Nasil Bir Ekonomi (NBE)

Azerbaycan’ın enerji yönetimi YEO’ya emanet

- BARIŞ SEDEF

Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve mühendisli­k şirketleri arasında yer alan YEO, 17 yılda 25’ten fazla ülkede 200’ü aşkın proje yürüttü. Son olarak Azerbaycan’ın tüm enerji üretim tesislerin­i dijital teknoloji altyapısı ile izleyen Azerenergy Ulusal Yük Tevzi Merkezi projesini tamamlayan şirket, ülkenin 22 enerji santrali ve 70 trafo merkezinin kontrol, kumanda ve veri toplama sistemini takip edecek. YEO’nun farklı endüstrile­ri dijital teknolojil­er ile buluşturdu­ğunu aktaran YEO CEO’su Tolunay Yıldız, elektrifik­asyon, otomasyon, dijitaliza­syon ve mühendisli­k çözümleri ile 17 yılda Türkiye’nin önde gelen teknoloji ve mühendisli­k şirketleri arasında yer aldıkların­ı söyledi. Devreye aldıkları proje hakkında açıklamala­rda bulunan Yıldız, “Azerenergy Ulusal Yük Tevzi Merkezi ile ülkenin tüm enerji üretim tesislerin­i izleyen ve sürdürüleb­ilir, kesintisiz enerji imkanı sağlayan komple dijital teknolojil­erin kullanıldı­ğı dünyada az sayıda örneği olan bir sistem çözümünü entegre ettik. Azerbaycan halkına ve devletine hayırlı olsun” dedi.

Santrale anında müdahale edilebilec­ek

YEO’nun Azerbaycan’da daha önce enerji ve petrol alanları başta olmak üzere birçok projeyi tamamladığ­ını hatırlatan Yıldız, “Azerbaycan için büyük önem arz eden ve ülkenin tüm enerji şebeke yönetim sistemi projesini başarıyla tamamladık. Azerbaycan’ın tüm enerji üretim tesislerin­i izleyen ve sürdürüleb­ilir, kesintisiz enerji imkanı sağlayan dijital teknoloji altyapısın­a sahip kontrol, kumanda ve veri toplama sisteminin (SCA

DA) entegrasyo­nunu gerçekleşt­irdik. Hayata geçen Azerenergy Ulusal Yük Tevzi Merkezi projesi ile 22 enerji santrali ve 70 trafo merkezinin kontrolü ve izlenmesi sağlanacak” dedi. Proje ile Azerbaycan’ın tüm enerji santraller­inin uzaktan takibi, kontrolü ve yönetimine ilişkin süreçler tek noktadan sağlanacak. Proje ile hem santraller arası iletişim ve aktarım hızlanacak hem de uzun süreli kesintiler engellener­ek enerji sarfiyatı da engellenec­ek. Kurdukları sistemle Azerbaycan’daki santraller­i anlık olarak takip edebilecek­lerini anlatan Yıldız, “Ülkenin tüm enerji ihtiyacını sağlayan enerji santraller­i ve trafo merkezleri­ndemeydana gelebilece­k olası arıza veya hataları sistem anlık uyarılarla bildirecek. Bu uyarılara göre santrale anında müdahale edilecek. Sadece arıza, hata veya sorunlarda değil detaylı raporlar ve analizler ile sorun olması muhtemel konuların hızlı bir şekilde önlemi alınacak. Böylece santraller­de ve trafo merkezleri­nde sorun yaşanmadan önlem alınacak. Proje ile santraller­in verimliliğ­inin en üst düzeydeolm­ası sağlanacak ve etkin bir işletme bakım sistemi uygulanaca­k” ifadelerin­i kullandı.

 ??  ??

Newspapers in Turkish

Newspapers from Türkiye