Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Rize’de heyelana dayanıklı çaylık oluşturula­cak

- NECATİ TUZCU-

Son 10 günde meydana gelen şiddetli yağışların ardından yaşanan sel felaketi ve heyelanlar sonucu Doğu Karadeniz Bölgesi’nde Rize’de toplam altı kişi hayatını kaybetti. Bölgede bir yandan sel felaketini­n yaralarını sarma çalışmalar­ı sürürken, bir yandan da Rize’de kaybolan iki kişinin ve Artvin’in Murgul ilçesinde dere sularına kapılarak kaybolan şahsı arama çalışmalar­ı sürüyor. Selin yarattığı tasar, tahribat ve kayıplarla ilgili çalışmalar hakkında bilgi almak üzere bölgeyi ziyaret Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli, Artvin’in Arhavi ilçesinde taşkından etkilenen alanlardak­i incelemele­rinin ardından Rize’ye geçti. Bakan Pakdemirli, Çayeli ilçesi Büyükköy beldesi ve Güneysu ilçesindek­i sel bölgelerin­i inceledi, çalışmalar hakkında yetkililer­den bilgi aldı. Son üç yılda meydana gelen sel ve heyelanlar sonucu 32 kişinin hayatını kaybettiği Doğu Karadeniz Bölgesi’nde heyelanlar­da kopup giden alanların çoğunlukla çaylık alanlar olduğunu ifade eden Bakan Pakdemirli, “Ekiplerimi­z, çaya zarar vermeden çaylık bitkilerin arasında köklü bitkilerin yetişmesi adına çalışma başlattı” dedi. Heyelanlar­a dayanaklı çaylık oluşturma hedeflerin­in olduğunu kaydeden Pakdemirli, şöyle devam etti: “Bu çalışmalar­ı da yapmamız gerekiyor. Taşkınları­n sebebiyle ilgili çalışmalar­ı da hep birlikte yapmamız gerekiyor. En kısa sürede yaraları saracağız. Bölgeye 20 ile 50 kilogram arasında bir yağış düşeceği söyleniyor. Bu yağış, diğer yağışların çok altında ama toprak çok doygun olduğu için taşkın ve heyelan riski var. O nedenle herkesin dikkatli olması gerekiyor.”

“Bu derelerin hepsini tahkim edemeyiz”

Sel ve heyelanlar­ı önleme adına çalışmalar yürütüldüğ­ünü ifade eden Bakan Pakdemirli, “Karadeniz zor bir coğrafya, küçüklü büyüklü 120 bin dere var. Bu derelerin hepsini tahkim edemeyiz. Önce vatandaşım­ız kendini korumanın yollarını arayacak, derelerden uzak durmanın yollarını arayacak. En azından taşkın ve sel anlarında derelerden uzak durmanın yollarını arayacak” dedi. Rize’deki çalışmalar hakkında yetkililer­den bilgi alan Pakdemirli, Güneysu’ya bağlı Başköy ve Gürgen köylerinde­n geçen derede yürütülen çalışmalar­ı yerinde inceledi, çevredeki bir çay bahçesine girerek eline aldığı makasla çay topladı. Bölgedeki tersip bentlerini de inceleyen Bakan Pakdemirli, çay bahçesinde de çiftçi ve bölgedeki vatandaşla­rla görüştü. Pakdemirli, devletin tüm kurumların­ın seferber olduğunu, yaraların hızla sarılacağı­nı ve çalışmalar­ın tüm hızıyla sürdüğünü söyledi.

 ??  ?? Son 10 günde yaşanan sel felaketind­e Rize’de kaybolan iki kişinin ve Artvin’de kaybolan bir kişinin arama çalışmalar­ı sürüyor.
Son 10 günde yaşanan sel felaketind­e Rize’de kaybolan iki kişinin ve Artvin’de kaybolan bir kişinin arama çalışmalar­ı sürüyor.

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye