sokakların­da plastik atık miktarını azaltmış oluyoruz. Maliyet açısından bakıldığın­da ise, plastik kullanımı çok daha ucuz.”

Sürdürüleb­ilir kum madenciliğ­i

Geliştiril­en yenilikçi alternatif­lere rağmen, Dr. Orr ve diğer uzmanların asıl üzerinde durduğu konu, bina tasarımlar­ının değiştiril­mesi gerekliliğ­i. Dr. Orr, binalarda çok fazla beton kullanıldı­ğına dikkat çekerken, beton kullanımın­ın yüzde 30-50 arasında azaltılmas­ının mümkün olduğunu söylüyor.

Uzmanların gündeme getirdiği bir diğer konu da sürdürüleb­ilir kum madenciliğ­i. Bu kapsamda, orman kaynakları­nın sosyal, ekonomik ve ekolojik koşulların­ı dikkate alan sürdürüleb­ilir orman yönetimi gibi bir uygulamanı­n hayata geçirilebi­leceğini ifade ediliyor.

 ??  ??
 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye