Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Tüketici güveni alarm veriyor 5DAKİKADA BİR HAFTA

-

Cumartesi sabahı pek çok insan telefonuna gelen korkunç sesli bir mesajla irkildi. “Evde Kal Türkiye” metni ile gönderilen mesaj, uyarı tonunun şiddeti ile ciddi tepki topladı. Böyle rahatsız edici bir sesle olmasa da; tüketici güveni de dikkat edilmesi gereken bir alarm veriyor.

Uzun bayram tatilinden önce açıklanan Temmuz ayı tüketici güven endeksi önceki aya göre 2,2 puan düşerek 79,5’e gerilemişt­i. Bu gerilemeni­n en önemli nedeni “hanenin mevcut ekonomik durumu”ndaki sert düşüştü. 57,9 puana inen mevcut ekonomik durum alt endeksi, tüketici güveninin hesaplanma­ya başladığı tarihten bu yana görülen en düşük düzey. Yani tüketicile­r anketin yapılmaya başladığı tarihten bu yana “gördüğümüz en kötü ekonomik durumdayız” diyorlar. Bu çok önemli bir soruna işaret ediyor ve gelecek beklentile­rinin bir an önce iyileşmesi için ciddi ipuçları veriyor.

Haftaya bugün açıklanaca­k olan sektörel güven endeksleri, reel kesim güven endeksi ve kapasite kullanım oranı verisi ile başlıyoruz. Perşembe sabahı ise ekonomik güven endeksi açıklanaca­k.

Çarşamba gecesi gözler ABD’ye dönecek. FED’in faiz kararı sonrası yapılacak açıklamala­r “tapering”in gelişi, zamanlamas­ı ve şiddeti hakkında ipuçları verecek.

Perşembe’nin önemli bir verisi de haziran ayında ülkeye giriş yapan yabancı istatistik­leri olacak. Pek ülke de tedbirleri­n devam ettiği bir dönem olduğu için turist verisinde göze çarpan bir iyileşme görmeyecek olsak da yaz başında turizmdeki hareketlil­iğin önemli bir ölçütü olacaktır.

Haftanın belki de en önemli olayı, perşembe günü Merkez Bankası tarafından açıklanaca­k olan Enflasyon Raporu. Raporda bu yıl beklentile­rin bir hayli üzerinde seyreden enflasyon ile mücadelede Merkez Bankası’nın bundan sonra nasıl bir tutum izleyeceği konusunda yapılacak açıklamala­ra bakacağız.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye